Reviews

HP Elite Dragonfly G2 review: de perfecte 2-in-1 laptop

hp elite dragonfly G2
Voordelen
Compact met stijlvolle afwerking
Multifunctioneel
Verbeterede prestaties over de hele lijn
Batterijduur
Nadelen
Hoge prijs
Kleiner display
Webcam niet op premiumniveau
Aanbevolen prijs: €vanaf 1599
Waar te koop?
Totaalscore 9
HP Elite Dragonfly G2 slaagt erin om alle goede eigenschappen van een tablet en zakelijke laptop nagenoeg perfect te combineren.

Aan het einde van 2019 lanceerde HP de eerste Elite Dragonfly, een compacte laptop die je ook als tablet kon gebruiken. Het eerste model kreeg in onze review zeer goede punten, al merken we toch ook wat beginnersfoutjes. Tijdens CES 2021 heeft HP de opvolger Elite Dragonfly G2 gelanceerd die die tekortkomingen moest wegwerken. En naar onze bescheiden mening slaagt de laptop daar met verve in. Hier lees je onze bevindingen.

Het beste van beide werelden

Op vlak van design blijft de HP Elite Dragonfly G2 zijn voorganger trouw. De compacte afmetingen (304x198x16mm) blijven behouden en ons testmodel had opnieuw de paarsblauwe ‘Dragonfly’-afwerking. De G2 weegt een paar gram meer omwille van de zwaardere batterij, maar met een totaalgewicht ongeveer 1 kg is de laptop nog steeds een pak slanker dan veel andere zakelijke laptops. HP richt zich dus opnieuw op de mobiele werknemer die zich voortdurend moet verplaatsen en die tijd nuttig wil besteden. Een propositie waar je na de lange thuiswerkperiode weer heel wat waarde mee kan creëren.

De meest opvallende eigenschap van de HP Elite Dragonfly G2 is dat het een 2-in-1 is. Dit betekent dat de laptop ook als een tablet kan worden gebruikt door het scherm 180° te kantelen. Op de trein kan dit soms zeker handig zijn als je bijvoorbeeld geen plaats hebt om je laptop neer te zetten en je hem zo in je handen kan houden. De HP Stylus om het touchscreen te bedienen zit netjes meegeleverd in de doos en doet wat hij moet doen. Om echt uren te werken is de normale laptopstand natuurlijk stukken beter. Het keyboard geeft zeer aangename feedback. Wij hebben de laptop dan ook vooral als laptop gebruikt. Er zijn veel 2-in-1-laptops die niet goed weten of ze nu een laptop of een tablet willen zijn, maar de HP Elite Dragonfly G2 weet naar ons gevoel het evenwicht wel zeer goed te bewaren.

hp elite dragonfly G2
Heb je een tablet nodig? HP Elite Dragonfly G2 schakelt zo om. Afbeelding: HP

Display: klein maar fijn

Gezien het compacte formaat van de laptop zou je een kleiner display verwachten, maar met 13,3” valt dit nog zeer goed mee. Dat komt omdat er maar weinig schermruimte verloren gaat aan nutteloze randen. 13,3” zal misschien niet voor iedereen groot genoeg zijn en als je de laptop ook op kantoor wil gebruiken raden we je inderdaad wel aan een externe monitor aan te sluiten. HP voorziet meer dan voldoende aansluitingsmogelijkheden (2x Thunderbolt/USB-C, 1x USB-A, 1x HDMI en 1x audio om precies te zijn) om je scherm uit te breiden.  

Het display komt in verschillende configuraties, met een maximale beeldkwaliteit van 4K. Deze is echter nog niet in alle markten beschikbaar. Ook met een Full HD-versie heb je een mooi display dat voor verschillende toepassingsmogelijkheden kan ingezet worden. Video’s streamen aan de hoogste beeldkwaliteit heeft wel een invloed op je batterijduur. De webcam van de laptop is niet geweldig, maar je komt goed in beeld tijdens een videocall en meer moet een webcam uiteindelijk niet kunnen.  

Verbeterde prestaties

Waar de eerste Elite Dragonfly toch wat tekort schiet, was in zijn prestaties. Niet dat die slecht waren, maar HP had gekozen voor een verouderde Intel-chip en dat merkte je wel. De fabrikant heeft duidelijk zijn les geleerd. Elite Dragonfly G2 draagt het Intel Evo-certificaat wat betekent dat je mag rekenen op een Intel-chip van de elfde generatie. Afhankelijk van hoe krachtig de laptop voor jou moet zijn, heb je nog de keuze tussen de Intel i5 of i7. Je hebt nu wel de prestaties die bij het woord ‘Elite’ in de naam passen. Afhankelijk van de configuratie heb je 8GB, 16GB of zelfs 32GB RAM-geheugen, het opslageheugen is voor beide configuraties gelijk met 256GB.

Ook de batterij van de Elite Dragonfly kreeg een upgrade. Afhankelijk van hoe intensief je de laptop gebruikt zal de batterij het ongeveer 8 à 10 uur volhouden. Ruim voldoende om de werkdag door te komen zonder je laptop te moeten opladen dus. Iets wat mijn vaste HP-laptop al een tijdje niet meer kan, al is door twee jaar gebruik wel wat sleet gekomen op die batterij.

HP Elite Dragonfly G2: eindverdict

Er zijn maar weinig betere 2-in-1 laptops te vinden dan de HP Elite Dragonfly G2. Het toestel levert je een perfecte combinatie van performance en draagbaarheid. Je krijgt topprestaties op zakformaat. De tweede versie is duidelijk een verbetering ten opzichte van de eerste versie. Het meest van al blinkt de HP Elite Dragonfly G2 uit als je de baan op bent, maar de laptop zou zich ook zonder problemen kunnen aanpassen aan je vaste werkstek, thuis of op kantoor. Jammer genoeg hangt er aan al dat moois wel een flink prijskaartje dat je twee of zelfs drie keer zal laten nadenken.

Gerelateerde artikelen

Volg ons

Ga jij apps uit alternatieve appstores installeren?

  • Nee, App Store of Play Store is goed genoeg (57%, 109 Votes)
  • Alleen als ik een app écht nodig heb (29%, 56 Votes)
  • Ja, ik wil apps van andere bronnen installeren (14%, 27 Votes)

Aantal stemmen: 194

Laden ... Laden ...
69% korting + 3 maanden gratis

69% korting + 3 maanden gratis

Bezoek NordVPN

Business