datAshur usb stick MicroSD
RECENSIEOVERZICHT
PRO
  • Uitstekende beveiliging
  • Moeilijk kapot te krijgen
  • Verwisselbare opslag
CON
  • Prijzig
  • Kaartjes enkel via iStorage te krijgen

Met de datAshur SD brengt iStorage geen snelle maar wel veilige usb-sticks op de markt. De opslag bestaat uit een vervangbare microSD-kaart.


Je hebt merken die de snelst mogelijke opslag willen leveren en dan is er iStorage, dat volop inzet op beveiliging en functionaliteit met producten zoals de eerder getestte DiskAshur M2 en deze nieuwe datAshur SD usb-c-stick. Enkele functies zijn fysieke toetsen voor het ingeven van een pincode, bescherming tegen water, schokken en fysieke aanvallen van buitenaf, en zelfs een zelfvernietigingsmechanisme. Je data worden dan weer beschermd met FIPS PUB 197, AES-XTS 256-bit hardware-encryptie.

Onbreekbaar ontwerp

Al dit komt in een relatief compacte behuizing voorzien van een metalen sleeve om het geheel nog eens extra te beschermen. iStorage heeft ervoor gezorgd dat je de datAshur ook kan gebruiken als sleutelhanger en voorziet een usb-c naar usb-a adapter. Drie led-lampjes geven tenslotte aan of de drive toegankelijk is en of er informatie naartoe wordt geschreven.

datAshur sleeve
Dankzij de sleeve is de datAshur bijna onverwoestbaar.

Net zoals de diskAshur is het binnenwerk van de datAshur voorzien van een epoxy coating, waardoor het onmogelijk is om zonder schade aan het binnenwerk te geraken. Tegelijkertijd zijn de toetsen slijtvast, waardoor indringers nooit de pincode kunnen gokken.


Je data wordt verder ook beschermd tegen een val van vier meter hoogte en je moet al een voertuig hebben dat meer weegt dan een Tesla Cybertruck om de stick te verbrijzelen. De datAshur overleeft ook tot 30 minuten in anderhalve meter water dankzij IP68 certificatie. In de behuizing uiteraard, want zonder heb je natuurlijk een zwak punt in de usb-aansluiting en het microSD-kaartslot.

Eén datAshur SD stick, ongelimiteerde opslag

Dit microSD-kaartslot maakt de datAshur best speciaal, omdat je het apparaatje zo kan gebruiken in combinatie met verschillende microSD-kaartjes. Je hoeft dus niet steeds een nieuwe stick te kopen als je meer opslag wil. iStorage maakt de kaartjes beschikbaar in 32GB, 64GB, 128GB, 256GB, 512GB en 1TB die helaas enkel via hen te krijgen zijn. Het heeft wat weg van een kaartlezer zoals we die allemaal wel kennen, maar die komen natuurlijk zonder enige vorm van beveiliging. Je kan het echter ook andersom doen en verschillende datAshur sticks met elkaar synchroniseren zodat ze allemaal gebruikt kunnen worden met hetzelfde kaartje. Als consument is dit niet zo nuttig, maar in bedrijfsomgevingen kan je er zo voor zorgen dat je met één kaartje meerdere personen van bestanden kan voorzien, zoals bijvoorbeeld een update voor hun systeem. 

iStorage SDcards
De hoeveelheid opslag kies je zelf.

Verder kan je ook de SD KeyWriter software gaan gebruiken om meerdere sticks en kaartjes met elkaar te synchroniseren. Wil je voor elk van je werknemers bijvoorbeeld een datAshur maken met een bootable versie van Linux? Dan kan dat. Dit proces wordt verder vereenvoudigd omdat het mogelijk is een pincode voor een admin in te stellen én voor een normale gebruiker. Deze staan los van elkaar, waardoor een vergeten pincode bijvoorbeeld geen probleem hoeft te zijn. De admin heeft ook de controle over wat er met de bestanden gebeurd en kan bijvoorbeeld kiezen voor Alleen-Lezen toegang. Er kan ook een pincode voor self-destruct ingesteld worden, zodat gevoelige data snel verwijderd kan worden. Dit kan op zijn beurt worden opgevolgd met een Drive Reset om van nul opnieuw te beginnen. 

Traag maar stevig

Dit klinkt allemaal geweldig, maar zoals we al schreven richt iStorage zich niet op het afleveren van snelle opslag. Dat kan ook niet met een microSD-kaartje als opslag. In onze tests haalden we een sequentiële lees-en schrijfsnelheid tussen de 94 en 99 MB/s en een willekeurige snelheid tussen de 10,5 en 12,5 MB/s. Dit is niet snel en het zal je dan ook beperken in wat je dagdagelijks naar het kaartje schrijft. Een journalist die in oorlogsgebied zijn foto’s veilig wil stellen zal geduld moeten hebben om een SD-kaartje van 32 GB over te zetten en grote videobestanden worden al helemaal onmogelijk. Voor tekstdocumenten en langdurige opslag is de datAshur natuurlijk wel een goede oplossing.

iStorage datAshur microSD usb-stick: Kopen of niet?

Heb jij nood aan sterke beveiliging en een robuuste usb-stick die tegen een stootje kan? Dan is de premium datAshur zeker een aanrader. Je koopt immers één keer de stick en kan de opslag ongelimiteerd uitbreiden. Door de vele extra mogelijkheden is de stick ook uitermate geschikt voor bedrijfsomgevingen en kan hij de IT-dienst van heel wat kopzorgen besparen.


Gerelateerde artikelen

iStorage Diskashur M2 SSD review: Ongezien veilig

De iStorage Diskashur M2 SSD gaat voor veiligheid over snelheid en doet dat aan een zeer hoge prijs. Ideaal voor gevoelige bestanden.

De beste externe opslag 2023 (harde schijf of SSD)

Op zoek naar een harde schijf voor een back-up of gebruik onderweg? Dit zijn onze suggesties voor een externe, draagbare SSD of HDD.
Sven schrijft graag over smartphones, e-bikes, gaming en alles wat met computers te maken heeft. Daarnaast schrijft hij dagelijks over fotografie en combineert hij die hobby met reizen.