Reviews

Review Motorola Edge: De halve high-end smartphone

motorola edge
Voordelen
90Hz-display
Handige functies voor Edge-display
Uitstekende batterij
Nadelen
Camera's stellen teleur
Soms problemen met Edge-display
Batterij laadt traag op
Aanbevolen prijs: €599
Waar te koop?
Totaalscore 8
Met de Motorola Edge maakt Motorola zijn terugkeer naar het premiumsegment in de smartphonemarkt. Wij bekijken hoe vlot die terugkeer verloopt.

Motorola stond de voorbije jaren bekend om zijn erg degelijke smartphone onder de 300 euro. Een echt vlaggenschip hadden we echter al jaren niet gezien op de Europese markt. Met de Motorola Edge en Motorola Edge Plus bracht het daar verandering in. De Plus-versie krijgen we hier (nog) niet te zien, maar we zijn wel aan de slag kunnen gaan met de gewone Motorola Edge met een richtprijs van 599 euro. Daarmee komt hij lang niet in de buurt van de vlaggenschepen van Samsung, Apple of Huawei, die allemaal de grens van 1000 euro met gemak overschrijden. Met deze prijs zit hij eerder in het vaarwater van de OnePlus 7 en OnePlus 7T van vorig jaar. Maar is de Motorola Edge ook een flagship killer? Wij zochten het uit.

Design en display

Bij het design zien we meteen dat dit geen doordeweekse Motorola-smartphone is. De Motorola Edge heeft namelijk een display dat aan beide randen 90° afloopt, waardoor de helft van zijkant in feite nog steeds scherm is. Dit heeft zowel voor- als nadelen, maar daarover zo meteen meer. Onderaan zit een USB-C-poort voor maximaal 18W-snelladen samen met – geloof het of niet – een 3,5mm-koptelefoonaansluiting. De Motorola Edge maakt gebruik van een in-screen vingerafdrukscanner. Over het algemeen werkt hij erg nauwkeurig, maar dit is helaas niet de snelste scanner die we al hebben gezien. In de linkerbovenhoek zien we nog een punch-hole selfiecamera van 25MP.

motorola edge

Het display zelf doet meer dan 90° aflopen en heeft een ververssnelheid van 90Hz, waarmee hij op hetzelfde niveau komt als de OnePlus 8 en Huawei P40 Pro. Alles ziet er hierdoor vloeiender uit, zowel simpele acties als scrollen door de instellingen als games spelen die deze hogere frequentie al ondersteunen. De Motorola Edge heeft daarnaast een resolutie van 2340 x 1080 pixels, wat neerkomt op een verhouding van 21:9. Het geheel is hierdoor langer, maar wel smaller dan de gemiddelde smartphone. Aanvankelijk moesten we wennen aan het formaat, maar na enkele dagen was dit ongewone gevoel al weg. Het voordeel van deze verhouding is dat sommige films en series opgenomen worden in 21:9 en daardoor heel het beeldscherm zullen vullen, maar content creators op YouTube gebruiken deze verhouding bijvoorbeeld niet. Ook niet alle games ondersteunen 21:9, waardoor je in de praktijk nog steeds met zwarte randen blijft zitten.

Prestaties en software

Binnenin de Motorola Edge vinden we de Snapdragon 765G chipset met 6GB RAM-geheugen en 128GB interne opslag (uitbreidbaar). Dit is niet de snelste chipset die er is, maar je krijgt wel 5G-ondersteuning. Momenteel kan 5G echter nog niet gebruikt worden, maar Motorola heeft ons verteld dat dit op termijn ingeschakeld zal worden eens onze 5G-netwerken op punt staan. De Motorola Edge is zeker snel genoeg voor de gemiddelde gebruiker, al zal je bij sommige games toch merken dit geen Samsung Galaxy S20 Ultra is. Hij is niet de snelste, maar zeker ook niet de traagste.

De Motorola Edge is daarnaast voorzien van enkele softwaretrucjes die gebruikmaken van het Edge-display. Die instellingen vind je terug in de bekende Moto-app of in het algemene instellingenmenu. Zo kan je de randen van het display laten oplichten als je een melding krijgt en kiezen welke apps over de randen weergegeven mogen worden. Vooral deze tweede optie is erg handig. Je kan namelijk voor elke app op je smartphone aanduiden hoe hij weergegeven wordt. Als je het niet fijn vindt dat er soms tekst over de randen loopt, dan kan je dit uitschakelen, zodat de app op “de bovenkant” van het display wordt getoond. Vind je het aflopende display helemaal niks? Dan is er ook een knop om dit standaard uit te schakelen voor alle apps.

We merkten wel op dat niet elke app even goed omging met deze functie. Toen we het Edge-display uitschakelden bij Instagram, zagen we regelmatig letters wegvallen bij de bijschriften en reacties. Dit is niet het einde van de wereld, maar het toont wel aan dat de software hier nog niet helemaal op punt staat. Je kan ook in eender welke apps langs de rand naar binnen swipen om het Edge-menu te openen waar je dan meteen kan aangeven of de randen wel of niet gebruikt mogen worden. Je kan in dit Edge-menu ook vijf andere apps toevoegen die je dan meteen kan openen.

Zoals we inmiddels gewoon zijn, draait de Motorola Edge een stockversie van Android 10. De enige app van Motorola zelf is nog steeds de Moto-app. Een nieuwigheid is dat je daar nu enkele elementen van Android 10 zelf kan instellen. Je kan hier kiezen welke vorm je app-icoontjes hebben, wat het standaard lettertype moet zijn en welk kleurenpalet je wil gebruiken.

De batterij is misschien wel het tweede meest indrukwekkende onderdeel van de Motorola Edge (naast het display). De 4.500mAh-batterij slaagt er in om de Motorola Edge een volledig dag draaiende te houden, zelfs met 90Hz altijd ingeschakeld. Bij licht tot gemiddeld gebruik kan je er zelfs twee dagen mee verder. Als je het display op 60Hz instelt, dan zijn twee dagen bijna nooit een probleem. Qua capaciteit zit alles goed, maar qua laadsnelheid is er ruimte voor verbetering. De Motorola Edge kan 18W-snelladen (15W-snellader in de doos) en niet draadloos opladen. Voor een premium smartphone is dit nu eenmaal te traag, zeker met zo’n joekel van een batterij. Reken dus alsnog op een kleine twee uur om de batterij volledig op te laden. We merkten ook op dat de smartphone erg heet werd bij het snelladen.

Cameraprestaties

Als laatste hebben we nog de verschillende camera’s om te beoordelen. De Motorola Edge is voorzien van een 64MP-hoofdcamera, 16MP-groothoekcamera, 8MP-telefotocamera (2x optische zoom), een dieptesensor en 25MP-selfiecamera. We zien hier meteen een enorm gebrek aan optische beeldstabilisatie (OIS), dat we op dit prijspunt wel verwachten en bijvoorbeeld terugzien bij de concurrentie van OnePlus. Bij de hoofd- en groothoekcamera is het gebrek aan OIS geen probleem, maar bij de telefotocamera hadden we het wel graag gezien.

De camera-app ziet er hetzelfde uit en is erg eenvoudig. Je krijgt sneltoetsen voor de foto- en videomodus en een uitgebreider menu met andere modi zoals de nachtmodus, macromodus, portretmodus en ultra-hoge resolutie voor foto’s in 64MP. Standaard worden de foto’s van de hoofdcamera in 16MP genomen. Er wordt dan quad-pixel technologie gebruikt om meer scherpte en detail in foto’s te krijgen. Over het algemeen waren de kleuren in de foto’s (met eender welke lens) erg afgewassen en dof. Vaak zien we dat smartphones overcompenseren bij de nabewerking, maar qua kleuren doet de Motorola Edge onder voor de concurrentie. De selfiecamera leek daarnaast wel te overcompenseren en soms gaf de nabewerking onze huid een ietwat onnatuurlijke gloed.

Door het gebrek aan OIS bij de telelens krijg je daar iets vaker schokkerige foto’s. De groothoeklens werkt wel naar behoren. We zagen geen visoogeffect bij foto’s, maar ook hier stond de automatische kleurencorrectie niet helemaal op punt. Over de portretfoto’s zijn we niet enorm tevreden. De Motorola Edge schakelt namelijk over op de telelens met 2x zoom als je een portretfoto wil nemen. Dit is erg onhandig en de kwaliteit van de foto’s met die camera is over het algemeen ook lager. Ook de nachtmodus van de camera van de Motorola Edge kan beter. Ondanks de hogere sluitertijd en nabewerking was er consistent veel ruis aanwezig op foto’s. We zagen ook vaak problemen met de autofocus bij foto’s bij weinig licht.

Eindoordeel

De Motorola Edge krijgt te maken met stevige concurrentie op zijn prijspunt, waaronder de flagship killers van OnePlus en Xiaomi. Zijn 90Hz-display is zeker een groot pluspunt en zijn algemene prestaties zijn erg degelijk te noemen. De extra functies van het Edge-display zijn daarnaast erg handig, hoewel we soms nog tegen enkele softwareprobleempjes aanliepen. Vooral op het vlak van camera’s staat de Motorola Edge achter op de concurrentie. Het gebrek aan OIS op dit prijspunt is moeilijk te verantwoorden en de algemene dofheid van de foto’s werkt niet in zijn voordeel. Als je graag media consumeert en geen foto- of videofanaat bent, dan is de Motorola Edge zeker een goede optie. We kunnen tot slot wel zeggen dat dit de beste batterijduur is die we op een toestel met 90Hz-display hebben gezien.

Gerelateerde artikelen

Volg ons

69% korting + 3 maanden gratis

69% korting + 3 maanden gratis

Bezoek NordVPN

Business