Reviews

Google Nest Doorbell (batterij) review: “Er staat iemand voor de deur”

Voordelen
Duidelijke beelden
Gezichtsherkenning
Snelle installatie
Nadelen
Vertraging in meldingen
Geen ondersteuning voor Siri
Aanbevolen prijs: €199
Waar te koop?
Totaalscore 8
De nieuwe slimme deurbel van Google houdt je voordeur in de gaten en detecteert wie er aanbelt, of het nu je buurman is of de pakjesbezorger. Je ontvangt de meldingen op je smartphone en via je Google Nest Mini (apart verkrijgbaar).

De Google Nest Doorbell heeft een strakke, minimalistische uitstraling en een langwerpig design. Dankzij de verticale kijkhoek van 145 graden (beeldverhouding 3:4) kan je precies zien wie er voor de deur staat. Ook houdt de slimme deurbel pakketjes in de gaten, die mogelijk voor jouw voordeur zijn geplaatst. De beeldkwaliteit is scherp en helder, zowel ‘s nachts als overdag. Het apparaat biedt een resolutie van 960 x 1.280 pixels. Beelden worden opgenomen in 30 frames per seconden. 

De nieuwste slimme deurbel van Google werkt op batterijen, waardoor je niet hoeft te klooien met kabeltjes. Je monteert de deurbel met de meegeleverde attributen gemakkelijk aan een muur of deurpost. Het apparaat is ook aan te sluiten op je bestaande deurbel, maar dat is niet noodzakelijk.

De Google Nest Doorbell stuurt meldingen door naar je smartphone en is te bedienen via de Google Home-app. Als je een Google Nest Mini of andere Google-speaker in huis hebt, kun je de meldingen laten doorsturen naar deze slimme speaker. Zo houdt Google Assistant je op de hoogte als er wordt aangebeld (en optioneel als er iemand voor de deur staat). Het is echter niet mogelijk om ander soorten draadloze beltonen te koppelen aan de slimme deurbel. 

Abonnement optioneel?

Door middel van een Nest Aware-abonnement is het mogelijk om gebruik te maken van de gezichtsherkenning van de slimme deurbel. Je kan vaker terugkerende gezichten een naam geven, waardoor Google je precies kan vertellen wie er aanbelt. In de praktijk werkt dit redelijk goed, al hebben we in een enkel geval de melding gekregen dat buurman Jan voor de deur stond, terwijl dit toch echt een onbekende postbezorger was. 

Als je gebruikmaakt van Nest Aware worden videobeelden, afhankelijk van je gekozen abonnement, 30 of 60 dagen opgeslagen. Zonder abonnement worden de beelden na drie uur verwijderd. Let op: het gaat niet om drie uur beeldmateriaal, maar om beelden van de afgelopen drie uur. Dit betekent dat je ‘s ochtends niet kunt terugkijken wat er de nacht ervoor potentieel voor jouw deur heeft plaatsgevonden. Als de wifi het niet doet, kan de videodeurbel 60 minuten aan video lokaal opslaan. Als het netwerk weer online is, worden deze beelden weergegeven in de Google Home-app. 

In principe kan je met de Google Nest Doorbell goed uit de voeten zonder Nest Aware-abonnement. Dat is het geval als je het slimme apparaat enkel als deurbel wil gebruiken, bijvoorbeeld omdat je wil weten wie er aanbelt voordat je de deur opent. Als je de slimme deurbel ook als beveiligingscamera wil gebruiken, is een abonnement op Nest Aware noodzakelijk. Het goedkoopste abonnement kost 5 euro per maand en kan ook gebruikt worden voor andere Nest-camera’s in en rond je huis. 

Google Home-app

De Google Home-app is simplistisch en daardoor makkelijk in gebruik. Je kunt geen gebruik maken van de oudere Nest-app. Via Google Home kun je activiteitszones instellen, waardoor je enkel meldingen ontvangt als er beweging wordt gedetecteerd in vooraf ingestelde gebieden (en als er wordt aangebeld). Je wil waarschijnlijk niet de hele dag door loze meldingen ontvangen, waardoor deze activiteitszones erg handig zijn. Je kunt daarbij onderscheid maken tussen voertuigen, mensen en pakketjes. 

Via de app kan je ook de beltoon aanpassen. Die is hoorbaar voor iedereen die op de deurbel drukt en bij jou in huis als je een Google-speaker hebt aangesloten. Rond Halloween en kerst zijn er tijdelijk een aantal extra deuntjes beschikbaar die bij de tijd van het jaar passen. 

Let er wel op dat de Google Nest Doorbell lang niet zo snel is als een ‘domme’ deurbel. Er passeren enkele seconden alvorens je een melding ontvangt op je smartphone, alsook via de Google-speaker. Een ongeduldige pakketbezorger was tegen de tijd dat we open konden doen in enkele gevallen al richting zijn bezorgbus gelopen. Daarbij moet gezegd worden dat we ons toen steeds op de eerste verdieping van onze woning bevonden en eerst nog de trap af moesten lopen. 

Batterij

De Google Nest Doorbell werkt op batterijen. Hoe lang het apparaat het volhoudt tussen de oplaadbeurten door is afhankelijk van hoeveel de deurbel wordt gebruikt. Hoe vaker er op de deurbel wordt gedrukt en hoe vaker er beweging wordt gedetecteerd, hoe sneller de batterij leegloopt.

Google beweert dat de Nest Doorbell het een halfjaar uithoudt, maar in onze eigen beleving gaat er zo’n 10 procent batterijsap per week doorheen. Dit is in een situatie waarbij er dagelijks ongeveer twee á drie keer wordt aangebeld en gemiddeld acht bewegingen per dag worden gedetecteerd (bijvoorbeeld van een postbode of wijzelf). Dit betekent dat de Doorbell in ons geval ongeveer elke twee á drie maanden aan de lader moet worden gehangen. 

Eindoordeel

De Google Nest Doorbell is gemakkelijk in gebruik, biedt draadloze vrijheid en werkt ontzettend goed als je al in het ecosysteem van Google zit. Beschik je bijvoorbeeld over een Google Nest Mini, Google Nest Hub of maak je al veel gebruik van de Google Home-app om slimme apparaten te bedienen, dan kun je nog meer uit de deurbel halen. Een voordeel ten opzichte van alternatieven zoals slimme deurbellen van Ring of Arlo is dat je niet per se een abonnement nodig hebt voor een hoop functies. Het is als deurbel goed te gebruiken zonder Nest Aware. Wel heeft deze slimme deurbel, net als veel andere varianten, nog altijd last van een kleine vertraging. Dat is iets om simpelweg rekening mee te houden alvorens je tot aankoop overgaat.  

Gerelateerde artikelen

Volg ons

69% korting + 3 maanden gratis

69% korting + 3 maanden gratis

Bezoek NordVPN

Business