DJI OM4 review
RECENSIEOVERZICHT
PRO
  • Extra stabiliteit over 3 assen
  • Snel los te koppelen
  • Inclusief statief
CON
  • Niet elke smartphone case is even geschikt
  • App heeft nog beperkingen

De DJI Osmo Mobile 4 zorgt voor een manier om stabiele cinematische beelden te maken zonder dat je daarvoor je smartphone op allerhande vreemde manieren moet gebruiken.

De DJI Osmo Mobile 4 dateert ondertussen al van vorige zomer, maar blijft een aanrader voor wie op vakantie betere beelden wil maken dan het resultaat dat je krijgt bij het met de hand vasthouden van je smartphone. Je kan het toestel al voor zo’n 129 euro in de winkel vinden en voor die prijs krijg je bovengenoemde zaken, een statief, een draagzakje en een polsband. De Osmo Mobile 3 vind je ook hier en daar nog voor zo’n 109 euro, maar deze komt zonder statief en heeft minder functies.

Snel loskoppelen dankzij magneten

Een van de belangrijkste redenen om voor de DJI OM4 te kiezen zijn de magneten die gebruikt worden om je smartphone snel maar veilig te bevestigen aan de gimball. Net zoals bij een selfiestick wordt je telefoon vastgegrepen door een klauw. Dat lijkt misschien wat gevaarlijk, maar je smartphone kan bijna onmogelijk loskomen. De magneten laten wel los als je hard genoeg trekt, maar een licht stootje zal geen impact hebben. Bij de vorige generatie was dit niet mogelijk en dan hebben we het toch liever op deze manier, want vaak wil je je smartphone snel even van de OM4 halen, bijvoorbeeld om op sociale media te posten.

De DJI OM4 komt met heel wat accessoires.

Is de klauw jouw ding niet, dan kan je ook nog altijd de metalen ring inclusief magneet op de achterkant van je telefoon kleven. De functionaliteit lijkt wat op die van een pop-socket en de 3M tape is voldoende krachtig. Een bijgeleverd plannetje helpt je met de exacte plaatsing. Op deze manier neemt je telefoon het minste plaats in in je broekzak, maar de juist manier van bevestigen zal ook afhangen van de case die je gebruikt.

Ontwerp DJI Osmo Mobile 4

Je smartphone is dus makkelijk op te bergen en dat geldt ook voor de rest van de DJI OM4. De gemotoriseerde arm bijvoorbeeld kan makkelijk tegen de grip geplooid worden, zodat hij niet veel plek inneemt. Het geheel past zo makkelijk in je rugzak en in enkele seconden is het klaar voor gebruik. De 230 gram valt onderweg ook amper op en het geheel voelt toch stevig aan.

Verder is het ontwerp grotendeels hetzelfde gebleven, de grip is stevig en voorzien van een rubberen laagje om wegschuiven te voorkomen en de OM4 is nog steeds uitermate geschikt voor pan en tilt bewegingen (draaien en kantelen). Op de grip vinden we een handige joystick, een opnameknop en een M-knop waarmee je de gebruikte modus kan aanpassen (foto, video, panorama,…). Twee keer op de knop duwen wisselt tussen landschap en portretopnames. Snel even een Instagram Story maken mag dus geen probleem zijn.

Met je hand om de grip kan je vooraan ook nog aan de trigger. Deze helpt je bij het automatisch volgen van onderwerpen met DJI ActiveTrack 3.0 of kan gebruikt worden om de camera opnieuw te centreren (met een dubbeltik). Met drie tikken wissel je tussen de verschillende camera’s, bijvoorbeeld om snel een foto te nemen. Links vinden we ook nog zoomknoppen terug en deze waren uitermate geschikt om te gebruiken samen met de telelens van onze OnePlus 9 Pro. Rechts vinden we de oplaadpoort en je kan de DJI Osmo Mobile 4 op zijn beurt ook weer gebruiken om je telefoon op te laden, iets dat zeker van pas komt.

Mogelijkheden

Om de DJI Osmo Mobile 4 met je iPhone of Android te verbinden maak je gebruik van de DJI Mimo app die snel verbinding maakt met je OM4 via Bluetooth. De grip zorgt al voor een goede bediening, maar de app is verantwoordelijk voor het afstemmen van de instellingen. Fotografiekenners kunnen instellingen zoals ISO, sluitertijd en diafragma manueel instellen of het meeste halen uit de time lapse of hyperlapse modusmodus. Uiteraard kan je ook gewone foto’s nemen moest je dat willen.

DJI Osmo Mobile 4

ActiveTrack 3.0 werkt goed tot op een bepaald punt, al heeft de technologie het wel moeilijk met groepen mensen die door elkaar lopen. Toch volgt de OM4 zijn onderwerpen goed, of dat nu dieren of mensen zijn. Het resultaat is bovendien indrukwekkend en je denkt al snel dat er een volledige cameraploeg achter de camera staat.

Batterijduur

De vraag is natuurlijk hoe lang de DJI Osmo Mobile 4 meegaat, want filmen kan aardig wat tijd in beslag nemen. Gelukkig is die vraag helemaal niet belangrijk, want je haalt makkelijk 15 uur met de 2.450mAh batterij. De kans is dan ook groot dat je smartphone eerder leeg zal zijn dan de OM4. Oververhitting is ook geen probleem en zal opnieuw eerder voorkomen bij je smartphone als je hem langere tijd in de volle zon gebruikt.

Osmo Mobile 4 lifestyle

Eindoordeel DJI Osmo Mobile 4

Ben je op zoek naar een manier om een einde te maken aan schokkende Instagram Stories of vlogs? Dan is de DJI Osmo Mobile 4 zeker iets voor jou. Het apparaat is makkelijk te gebruiken en maakt komaf met enkele vervelende aspecten van de vorige generatie, zoals het makkelijk loskoppelen van je smartphone. Het inbegrepen statief maakt ook een verschil en zorgt voor nog meer mogelijkheden in de vorm van time lapses. Voor 129 euro is de DJI OM4 een niet te missen smartphone-accessoire.


Gerelateerde artikelen

OnePlus 9 Pro review: Alles wat je wil en meer

De OnePlus 9 Pro is op alle vlakken een volwaardig vlaggenschip en een must-have voor iedereen die de volledige OnePlus-ervaring wil.

De beste goedkope smartphones in 2022

Voor een goede smartphone hoef je niet een hoog bedrag te betalen. Deze goedkope smartphones bieden kwaliteit voor een betaalbare prijs.