Reviews

Gigabyte Aorus 5: Competitief in het middensegment

Gigabyte Aorus 5
Voordelen
Indrukwekkende prestaties
Geen overdreven “gamer” design
Poorten achteraan
Nadelen
Plastiek behuizing
Software is aan opfrissing toe
Beperkte opslag
Aanbevolen prijs: €1299
Waar te koop?
Totaalscore 8
De GIGABYTE Aorus 5 is de ideale laptop om je desktop te vervangen. De RTX 2060 grafische kaart levert sterke prestaties en de i7-processor maakt er een goede allround laptop van.

Ben jij je desktop beu en wil je iets dat krachtig maar mobiel is, dan is de GIGABYTE Aorus 5 KB een goede koop. Zonder problemen zal je op deze laptop de laatste pc-games kunnen spelen op hoge en soms zelfs ultra instellingen, wat hem meteen ook geschikt maakt voor zij die interesse hebben in foto of videobewerking. Heel ver van het stopcontact moet je echter niet lopen, want al deze hardware vraagt heel wat stroom en meer dan enkele uren batterij zal je niet uit de Aorus 5 halen. Om zijn prijs van 1.299 euro te halen moet er natuurlijk hier en daar iets opgegeven worden en naast de batterij werd er in dit geval bespaard op opslag, waardoor je maar 512GB ter beschikking hebt. Niet meteen genoeg voor de gemiddelde gamer (je kan dit wel zelf uitbreiden), maar het 144Hz FHD-display maakt veel goed.  

Gigabyte Aorus 5

Ontwerp

Laten we eerst even kijken naar het ontwerp van de GIGABYTE Aorus 5. Er werd gekozen voor een zwarte behuizing uit plastiek en dat heeft dezelfde gevolgen die we al zagen bij de MSI GE66 Raider en andere gelijkaardige laptops, namelijk flexibiliteit en een gevoeligheid voor vingerafdrukken. Zo merk je onderaan het scherm aardig wat beweging op en dat blijft ook bij het sluiten van het deksel het geval. Bij normaal gebruik geen probleem, maar leg er niets te zwaar op.

Wat de rest van het scherm betreft, viel het ons op dat de buitenrand voorzien is van de nodige textuur, waardoor je de laptop makkelijk kan openen en dat met één hand. De bezels zijn niet de dunste die we al zagen, maar zijn nog steeds aan de dunne kant. De webcam zit deze keer bovenaan en dat vinden we beter dan bij de GIGABYTE Aero 15, waar die onderaan zat. Het toetsenbord typt aardig en is zelfs bij langere sessies (gamen of werken) zeer aangenaam in gebruik. De RGB-verlichting beperkt zich wel tot 15 kleuren, maar dat vinden we persoonlijk meer dan voldoende. Zet je de verlichting op wit, dan past de GIGABYTE Aorus 5 ook prima in een professionele setting.

Gigabyte Aorus 5
Poorten die je niet vaak gebruikt aan de achterkant is een goede keuze van GIGABYTE.

Wat de aanwezige poorten betreft, hadden we graag een extra USB-poort gezien aan de linker- of rechterkant, want drie stuks was ons net iets te weinig voor onze muis, toetsenbord, headset en dan meestal nog iets extra, zoals een controller of laadkabel voor onze smartphone, waardoor we al snel een USB-C-dongle gebruikten om achteraan de USB-C-poort ook te kunnen benutten. Dat de ethernetpoort, HDMI-poort en oplaadpoort ook allemaal achteraan zitten is zeker een meerwaarde en het beperkt de kabels die over je bureau lopen. De oplader is bovendien compact genoeg om niet echt storend te zijn tijdens een verplaatsing.

Specificaties GIGABYTE Aorus 5 KB

 • CPU: 2.6GHz Intel Core i7-10750
 • GPU: Nvidia GeForce RTX 2060
 • RAM: 16GB DDR4 (2,933MHz)
 • Scherm: 15.6-inch Full HD (1,920 x 1,080) IPS, 144Hz
 • Opslag: 512GB SSD (PCIe)
 • Poorten: 1 x USB2.0 Type-A, 1 x USB3.2 Gen1 Type-A, 1 x USB3.2 Gen2 Type-A, 1 x HDMI 2.0 (HDCP), 1 x Mini Display 1.2, 1 x DisplayPort 1.4 Type-C, 1 x Hoofdtelefoonaansluiting, 1 x Microfoonaansluiting, 1 x SD kaartlezer, 1 x RJ-45
 • Connectiviteit: Intel AX200 Wireless (WiFi 6); Bluetooth 5.0
 • Gewicht: 2,2 kilogram
 • Afmetingen: 36,1 x 25,8 x 2,8 cm); L x B x H
Gigabyte Aorus 5

Prestaties maken indruk

Met recente hardware van Intel en Nvidia vanbinnen, kan je al niet anders dan goede prestaties verwachten en het resultaat stelde ons allesbehalve teleur. Dankzij de Intel Comet Lake-processor is multitasking geen probleem en zelfs bij zwaardere taken zoals videobewerking en natuurlijk gaming zagen we sterke prestaties. In 3Dmark Time Spy zagen we een score van 6233, waarmee de Aorus 5 beter scoort dan de vergelijkbare Lenovo Legion 5i. In Rise of the Tomb Raider zagen we dan weer een gemiddeld aantal frames per second van 86, vergelijkbaar met de 85 van de Legion 5i. Dit zijn allemaal heel sterke prestaties en bewijst dat je eender wat op de Aorus 5 kan draaien en hij er weinig problemen mee zal hebben.

86 FPS in Rise of the Tomb Raider is meer dan prima.

De temperatuur van de CPU liep tijdens onze tests wel op tot een gemiddelde van 90-95 graden, wat ervoor zorgde dat de ventilatoren al snel op 100 procent draaiden, maar we merkten geen problemen in onze games. Het maximale volume van de ventilatoren is wel duidelijk hoger dan bij de Legion 5i, maar geen probleem eens je een headset opzet of wat muziek.

Gigabyte Aorus 5
De luidsprekers van Nahimic zorgen voor prima geluid.

In de praktijk vertalen al deze cijfers zich in een geweldige game-ervaring. Zo gingen wij vooral aan de slag met Marvel’s Avengers, een game die best hoge eisen stelt, maar er ronduit prachtig uitzag en lekker vlot draaide op het 144Hz-display van de Aorus 5. De rode kleuren van Iron Man en het groen van The Hulk zagen er bovendien uit hoe je verwacht en dat resultaat kunnen we ook doortrekken naar de kleurweergave van onze vele foto’s in Adobe Lightroom.

Gigabyte Aorus 5
Met de Aorus 5 kan je nog net een meeting binnenwandelen.

GIGABYTE Aorus 5: Eindoordeel

De GIGABYTE Aorus 5 is een prima gaming laptop die je op geen enkel vlak zal teleurstellen. Zonder een fortuin te spenderen krijg je toegang tot indrukwekkende prestaties. Behalve dan op het vlak van batterijduur, want zoals veel gaming laptops haal je pas het meeste uit je hardware met de oplader aangesloten. Graag hadden we een metalen behuizing gezien, maar desondanks ziet de Aorus 5 er best goed uit en kan hij zelfs een professionele indruk maken als je niet kiest voor roze of groene RGB-verlichting.

Interesse in de GIGABYTE Aorus 5? Raadpleeg dan de beste prijs bij Bol.com.

Gerelateerde artikelen

Volg ons

Ga jij apps uit alternatieve appstores installeren?

 • Nee, App Store of Play Store is goed genoeg (57%, 109 Votes)
 • Alleen als ik een app écht nodig heb (29%, 56 Votes)
 • Ja, ik wil apps van andere bronnen installeren (14%, 27 Votes)

Aantal stemmen: 194

Laden ... Laden ...
69% korting + 3 maanden gratis

69% korting + 3 maanden gratis

Bezoek NordVPN

Business