Reviews

Review Nvidia GeForce GTX 1080: MSI vs Founders Edition

Voordelen
Geweldige prestaties
Bijzonder stil
Verschillende modi
Nadelen
Groot en log
Prijzig
Overkill buiten voor de 4K-gamer
Aanbevolen prijs: €849 (MSI Gaming X)
Waar te koop?
Totaalscore 8
We bekijken Nvidia’s nieuwste vlaggenschip, de GeForce GTX 1080, in detail. Hoe staat de Founders Edition tegenover een exemplaar van MSI?

De krachtigste grafische kaarten ter wereld, die vind je momenteel bij Nvidia. We bespraken eerder al de nieuwe GTX 1070 Founders Edition. Die grafische kaart is in essentie de light-versie van het vlaggenschip: de GTX 1080. Ook van die kaart bestaat een Founders Edition. Veel hoef je achter die naam niet te zoeken: de Founders Edition is gewoon de versie die Nvidia onder eigen merknaam uitbrengt.

Referentie versus MSI

De rest van het gamma is afkomstig van andere fabrikanten zoals Asus, Gigabyte of MSI. Zij proberen elk hun stempel op de GTX 1080 te drukken, vaak in de vorm van een eigen design, een lagere prijs en een betere koeler. We bemachtigden naast Nvidia’s referentiemodel een GeForce GTX 1080 Gaming X van de hand van MSI. Beide kaarten zijn uitgerust met exact dezelfde chips, maar de Gaming X is duidelijk zwaarder, langer, dikker en vooral een stuk breder dan de Founders Edition.

Nvidia GeForce GTX 1080 Founders Edition

Twin Frozr

Nvidia gaat voor een redelijk sober en stijlvol design, terwijl MSI trouw blijft aan de rode draak. De kaart schreeuwt gaming, maar het is niet de visuele stijl die de Gaming X uiteindelijk moet onderscheiden van Nvidia’s referentiemodel. Het valt meteen op dat MSI in tegenstelling tot Nvidia niet voor één, maar voor twee ventilators koos. Twin Frozr is terug en presteert beter dan ooit.

De twee fans verspreiden de warmte van een enorme radiator die over de hele kaart loopt. Hoewel het geheel er groter en agressiever uitziet dan de bescheiden donkere fan van Nvidia, valt het meteen op dat de Gaming X-kaart stiller draait. Beide ventilators maken veel minder lawaai dan je zou verwachten, maar dat verbaast ons niet. De GTX 980 en GTX 970 kregen van MSI een gelijkaardige behandeling en ook die gpu’s blonken uit door hun stille manier van werken.

Rust

De fans zijn meer dan krachtig genoeg om de grafische kaart ijskoud te houden. Na het draaien van zware benchmarks of zelfs tijdens het draaien van lichte testen, heeft de gpu voldoende aan de massieve radiator en voelen de ventilators zich niet te verlegen om even pauze te nemen. Dat staat in contrast met het referentiemodel van de GTX 1080: die ventilator bleef bij ons de hele tijd actief.

MSI GeForce GTX 1080 Gaming X

MSI kon niet van de GTX 1080 afblijven, waardoor je meteen toegang krijgt tot een overklokte modus. De Founders Edition heeft een kloksnelheid van 1733 MHz, MSI omschrijft die kloksnelheid als de stille modus. Bij de gamingmodus wordt de klok opgedreven naar 1822 MHz, om in de overklokte modus te pieken op 1847 MHz.

GTX 1080 versus GTX 1070

Wat is dat nu allemaal waard? Eerst en vooral valt het natuurlijk op dat de GTX 1080 een pak krachtiger is dan de GTX 1070, ongeacht de editie. Lees voor een gedetailleerde analyse van de GTX 1080 Founders Edition versus de GTX 1070 Founders Edition zeker onze review. Samengevat kan je rekenen op 20 procent meer prestaties van het vlaggenschip tegenover de 1070, net genoeg om de 1080 4K-proof te maken terwijl de 1070 dat niet is.

Founders Edition versus MSI

Hier willen we echter focussen op de prestaties van de Founders Edition versus die van MSI’s Gaming X. In 3D Mark zien we dat de extra pk’s aan boord van MSI’s krachtpatser hun vruchten afwerpen. Reken gemiddeld op scores die zo’n 8 procent hoger liggen. Dat is niet enorm, maar evenmin verwaarloosbaar.

In realiteit is de prestatiewinst minder consistent. De Gaming X-gpu is in de regel krachtiger dan de Founders Edition, maar vaak gaat het om een verschil van twee a drie frames. Op sommige tests lopen de resultaten verder uit elkaar: soms zal de Gaming X zelfs iets trager presteren. Voor zover wij kunnen zien is MSI’s kaart iets krachtiger zoals beloofd, maar verwacht geen mirakels. Onderaan dit artikel vind je al onze benchmarkscores en kan je zelf je conclusies trekken.

MSI’s GeForce GTX 1080 Gaming X is met een prijskaartje van 849 euro 50 euro duurder dan de Founders Edition en tijdens onze spelbenchmarks zagen we geen consistent betere resultaten om dat prijskaartje te rechtvaardigen. Toch zouden wij de extra 50 euro direct neertellen voor de Gaming X. Het Twin Frozr-koelsysteem is zoveel beter dan dat van de Founders Edition, dat het de meerprijs aan dit prijspunt waard is. “De Founders Edition van Nvidia is cooler, maar de Gaming X is koeler”, vat collega Cédric de situatie in een vreselijke woordspeling samen.

Duurder, maar terecht

Nvidia’s eigen kaart is beslist stijlvoller, al valt er natuurlijk iets te zeggen voor het meer schreeuwerige design van MSI. Naar goede gewoonte kan je met kleurtjes en ledlampjes op de kaart spelen wat de gamer met een doorzichtige bak zeker zal appreciëren. Persoonlijke smaak is hier troef. Houd er wel rekening mee dat de Gaming X-kaart bijzonder groot is, en dat je dus een erg ruime case nodig hebt om ze te huisvesten. Ondergetekende kon ze alvast niet kwijt in z’n eigen bak door een onfortuinlijke plaatsing van de PCIe-stroomconnectors. Wat die connectors betreft: MSI eist één 8-pins en één 6-pins op, waar de Founders Edition genoegen neemt met een 8-pins.

Het Founders Edition versus Gaming X-verhaal is dus genuanceerder dan we zelf hoopten. Is het kleinere formaat van belang of verkies je een soberder design, dan is de Founders Edition waarschijnlijk de beste keuze. Maakt het formaat niet uit, hou je wel van lampjes en wil je gewoon de beste gpu voor je geld, dan zouden wij de Gaming X van MSI aanraden.

 

Gerelateerde artikelen

Volg ons

69% korting + 3 maanden gratis

69% korting + 3 maanden gratis

Bezoek NordVPN

Business