Reviews

Cherry MX 10.0 review: Ultrasnel typen

Cherry MX 10.0
Voordelen
Ultrasnel typen
Dun en compact ontwerp
Komt met metalen case
USB-C-kabel is los te koppelen
Nadelen
Cherry-software kan uitgebreider
Voorlopig enkel in China verkrijgbaar
Toetsen staan vrij dicht op elkaar
Aanbevolen prijs: €NNB
Waar te koop?
Totaalscore 8
Het Cherry MX 10.0 mechanische toetsenbord voorziet gamers van een ultradun en compact ontwerp dat heerlijk tikt en makkelijk mee te nemen is.

De Cherry MX 10.0 is het nieuwe ultradunne gaming toetsenbord van Cherry dat met zijn stijlvolle aluminium ontwerp indruk moet gaan maken op gamers van alle niveau’s. Momenteel is het toetsenbord nog niet buiten China te verkrijgen, maar wij mochten er alvast mee aan de slag gaan in afwachting van de wereldwijde lancering in het vierde kwartaal van dit jaar. 

Cherry switches recht van de bron

Op papier maakt de Cherry MX 10.0 alvast indruk en dat komt onder andere door de aanwezigheid van de Cherry MX Low Profile switches. Deze switches, en de vele andere Cherry MX-varianten, zijn enorm populair en zijn terug te vinden in toetsenborden van onder andere Corsair, Cooler Master en HyperX. Veel gamers zweren er dan ook bij en je zou al bijna vergeten dat Cherry ook zelf toetsenborden maakt. 

Cherry MX 10.0

Naast de Cherry MX-switches voor een supersnelle type-ervaring, is de MX 10.0 voorzien van RGB-verlichting in meer dan 16 miljoen kleuren en on-board geheugen om je eigen profielen op te slaan. Een Cherry-knop linksboven naast de Escape-toets laat je de instellingen van je toetsenbord aanpassen. Full n-key rollover is ook voorzien, wat wil zeggen dat je alle toetsen van de MX 10.0 gelijktijdig kan indrukken en dat deze ook zullen geregistreerd worden. Anti-ghosting is van de partij om input errors tegen te gaan en uiteraard kan de Windows-toets geblokkeerd worden zodat je gaming sessie niet nodeloos onderbroken wordt. Tenslotte vind je in de doos ook nog een aardig lange, los te koppelen USB-C-kabel van 1,6 meter en plooit de voet van de Cherry MX 10.0 automatisch dicht wanneer je het keyboard optilt. 

Verpakking is de kers op de taart

Cherry heeft dit toetsenbord duidelijk ontwikkeld met draagbaarheid in het achterhoofd. Het ultradunne ontwerp en de afneembare USB-C-kabel zijn dingen die je zou verwachten in dat geval, maar Cherry wist ons ook volledig te verrassen. Tijdens de unboxing merkten we immers dat de MX 10.0 zijn eigen metalen case heeft gekregen, met stevige sluitingen en zachte padding aan de binnenkant. Geweldig! Dit willen we vanaf nu zien voor elk toetsenbord dat zich richt op gamers. 

Wij willen elk toetsenbord in zulke verpakking ontvangen.

Ultradun ontwerp

Het aluminium chassis van de Cherry MX 10.0 is slechts 43 x 13 x 2,2 centimeter groot en er werd duidelijk alles aan gedaan om deze afmetingen beperkt te houden. Druk je een toets volledig in, dan zal je slechts enkele millimeters ruimte overhouden. Dat is echter genoeg en het beperkt de hoeveelheid geluid dat de toetsen produceren. Zo zou ik dit toetsenbord nog net op de redactie durven gebruiken, wetende dat het niet meer storend zal zijn dan sommige van de oudere toetsenborden die mijn collega-redacteuren gebruiken.  

De focus op compactheid zorgt er wel voor dat alle toetsen net iets dichter bij elkaar staan dan ik comfortabel mee ben, maar dit gaat heel persoonlijk zijn en grotendeels afhangen van de toetsenborden die je in het verleden gebruikt hebt. Zo staan de toetsen van mijn Logitech G915 net wat verder uit elkaar en zijn de randen wat schuiner, wat er in mijn geval voor zorgt dat ik minder snel een tweede toets per ongeluk zal indrukken. Ook voor de F-toetsen en pijltjestoetsen heb ik liever wat meer ruimte, zodat ze makkelijker op de tast te vinden zijn. 

Cherry MX 10.0 tikt heerlijk

Als jij dat allemaal geen probleem vindt, dan kan je van een type-ervaring genieten die helemaal geweldig is. Key travel is beperkt, wat voor een zeer snelle type-ervaring zorgt die ook nog eens beperkt blijft in volume, zoals we eerder al aanhaalden. Wij gingen aan de slag met Overwatch en merkten dat we onze heroes zeer accuraat konden besturen. Lukt het in een game met enorm snelle actie zoals Overwatch, dan is dit in andere veeleisende games ongetwijfeld ook het geval, wat van dit toetsenbord een goede keuze maakt voor esports. 

Cherry MX 10.0

Wat de functietoetsen betreft heb je keuze tussen de gebruikelijke volumeknoppen en helderheidsknoppen, alsook een knop om snel te wisselen tussen RGB-profielen. De maximale helderheid van de keys is minder dan bij sommige andere producenten, maar is verder prima en mooi verdeeld. 

Cherry software

De profielen kan je aanpassen in de software van Cherry, die makkelijk te openen en te downloaden is door de Cherry-knop op je toetsenbord enkele seconden ingedrukt te houden. De software is nog enigszins beperkt en je moet kiezen tussen 10 vooraf ingestelde animaties, die je enkel van kleur kan veranderen. De 11e optie is een statisch profiel waarbij je per toets een kleur kan toewijzen, maar dan zonder animatie. Meerdere eigen profielen opslaan is geen optie, waarschijnlijk omdat de profielen in het 8MB geheugen van de Cherry MX 10.0 worden opgeslagen. Toetsen een andere functie geven kan dan weer wel, en ook macro’s kunnen eerder waar worden toegewezen, zoals aan de Cherry-toets. Het enige echt negatieve puntje van de software is het zwevende Cherry-logo op je scherm dat maar niet verborgen wil blijven en elke keer je de computer herstart opnieuw verschijnt. 

De Cherry Software.

Prijs en beschikbaarheid

Momenteel is het Cherry MX 10.0 gaming toetsenbord enkel verkrijgbaar in China, maar later dit jaar komt daar verandering in. Een prijs is daarom nog niet geweten, maar verwacht een bedrag dat competitief is met soortgelijke gaming toetsenborden. 

Wanneer het toetsenbord bij ons verschijnt, is het zeker een aanrader. De Cherry MX 10.0 is ultracompact en komt bovendien met een eigen koffertje voor extra draagbaarheid. De type-ervaring is fantastisch op de low profile Cherry MX-switches, zeker als het voor jou geen probleem is dat de toetsen vrij dicht tegen elkaar staan.  

Gerelateerde artikelen

Volg ons

69% korting + 3 maanden gratis

69% korting + 3 maanden gratis

Bezoek NordVPN

Business