Reviews

Logitech G512 Carbon review: Premium, tot in de details

Logitech G512 Carbon review
Voordelen
Aandacht voor details
Premium look en feel
Aanpasmogelijkheden via G Hub
Nadelen
Beschikbaarheid switches
Geen dedicated media keys
Aanbevolen prijs: €119
Waar te koop?
Totaalscore 9
De Logitech G512 Carbon is een mechanisch toetsenbord met een premium design én een betaalbare prijs. Een aanrader voor elke gamer.

Sinds vorig jaar is Logitech bezig met het refreshen van zijn volledige line-up Logitech G-producten. Eerder konden we zo al het Logitech G915 toetsenbord en de G703 muis reviewen, twee geweldige stukjes hardware die menig gamer zullen kunnen bekoren met hun Lightspeed-technologie. We mochten eveneens aan de slag met de Logitech Pro X, een tenkeyless mechanisch toetsenbord met draad dat je zelf je switches laat vervangen. Niet iedereen is echter een professionele gamer en we besloten in die review dat je meestal genoeg hebt aan één set keys. Een numpad is vaak ook nog wel eens handig en zo komen we terecht bij de Logitech G512 Carbon, een mechanisch toetsenbord met het premium design van de G915 en de geweldige switches van de Pro X.

Logitech G512 Carbon review

 

Logitech G512 Carbon – Ontwerp

Voor we het over de verschillende switches hebben kijken we eerst naar het design van de G512. De bovenkant van het toetsenbord bestaat immers uit hetzelfde materiaal als dat van de G915, namelijk een geanodiseerd en geborstelde aluminium-magnesiumlegering. Dat ziet er niet alleen heel premium uit, het voelt ook steeds koel aan als je het aanraakt, iets dat we tijdens lange gamingsessies wel konden appreciëren. 

De onderkant is opgemaakt uit traditioneler plastiek, maar ook hier werd er aandacht besteed aan design. Zo zijn er zes rubberen voetjes aanwezig en twee pootjes die je kan openklappen als je dat wil. Belangrijker zijn echter de details waar Logitech duidelijk over nagedacht heeft. Zo zijn er twee kabelgoten aanwezig. De ene loopt verticaal over de achterkant, terwijl de andere een u-vorm heeft. Hier maak je eenvoudig je muis in vast zodat je geen last hebt van weerstand als je de kabel rond je scherm of over de achterkant van je bureau laat lopen. Een kleine toevoeging die zeker geapprecieerd wordt. Fans van kabelmanagement zullen ook merken dat je makkelijk je muis en de draad van de G512 samen naar je USB-poorten kan gidsen. Zo heb je er twee nodig, want de G512 Carbon is achteraan voorzien van een USB-poort. Deze poort is nog steeds erg handig om snel een stick in te pluggen of je telefoon op te laden.  

Extra mediatoetsen zijn niet aanwezig op de G512 Carbon en die misten we wel, al is er niet meteen ruimte in het ontwerp voor meer. Bovendien kan je via een combinatie van de functietoets en F-toetsen je muziek en volume beheren. De rest van de toetsen zijn dan weer voorzien van functies zoals het aanpassen van de helderheid van de RGB-toetsverlichting of het inschakelen van de gaming modus (FN+F8). Wat elke toets doet kan je op de zijkant zien. Helaas is dat soms minder duidelijk, omdat de icoontjes niet mee verlicht worden. Na een tijdje ken je ze gelukkig wel vanbuiten. 

 

Logitech GX en Romer-G switches

De Logitech G512 Carbon is beschikbaar in vijf verschillende varianten. Drie GX-varianten en twee Romer-G-varianten. Het grote verschil zit hem hier in het type feedback dat je krijgt. De blauwe GX Clicky switches bijvoorbeeld hebben een hoorbare klik, terwijl de bruine GX Tactile switches dan weer stiller maar zeer voelbare feedback geven. De rode GX Linear switches leveren dan weer een soepele, vloeiende toetsaanslag. De Romer-G Tactile en Romer-G Linear zijn gelijkaardig, maar hebben minder kracht nodig en hebben een kortere werkingsafstand. 

Logitech legt op de Logitech G-website de verschillende varianten perfect uit en je kan er ook naar het geluid dat elke switch maakt luisteren. We merkten wel op dat niet elke variant beschikbaar is in elke toetsenbordindeling. Zo is enkel de Romer-G Tactile beschikbaar voor ons Belgen (Azerty), terwijl Nederlandse lezers (Qwerty) enkel toegang hebben tot de GX Brown switches. Wil je toch iets anders, dan kan je voor de US International indeling (Qwerty) gaan die alle combinaties beschikbaar heeft. 

Typen en gamen met de Logitech G512 Carbon voelde hoe dan ook heel goed en in geen tijd waren onze vingers aangepast aan de toetsen, die er door hun vorm voor zorgen dat je steeds mooi in het midden van de toets landt. Tijdens games zoals Overwatch kan je razendsnel reageren terwijl je in World of Warcraft zonder problemen je rotatie kan uitvoeren. 

Logitech G Hub

Net zoals alle andere Logitech G-producten van de nieuwe line-up, stel je de G512 Carbon volledig naar wens in via G Hub, de eigen software van Logitech. Via Lightsync kan je elke individuele toets een kleur naar wens geven of je kan kiezen voor een van de vele patronen en effecten. Deze instellingen kan je in het interne geheugen opslaan, zodat ze ook op andere apparaten gebruikt kunnen worden. Waar gewenst kan je de F-toetsen een andere functie laten uitvoeren, zoals een sneltoets of het starten van een livestream via OBS. Per game kan je bovendien een profiel maken, zodat je echt nooit iets tekort komt. 

Logitech G Hub

Prijs en eindoordeel

Waar we de Logitech Pro X net iets te hoog geprijsd vonden, zit het met een prijs van 119 euro voor de G512 Carbon helemaal goed naar onze mening. Voor dat geld krijg je een toetsenbord met een premium look én feel dat je niet zal teleurstellen. Logitech heeft bovendien ook op de kleine details gelet, zoals een handig USB-poort en kabelgoten. G Hub biedt je een heleboel mogelijkheden en doet dat op een niet-vervelende manier, wat niet van alle gelijkaardige software gezegd kan worden. Voor wie de toetsenbordindeling niet veel uitmaakt is er ook de keuze tussen maar liefst vijf switches, zodat je steeds kan gamen zoals jij dat wil. De originele Logitech G512 Carbon was al enorm populair en het lijkt erop dat de geschiedenis zich gaat herhalen.

Gerelateerde artikelen

Volg ons

Ga jij apps uit alternatieve appstores installeren?

  • Nee, App Store of Play Store is goed genoeg (57%, 109 Votes)
  • Alleen als ik een app écht nodig heb (29%, 56 Votes)
  • Ja, ik wil apps van andere bronnen installeren (14%, 27 Votes)

Aantal stemmen: 194

Laden ... Laden ...
69% korting + 3 maanden gratis

69% korting + 3 maanden gratis

Bezoek NordVPN

Business