Smart Garde 9 Pro
RECENSIEOVERZICHT
PRO
  • Verlichting plannen via app
  • Makkelijk te onderhouden
  • Heel veel keuze in plantjes
CON
  • Pro model biedt niet heel veel nieuws
  • Geen extra kleuren

De Smart Garden 9 Pro voegt bluetooth en een app toe aan het populaire indoor tuintje van Click & Grow en wordt zo eindelijk écht slim.

Advertentie

In het verleden hebben we al de Click & Grow Smart Garden 3 en Smart Garden 9 getest. Beide producten wisten een indruk te maken, op onze redactie of tijdens het thuiswerken. We waren dan ook enthousiast om aan de slag te gaan met het nieuwste model dat een tijd geleden gelanceerd werd. De Smart Garden 9 Pro zet in op connectiviteit, maar is verder niet heel verschillend van zijn voorgangers. Het loont dus om even na te gaan of de slimme tuin zijn meerprijs van zo’n 60 euro waard is. 

Smart Garde 9 Pro

Ontstaan Click & Grow

Click & Grow is een Europees bedrijf dat in 2009 werd opgericht in Estland door huidig CEO Mattias Lepp. De daaropvolgende jaren zag het bedrijf al snel succes met gadgets zoals de Click & Grow Smartpot en opende men een branch in het Amerikaanse Palo Alto. In 2013 introduceerde het bedrijf met veel succes de Click & Grow Smart Garden via Kickstarter. Er werd meer dan 550.000 euro opgehaald en in 2014 werd het product officieel gelanceerd voor iedereen. Sindsdien is het nog steeds enorm populair en zijn er verschillende variaties van te vinden, zoals de compacte Smart Garden 3 en 9, maar ook de Smart Garden 27 die plaats heeft voor maar liefst zevenentwintig plantjes. Tot slot zijn er de Wall Farms, waarin je maar liefst 51 plantjes tegelijk kan groeien.

Installatie en onderhoud

Waar de Smart Garden 9 beschikbaar is in de kleuren grijs en beige naast het standaardmodel in het wit, is enkel deze laatste optie beschikbaar voor de Smart Garden 9 Pro. Dat is jammer, want de plastic behuizing zelf is niet fundamenteel verschillend tussen beide modellen. 

Reken op minstens 60 centimeter voor je tuintje en een diepte van 18,4 centimeter. In de hoogte is het net geen 40 centimeter. We raden een Ikea Kallax aan met vier vakken als je nog geen plekje hebt in je huis. De Smart Garden 9 Pro is net zoals de SG9 beperkt in hoogte verstelbaar. Bij de SG3 kan de arm wel verhoogd worden door extra koppelstukken te plaatsen. Omdat de SG9 Pro niet bedoeld is voor op je bureau, maakt dat eigenlijk weinig uit. 

Smart Garde 9 Pro
Veel werk is er niet aan de Click & Grow Smart Garden 9 Pro.

Het hele installatieproces is super eenvoudig. Je installeert de lampen met aandacht voor de handige kabelgoot en plaatst de plastieken potjes (pods) in de negen voorziene openingen. Hierin plaats je je plantjes. Standaard zitten er drie exemplaren basilicum, sla en tomaat in de doos, zodat je meteen wat diversiteit hebt. Wij kozen echter voor enkele nieuwigheden in het aanbod van Click & Grow: de Dusty Miller, Ornamental Grass en White Snapdragon. Ondertussen hebben we al zeker 30 plantjes zien groeien in de smart gardens uit onze eerdere reviews en in totaal heb je ondertussen de keuze uit meer dan 70 verschillende exemplaren. 

Eens je de plantjes geplaatst hebt kan je het reservoir vullen met water, waarna de aarde zal beginnen uitzetten en het groeiproces kan beginnen. Er kan vier liter in en gemiddeld vulden we elke paar weken zo’n 2 liter bij. Ga je dus even op vakantie, dan hoeft dat niet het einde te zijn van je plantjes. Om de plantjes goed te laten groeien zitten er ook koepeltjes bij die voor een mini-serre zorgen totdat het kiemen begint. 

Bluetooth & Click and Grow app

Eens je smart garden gevuld is, worden de verschillen met eerdere versies duidelijk. De bluetooth-functionaliteit die geïmplementeerd zit in de lamp maakt het via de Click & Grow app mogelijk om een tijdschema in te stellen. Dit lost een groot probleem van de SG9 op: de lamp gaat aan wanneer je de stekker aansluit en gaat pas 16 uur later weer uit voor een periode van 8 uur. Als je dus zoals mij verkiest dat de lamp uit is tussen middernacht en 9 uur ‘s ochtends, dan was dat onmogelijk. Met de Smart Garden 9 Pro is dat probleem opgelost en kan je tot op de minuut alles instellen. 

Verbinden gaat vlot via het bluetooth-menu van je smartphone. De lamp zal even knipperen wanneer de verbinding tot stand komt en je kan daarna meteen aan de slag met de app. We merkten wel dat de verbinding steeds opnieuw gemaakt werd als je even de kamer verliet en besloten daarom om de permanente connectie uit te zetten en zo het knipperen te beperken. Wil je nieuwe gebruikstijden instellen, dan volstaat het om gewoon terug te verbinden. 

Daarbovenop kan je met de app ook het groeitraject van je plantjes volgen. Je voegt ze toe op de dag dat ze geplant zijn en krijgt dan op bepaalde momenten een notificatie met nuttige info of suggesties. Een naam geven aan je plantjes behoort ook tot de mogelijkheden en je krijgt een tijdlijn te zien voor hun levensduur. Dit maakt de Smart Garden 9 Pro enorm geschikt voor absolute beginners. De enige manier waarop het groeien kan mislukken is door de watertank niet tijdig bij te vullen. Hier hadden we dan ook graag een reminder voor gekregen in de app.

Smart Garde 9 Pro

Smart Garden 9 Pro: Kopen of niet? 

Met zijn prijs van 289,99 euro betaal je een aardig bedrag voor deze slimme tuin. We blijven het wel een geweldige oplossing vinden voor zij die niet beschikken over een tuin of terras waar zij met hun groene vingers aan de slag kunnen. De extra bluetooth-functionaliteit van dit Pro-model is handig, maar beperkt zich tot het instellen van de verlichting. Meer slimme features hadden dus zeker welkom geweest om de meerprijs van 60 euro te rechtvaardigen.

De Smart Garden 9 Pro en andere modellen zijn te koop via de website van Click & Grow. Met de code TECHPULSE10 krijg je standaard 10 procent korting.


Gerelateerde artikelen

Smart Garden 3 review: Groene vingers in je woonkamer

Heb jij groene vingers maar woon je in de stad waar er nauwelijks plaats is om te tuinieren? Dan zijn de Smart Gardens van Click & Grow helemaal iets voor jou.

Click & Grow Smart Garden 9 review: Haal de natuur in huis

Heb jij ook nood aan wat licht en natuur tijdens deze donkere winterperiode? Dan is de Click & Grow Smart Garden 9 exact wat jij nodig hebt.

LAAT EEN REACTIE ACHTER

Please enter your comment!
Please enter your name here