Reviews

Xiaomi 11T Pro review: vlaggenschip met kleine toegevingen

Xiaomi 11T Pro review
Voordelen
Snel 120Hz-display
Performante Snapdragon 888-chipset
Razendsnel opladen in 17 minuten
Nadelen
Niet geschikt voor wie kleine handen heeft
Bijzonder gevoelig voor vingerafdrukken
Kan warm worden bij intensieve taken
Batterijduur had beter gekund
Aanbevolen prijs: €649
Waar te koop?
Totaalscore 7
De Xiaomi 11T Pro heeft veel gemeen met de Xiaomi Mi 11. Het nieuwere toestel biedt de meeste features van zijn voorganger, aan een scherpere prijs. Maakt dat de 11T Pro nog aantrekkelijker?

Visueel onderscheidt de Xiaomi 11T Pro zich niet bepaald van wat er al op de markt is, maar dat hoeft geen punt van kritiek te zijn. Het toestel is niet erg opvallend, maar wel mooi strak en functioneel qua lay-out. Met zijn schermdiagonaal van 6,67 inch en chassis van 164,1 x 76,9 x 8,8 mm is het ook best een groot toestel. Enkel wie grote handen heeft (of het gewoon is om bij grote smartphones zijn greep aan te passen), zal daar geen last van hebben. De vingerafdrukscanner die onder de powerknop zit, werkt even accuraat als snel.

De volumeknoppen bevinden zich ook aan de rechterkant, net boven de powerknop. Ze bedienen kan wat lastig zijn door de grootte van het toestel, al vind je altijd wel een manier om dat op een manier te doen die jou wel ligt. De Xiaomi 11T Pro beschikt over een USB-C-poort, maar heeft geen 3,5 mm-jack. Het is wel bijzonder aangenaam om vast te stellen dat het camera-eiland veel minder uitsteekt tegenover dat van de Xiaomi Mi 11 uit 2020. Zo zal de smartphone niet te snel wiebelen wanneer je hem op zijn rug legt en zullen de camera’s ook minder vlug beschadigd raken. Hoewel de randen van metaal zijn, is de achtercover van plastic. De kwaliteit daarvan is prima, alleen blijkt die supergevoelig voor vingerafdrukken en dat ziet er soms niet uit. Netheidsfreaks houden daar dus best rekening mee.

Xiaomi 11T Pro review

Snel display

Het verschil met de Xiaomi Mi 11 moet hem ergens zitten en dat is namelijk bij het display het geval. Het display van de Mi 11 was dan ook gewoon een van zijn absolute verkoopargumenten. Dat van de 11T Pro is een AMOLED-paneel van 6,67 inch groot. Dat is net iets Kleiner dan dat van de Mi 11 (6,81 inch), met het verschil dat het display hier niet gebogen is aan de randen.

De resolutie is met 2400 x 1080 pixels ook wat lager dan dat van de Mi 11 (3200 x 1440). Hoewel dat dus een kleine toegeving is, volstaat 1080p doorgaans wel voor de meeste toepassingen. Streamingdiensten en games ondersteunen doorgaans ook maar die resolutie als maximum. De refresh rate van 120Hz is dan wel weer op het niveau van zijn oudere broer. Dat maakt dat de 11T Pro lekker vloeiend aanvoelt en zorgt voor een prettige ervaring, in welke app dan ook.

Bovengemiddelde camera’s

Xiaomi focust voor de 11 T Pro schijnbaar het liefst op de camera’s. Als we opnieuw even de logische vergelijking maken met de Mi 11, dan zal de lay-out je heel bekend voorkomen. De 11 T Pro beschik over dezelfde hoofdlens van 108MP en tele- en macrolens van 5MP. Zijn ultra-wide- en selfiecamera’s zijn wel een tikje zwakker met respectievelijk 8 en 16 MP. De hoofdlens levert zoals verwacht ook quasi dezelfde resultaten als de Mi 11. In goed belichte omstandigheden hebben foto’s een mooi contrast en zijn ze lekker scherp en kleurrijk.

In donkerdere omgevingen krijgt de camera het wel wat lastiger, met minder scherpe beelden als gevolg. De bekende pixel-binningtechnologie verviervoudigt in dit geval 27 werkelijke pixels tot 108 stuks en dat helpt de scherpte wat vooruit. Ook portretfoto’s hebben een opvallend sterk contrast. Vermoedelijk zijn schaduwen en de focus op objecten en personen softwarematig geboost, maar dat stoort niet. Het zogenaamde bokeh-effect (waarbij de achtergrond wazig is en de persoon centraal in beeld scherp) komt goed uit de verf. Ook video speelt voor Xiaomi een belangrijke rol. Dat blijkt uit ondersteuning van 8K en 60 fps (beiden kunnen wel niet met elkaar gecombineerd). Aan boord zitten enkele leuke tools, zoals letterboxing, macrovideo, object tracking en audio zoom om onderweg te monteren.

Specs en performance

De Xiaomi 11T Pro heeft de intussen welbekende Snapdragon 888 aan boord. Hoewel dat niet de allerkrachtigste Android-chipset is, laat de telefoon je zeker toe om de populairste games te spelen. Andere apps draaien dus moeiteloos en zonder haperingen. Alleen wanneer we langere tijd gameden, werd de telefoon wel wat warmer dan we gewoon zijn en de performance leek daarbij soms een klein dipje te krijgen, maar problematisch was dat nooit. De 11T Pro draait op Android 11, met Xiaomi’s MIUI-schil eroverheen. De interface is best strak en doet bij momenten denken aan ColorOS. Veel bloatware dringt Xiaomi ook niet op en de paar merkeigen apps die je niet gebruikt, kan je ook eenvoudig de-installeren of uitschakelen.

Wat de batterijduur betreft aardt de 11T Pro helaas meer naar de Mi 11, dan naar zijn voorganger, de Mi 10T. Een drukke dag toekomen met één oplaadbeurt was een hele opdracht en vroeg wat tactisch besparen op de batterij. Dat de ruime accu van 5.000mAh niet beter doet, is een beetje vreemd. Vermoedelijk zorgen de hoge beeldverversing, het grote scherm en de sterke processor er alsnog voor dat het energieverbruik best hoog ligt. Gebruik je je smartphone voortdurend door de dag, dan kan dat wel eens een afknapper zijn. Gelukkig ondersteunt de 11T Pro wel supersnel laden aan 120W. Xiaomi maakt zijn claim ook waar: van nul naar 100 gaan duurt amper 17 minuten. Indrukwekkend! Draadloos opladen wordt vreemd genoeg helemaal niet ondersteund.

Eindoordeel

Het display is met 120Hz bijzonder vloeiend en de chipset klaart elke klus. De camera’s zijn net niet top, maar onderscheiden zich wel degelijk. Wie kleine handen heeft, zal de telefoon niet snel comfortabel vinden en je hebt maar beter geen probleem met tussentijdse oplaadbeurten. Al met al is de Xiaomi 11T Pro een vlaggenschip op de punten die er echt toe doen.

Gerelateerde artikelen

Volg ons

69% korting + 3 maanden gratis

69% korting + 3 maanden gratis

Bezoek NordVPN

Business