Reviews

ASUS ZenWiFi AX (XT8) review: WiFi 6 in heel je huis

ASUS Zenwifi AX XT8 Lifestyle zwart op bureau
Voordelen
Stijlvol ontwerp
Makkelijk uit te breiden
Beschikbaar voor WiFi6 en WiFi5
Nadelen
Nieuwe technologie komt met een prijskaartje
Aanbevolen prijs: €489
Waar te koop?
Totaalscore 9
Op zoek naar een mesh routersysteem dat je overal voorziet van een supersnelle WiFi 6 verbinding? Dan is de ASUS ZenWiFi AX een geweldige keuze.

Enkele maanden geleden reviewden we al de ASUS RT-AX88U, een enorm krachtige router met veel mogelijkheden en een goede keuze voor zij die de overstap willen maken naar WiFi6. De verschillende voordelen, zoals een sneller en minder verzadigd netwerk haalden we toen al aan. Hoe tevreden we ook waren van de RT-AX88U, het blijft natuurlijk een enkele router en het bereik daarvan is altijd beperkt. Daarom gingen we aan de slag met de ASUS ZenWiFi AX (XT8), een mesh wifisysteem dat je kan gebruiken ter uitbreiding van je ASUS-router, of gewoon helemaal op zichzelf.  

Stijlvol ontwerp voor elke omgeving

De ASUS ZenWiFi AX is ontworpen om in elk decor te passen. Het design is zo simpel mogelijk gehouden en je zal geen last hebben van antennes die in alle richtingen wijzen, want deze zijn allemaal intern weggewerkt. Het witte of zwarte design past perfect in elk decor. De witte ZenWifi die ik in de woonkamer op de kast plaatste, werd zo een week lang niet opgemerkt naast een gelijkaardige plantenbak. Aangezien alle aansluitingen zich achteraan bevinden, zijn deze extra makkelijk weg te werken. Het gaat om een USB-poort, een WAN-poort, drie Ethernet-poorten en een aan/uit-knop. Afhankelijk van je opstelling ben je ook niet verplicht deze poorten te gebruiken. Zo kan je volledig vertrouwen op draadloze signalen wanneer je de ZenWifi gebruikt ter uitbreiding van je huidige ASUS-router. Gebruik je de ZenWiFi als hoofdrouter, dan moet je in principe enkel de WAN-poort vullen met een directe kabel van je modem, maar je kan natuurlijk ook een desktop pc, NAS, Philips Hue Switch,… aansluiten voor een stabielere kabelverbinding.

ASUS Zenwifi AX XT8 poorten
De aansluitingen zijn voor de meeste gebruikers voldoende.

Probleemloze installatie en uitbreiding

De ASUS ZenWiFi AX is apart beschikbaar of in een set van twee en dat voor de prijs van 289 euro of 489 euro. Dat is niet goedkoop, maar dat is momenteel nog de prijs die je betaalt voor WiFi 6. Je kan natuurlijk ook de ZenWiFi AC (WiFi5) kopen die je maar 203 of 349 euro zal kosten. Waar we graag wat meer voor betalen, is de makkelijke installatie van de ZenWiFi. Toegegeven, wij moesten even een harde reset uitvoeren omdat ons toestel al eerder gebruikt was voor een andere test, maar eens dat in orde was moesten we niet veel meer doen dan beide units in elkaars buurt plaatsen en ze aanzetten om ze zo met elkaar te koppelen.

Via de ASUS Router App doorloop je de rest van het installatieproces in enkele minuten en daarna kan je aan de slag. Tijdens onze test met de ASUS RT-AX88U waren we al vol lof over de app en dat zijn we nog steeds. Je kan onmiddellijk je verbinding controleren (per apparaat indien gewenst) of troubleshooten en ook het toevoegen van een nieuw knooppunt is zeer eenvoudig. Een grote meerwaarde ten opzichte van de concurrentie, die nog al te vaak gebruik maken van verouderde apps of zelfs een antieke webinterface.

ASUS ZenWiFi AX levert krachtige prestaties

De ASUS ZenWiFi AX belooft probleemloze wifi in je volledige huis en dat tot een oppervlakte van 500 vierkante meter voor een duoverpakking. In de praktijk is dat meestal goed voor meer dan zes kamers. Voor iemand die vooral zijn Proximus-router heeft gebruikt de voorbije jaren, lijkt dat een waanzinnig nummer. Toch durven we dromen, want ook de ASUS RT-AX88U bewees al dat je heel wat bereik kan halen uit een degelijke router. Voor onze tests plaatsten we een ZenWiFi AX op de tweede verdieping vooraan in het huis, aangesloten met een ethernet-kabel op onze modem. De tweede unit gebruikten we op het gelijksvloers in de woonkamer en ook achteraan het huis in de veranda om te vergelijken.

lifestyle beeld
Bij een modern decor hoort een moderne router.

Positioneerden we ons vlak naast de ZenWiFi boven, dan haalden we een snelheid van zo’n 44Mbps die even hoog lag als onze bekabelde verbinding. Twee verdiepingen lager bleef daar nog 13Mbps van over, terwijl we in de veranda de verbinding nog net behielden, maar dan tegen een enorm lage snelheid. Dat is alvast prima, want onze Proximus-router kan amper één verdieping overbruggen.

De kracht van de ZenWiFi AX ligt hem echter in hun teamwork en meerdere units zorgen er samen voor dat je overal in huis een krachtige verbinding hebt. Plaatsten we de tweede unit in de woonkamer beneden, dan haalden we vlot 35Mbit. Dubbel zoveel dus. Achteraan in de veranda bleef daar indrukwekkende 30Mbit van over. Uiteraard waren we ook benieuwd wat er zou gebeuren als we de ZenWiFi AX in de veranda plaatsten, net in bereik van de eerste unit. Verrassend genoeg bleef de snelheid van 30Mbit hier behouden, al waarschuwde de app ons wel dat het signaal zwak was. We houden echter van een uitdaging en begaven ons in de tuin, op een goede 20 meter van de tweede unit en haalden zelfs daar nog een snelheid van 17Mbit. Enorm goede resultaten met andere woorden. Verder merkten we ook op dat we ons door het hele huis konden bewegen en dat we zonder onderbrekingen online ons ding konden doen. Wij gebruikten voor het hele netwerk dezelfde naam, maar het is ook mogelijk om elk punt van een eigen naam te voorzien. Ook dan wordt er automatisch overgeschakeld.

Witte zenwifi

ASUS ZenWiFi AX (XT8): Eindoordeel

De ASUS ZenWiFi AX (XT8) vraagt om een eenmalige investering om vervolgens te kunnen genieten van probleemloos internet in je hele woning. De router van je internetprovider zal nooit dezelfde prestaties kunnen leveren en is al zeker niet makkelijk uit te breiden. ASUS maakt de installatie van begin tot einde zeer eenvoudig en zorgt met hun moderne app voor volledige controle (zelfs op afstand). Wij zijn dan ook volledig overtuigd door de meerwaarde van de ASUS ZenWiFi en raden je aan om het bij jou thuis zelf te proberen.

Gerelateerde artikelen

Volg ons

Ga jij apps uit alternatieve appstores installeren?

  • Nee, App Store of Play Store is goed genoeg (57%, 109 Votes)
  • Alleen als ik een app écht nodig heb (29%, 56 Votes)
  • Ja, ik wil apps van andere bronnen installeren (14%, 27 Votes)

Aantal stemmen: 194

Laden ... Laden ...
69% korting + 3 maanden gratis

69% korting + 3 maanden gratis

Bezoek NordVPN

Business