Reviews

Review OPPO A91: een lichtgewicht die zijn mannetje staat

Voordelen
Goede prijs-kwaliteit
8GB RAM
Quadruple camera's
Ondersteuning voor snelladen
Nadelen
Geen Android 10
Trage vingerafdrukscanner
Focusverlies bij macromodus
Aanbevolen prijs: €299
Waar te koop?
Totaalscore 8
OPPO loste haar middenklasser A91 nog maar heel recent op de Belgische markt. Het toestel belooft je mooie specificaties voor een mooie prijs.

De Chinese smartphonefabrikant OPPO begint steeds aanweziger te worden op de Belgische markt. De publiekstrekker van OPPO is natuurlijk de vlaggenschip Find X2 Pro, maar ook in de schaduw van die smartphone heeft OPPO heel wat te bieden. Neem als voorbeeld de middenklasser A91. Onze noorderburen kregen de smartphone al een tijdje eerder te zien, maar wij moesten er tot deze zomer op wachten. De OPPO A91 past zoals haar naam je vertelt binnenin de A-reeks van OPPO, waarmee het bedrijf het middenklassesegment wil aanvallen. Volgens OPPO is de A91 wel het paradepaardje binnenin deze budgetsmartphonereeks. Dus hebben we deze smartphone eens aan een uitgebreide test onderworpen.

Groot maar toch licht

De OPPO A91 is met zijn scherm van 6,41” best een grote smartphone. Maar toch zit hij zeer aangenaam in je hand. Het scherm heeft zeer dunne randen, en de notch voor de selfiecamera is zeker niet storend. Dat resulteert in een schermratio van 90%. Hij zit zeer aangenaam in je hand. Dat komt omdat OPPO gekozen heeft voor een licht design, wat voor ons ook een goede keuze is. De smartphone heeft een dikte van slechts 8mm en een totaalgewicht van nog geen 200 gram. Dat maakt. Ik vergeleek het gewicht eens met mijn kleinere Samsung Galaxy A40 en moest vaststellen dat de Samsung toch zwaarder aanvoelde. De OPPO A91 zit dus goed in je broekzak. De achterkant is niet erg stevig, dus een hoes is wel aan te raden en zit ook mee in de doos geleverd. Er is een 3,5mm-aansluiting voor oortjes. Vroeger standaard, maar meer en meer een zeldzaamheid aan het worden.

De OPPO A91 is beschikbaar in dit blauw of zwart. Afbeelding: OPPO

Het scherm heeft een resolutie van 2400×1080 pixels, wat zeker niet verkeerd is. Vanwege de grootte van het scherm is de smartphone geschikt om filmpjes te bekijken als je dat graag doet. De schermhelderheid was voor ons prima, en ook bij verschillende lichtsterktes was het scherm altijd goed zichtbaar. OPPO voorziet ook een ‘Night modus’, die je zelf via een timer kan inschakelen. Zo past het scherm de helderheid automatisch aan wanneer je hem ’s nachts nog even zou gebruiken voor het slapengaan. Deze nachtmodus is een stuk aangenamer voor de ogen. Maar het meest ingenieuze aan het scherm is wellicht de ingebouwde vingerafdrukscanner. Deze moet je dus niet op de achterkant zoeken zoals je dat wellicht gewend bent, maar zit in het scherm. We moeten er wel bijzeggen, de vingerafdrukscanner is niet heel snel. Het duurt vaak toch enkele seconden vooraleer die je volledige afdruk kan pakken. In die tijd heb je je pincode al lang ingegeven.

Waar is Android 10?

OPPO kiest op vlak van software voor haar eigen besturingssysteem ColorOS, dat als basis Android heeft. Dat is op zich niet gek, want de meeste smartphonefabrikanten kiezen voor een eigen besturingssysteem bovenop Android. Of je fan bent van dat besturingssysteem of niet, dat zal je zelf moeten ervaren. Er is wel één opmerkelijke keerzijde: de A91 draait op versie 6.1.2 van het besturingssysteem, dat gebaseerd is op Android 9 Pie. Ja je leest het goed, een smartphone die dit jaar uitkwam maar nog geen Android 10 heeft. Dat zal via een update wel komen, maar tegen dan hebben sommige smartphones al Android 11. Een heel vreemde keuze van OPPO als je het ons vraagt, want het zorgt ervoor dat de A91 eigenlijk constant achter de feiten aanholt.

Dat gezegd zijnde, het hindert de gebruikerservaring ook niet zo significant. De processor die alles moet doen draaien is de Mediatek Helio P70. Die zorgt ervoor dat de smartphone vlot werkt, en schakelen tussen verschillende applicaties verloopt moeiteloos. Ook het spelen van (eenvoudige) games kan deze smartphone met gemak aan. OPPO A91 biedt trouwens meer dan prima specificaties voor een budgetsmartphone. Het werkgeheugen is een flinke 8GB, en het opslageheugen 256GB, wat met een externe SD-kaart nog eens kan uitgebreid worden. Ook met haar batterij scoort de A91 goed. De 4025mAH-batterij gaat zonder problemen zonder problemen twee dagen. Is je batterij toch leeg? OPPO is koploper op vlak van het ontwikkelen van snellaadtechnologieën. Dankzij de ondersteuning van VOOC Flash Charge 3.0 kan je je in minder dan een half uur van 0% naar 50% gaan.

Camera’s

Aan de achterkant heeft de OPPO A91 vier cameralenzen: een hoofdcamera met 48MP-lens, een 8MP groothoekcamera (119°), een 2MP dieptecamera en een 2MP monochrome cameralens voor het nemen van zwart-wit foto’s. Deze lens introduceerde OPPO al bij de Reno 2. Je kan inzoomen tot een 10x optische zoom om objecten dichter in beeld te brengen. Voor heel dichte close-ups zal de smartphone de macromodus inschakelen (dit kan je spijtig genoeg niet zelf inschakelen), maar in de praktijk werkt dit niet altijd even goed en verliest de camera voortdurend haar focus.

Daarnaast krijg je nog een hele hoop speciale-effecten ter beschikking om je foto’s op te vrolijken waarvan ons bij de meest de meerwaarde eigenlijk ontging. De nachtmodus kon ons wel overtuigen. De selfiecamera bevat een lens van 32MP. Met al die camera-opties kan je kwaliteitsvolle foto’s maken, al zijn er smartphones binnen hetzelfde segment te vinden die je betere foto’s zullen afleveren. Daar mag je de Reno 2 van OPPO ook bij rekenen.

Conclusie

Alles bij elkaar opgeteld is de OPPO A91 een meer dan degelijk toestel. Je krijgt voor het toestel een goede prijs-kwaliteitsverhouding terug. De specificaties zijn voor een smartphone van deze prijsklasse meer dan prima, en de ondersteuning voor snelladen is een fijne toevoeging die niet veel middenklassers kunnen. Geen enkele budgetsmartphone is vrij van mankementen, en dat geldt zeker ook voor de OPPO A91. Een nieuwe smartphone die nog draait op Android 9 Pie zou je anno 2020 toch niet meer mogen verwachten. Voor slechts 100 euro meer heb je bijvoorbeeld al de OnePlus Nord, een toestel waar de A91 toch nog niet aan kan tippen.

Gerelateerde artikelen

Volg ons

TechPoll

Laat jij ooit een technologisch implantaat steken?

Toon resultaten

Laden ... Laden ...
Clickx 417

Clickx 417

Bestel nu!

Business