Reviews

Blue Yeti X World of Warcraft Edition review: Fan-tastisch!

Blue Yeti X World of Warcraft Edition
Voordelen
Prachtig ontwerp
Professioneel geluid
Naar smaak aan te passen
Nadelen
Stemeffecten kunnen nog wat fine-tuning gebruiken
Aanbevolen prijs: €199,99
Waar te koop?
Totaalscore 9
De Blue Yeti X: World of Warcraft Edition komt er door een samenwerking tussen Blue en Blizzard. Een echt collector's item!

Binnenkort komt World of Warcraft: Shadowlands uit, de langverwachte uitbreiding van de populaire MMORPG van Blizzard Entertainment. Omdat communicatie tijdens dungeons en raids enorm belangrijk is en de game zich ook perfect leent om te livestreamen, leek een partnership met Blue dan ook een geweldig idee. Het resultaat is de Blue Yeti X: World of Warcraft Edition.

Blue maakt al even lang professionele audioapparatuur als Blizzard games en hun Blue Yeti-microfoons zijn dan ook steeds weer terug te vinden bovenaan toplijsten. In 2018 werd het bedrijf overgenomen door Logitech en zagen we de BlueVO!CE-technologie verschijnen in de professionele gaming headsets. Met de Blue Yeti X: World of Warcraft Edition gebeurt dat dit keer in de andere richting en wordt er een product van Blue genomen om daar vervolgens de Logitech G Hub-software aan toe te voegen voor een wereld van nieuwe mogelijkheden. 

Blue tei X en Collector's Edition

Uiteraard kan je via de software je microfoon enorm precies afstellen, maar dankzij de samenwerking met Blizzard krijg je deze keer ook toegang tot verschillende geluidseffecten! Zo komt de Blue Yeti X: WoW Edition met verschillende presets die je doen klinken als een inwoner van Azeroth én krijg je toegang tot een geluidsbibliotheek met daarin honderden audio samples uit de game. Als je daar als Warcraft-fan al helemaal wild van wordt, dan ga je al helemaal gek worden van het ontwerp van deze Blue Yeti X, want er werd gekozen voor een stijl die perfect bij het World of Warcraft-universum past, inclusief LED’s met de kleuren van de Horde of de Alliance. 

Blue Yeti X World of Warcraft Edition
Het ontwerp past perfect bij de rest van het Warcraft-universum.

Ontwerp

Wat ons meteen opviel tijdens het unboxen van de Blue Yeti X: World of Warcraft Edition, is hoe zwaar deze microfoon wel niet is. Hij weegt maar liefst 1,27 kilogram en dat is juist goed, want zo voelt hij premium aan. Bovendien zorgt een stevige voet ervoor dat hij makkelijk vibraties kan absorberen, al kan je de microfoon natuurlijk ook mounten op een stevige boom arm

Vervolgens valt het prachtige Warcraft-geïnspireerd ontwerp op, bestaande uit een zwarte microfoon met gouden accenten. Zo is de voet voorzien van een gouden rand met daarin Arathian runes geschetst. Die keuze werd gemaakt om het ontwerp faction neutraal te houden en je ziet ze ook in klein formaat terugkomen rond de volumeknop van de Blue Yeti X, waar ze gebruikt worden om je gain aan te duiden. Standaard variëren de kleuren van groen tot geel tot rood, afhankelijk van hoe luid je stem is, maar je kan deze naar keuze aanpassen en dus kiezen voor blauwe tinten voor de Alliance, of een rood kleurenpatroon voor de Horde. Ook de volumeknop zelf is van kleur te veranderen en is standaard groen of rood als je ze indrukt om de microfoon te muten. In het midden van de microfoon vinden we een gouden Blue-logo, terwijl we achteraan het World of Warcraft-logo vinden. Een knop waarmee je kan wisselen tussen vier verschillende pick-up patronen (Stereo, Omni, Cardioïde en Bidirectioneel), maakt het geheel compleet. De microfoon met je PC of Mac verbinden doe je via micro USB.

Specificaties en geluidskwaliteit

Dat de Blue Yeti X subliem geluid produceert, hoeven we je niet te vertellen. Reviewers waren het daar in oktober van vorig jaar al over eens bij de lancering en aan de specificaties is sindsdien niets veranderd. Het gaat nog steeds om een microfoon met vier 14 mm condenser capsules, een sample/bit rate van 48 kHz (24 bit), frequency response van 20 Hz-20 kHz, een Max SPL van 122 dB. De volledige specificaties kunnen de echte audiofielen doornemen op de website van Blue, maar als deze microfoon je vooral aantrekt door zijn Warcraft-branding (en we kunnen het je niet kwalijk nemen), dan moet je enkel weten dat je een verdomd goede microfoon krijgt voor je 199 euro.

Geluidstest zonder extra effecten.

Blue VO!CE effecten

Die prijs ligt 30 euro hoger dan de gewone Blue Yeti X, maar als je kijkt naar wat je allemaal bij deze World of Warcraft Edition krijgt, dan haal je dat er zo uit. Uiteindelijk gaat het om een collector’s item. Bovendien krijg je nog een heleboel extra’s die de standaardversie niet heeft, zoals de microfoon effecten. Deze activeer je door in Logitech G Hub Blue VO!CE in te schakelen. Meteen krijg je toegang tot instellingen zoals input gain, een stem equalizer en verschillende opties om je geluid te verbeteren moest dat nodig zijn. Denk maar aan ruisonderdrukking, de-essing, een limiter etc. Alles dat je verwacht van een professionele microfoon dus.

Wil je niet alleen goed klinken, maar ook uniek, dan kan je terecht in het tabblad effecten en daar aan de slag met een van de vele presets. Hilariteit is ongetwijfeld verzekerd wanneer je plots als een Orc of Gnome klinkt en dat konden we tijdens een meeting zelf ondervinden. Vergeet dus zeker niet je Helium Chipmunk-filter uit te zetten! Deze laatste is een van de niet-Azeroth filters, maar is zeker even leuk. 

Hoe klink jij als Orc?

Het is wel belangrijk om de effecten met de juiste verwachtingen te benaderen. Je gaat immers niet echt als Thrall klinken, want je bent nu eenmaal stemacteur Chris Metzen niet en klinkt daarom meer als jezelf met een extra effect erbovenop. Dat is net iets minder episch dan we verwacht hadden. Natuurlijk kan je de presets tot in de kleinste details gaan finetunen om tot een beter resultaat te komen. Wat je ook kan doen is een preset van iemand anders downloaden aan de hand van de zoekfunctie. Dit is een enorm belangrijk community aspect en we kunnen niet wachten op de resultaten. Als we ons immers baseren op de RGB-profielen voor de Logitech G-toetsenborden, dan kunnen we besluiten dat gamers enorm creatief kunnen zijn. 

Update 22/10: Sinds we de microfoon hebben getest en vandaag zijn er tal van nieuwe effecten bijgekomen. Zo kan je nu ook je stem vervormen naar die van een Mechagnome, Blingtron en zelfs de Lich King. Ook nieuw zijn twee Gender Shift presets, waardoor je nu kan klinken hoe jij dat wil. Of een stem instellen per personage natuurlijk.

Blue Yeti X WoW sampler

De laatste nieuwigheid van deze World of Warcraft Edition is de sampler. Deze is voorzien van honderden geluidseffecten uit het spel. Denk daarbij aan quotes van Jaina, Thrall of Sylvanas, maar ook geluiden van populaire spells en monsters, waaronder natuurlijk Murlocs. Al deze geluiden kunnen toegewezen worden aan je Logitech muis of toetsenbord om ze snel te activeren op cruciale momenten. Zo kan je bijvoorbeeld For the Alliance! afspelen bij de start van een battleground. De mogelijkheden zijn eindeloos. Druk je een keybind in, dan wordt je sample afgespeeld via je eigen headset en microfoon, zodat iedereen mee kan luisteren. Als streamer kan je hier duidelijk een boel leuke dingen mee doen, zoals een geluidseffect afspelen wanneer iemand een abonnement neemt op je kanaal. Bovendien kan je verder experimenteren door je eigen .wav samples te uploaden of zelf in te spreken. 

Blue Yeti X World of Warcraft Edition
Logitech G Hub zorgt voor toegankelijkheid.

Eindoordeel

De Blue Yeti X: World of Warcraft Edition is een collector’s item voor iedereen die zichzelf een Warcraft-fan durft noemen. Het ontwerp van de microfoon is prachtig en de verschillende elementen passen goed bij elkaar én de game. De geluidskwaliteit is nog steeds van het hoogste niveau, terwijl de geluidseffecten en samples voor een leuke nieuwe toevoeging zorgen. De kleine meerprijs die je ervoor moet neerleggen is dan ook te verwaarlozen. We kunnen niet anders dan besluiten dat deze blauwe yeti en sneeuwstorm perfect bij elkaar passen.  

Gerelateerde artikelen

Volg ons

69% korting + 3 maanden gratis

69% korting + 3 maanden gratis

Bezoek NordVPN

Business