RECENSIEOVERZICHT
PRO
  • Gebalanceerd geluid
  • ANC
  • Stijlvolle pasvorm
CON
  • Fysieke bediening voelt ongemakkelijk
  • Geen app voor bijkomende instellingen
  • Adaptieve ANC niet optimaal

Xiaomi voorziet met zijn Buds 3T Pro zeer knappe volledig draadloze oortjes. Klinken ze echter wel even goed als ze eruit zien?

Advertentie

Xiaomi is al lang geen onbekende meer als het op volledig draadloze oortjes aankomt. De markt is inmiddels bijna verzadigd met allerlei krachtige, stijlvolle of betaalbare earbuds in ongeveer elke vorm en maat. Toch weet Xiaomi zich telkens te profileren met zijn betaalbare alternatieven. Met de Xiaomi Buds 3T Pro probeert het bedrijf echter zowel kwaliteit als elegantie te combineren. Wij probeerden hier de Xiaomi Buds 3T Pro uit om te zien of de fabrikant er daadwerkelijk in slaagt om een mooi paar all-round oortjes te leveren. Benieuwd of ze daarin zijn geslaagd? Lees dan zeker verder.

Strak ontwerp

De Xiaomi Buds 3T Pro kiezen voor earbuds voorzien van steeltjes, waarmee ze het op het ontwerp van bijvoorbeeld de Apple AirPods Pro houden. Ze hebben een elegante afwerking waardoor ze meteen een premium uitstraling krijgen. De earbuds zijn in twee verschillende kleuren beschikbaar, zijnde Carbon Black en Gloss White. De zwarte versie komt met een matte kleur, en de witte zoals de naam doet vermoeden met een glazende afwerking. Voor deze review gingen we met de zwarte versie aan de slag.

De buds wegen elk 4,9 gram, waarmee ze enorm licht in je oren voelen. Dit zorgt ervoor dat je ze voor een lange tijd kan dragen. Vanwege het gebogen ontwerp van de bovenste earbuds hebben ze de juiste vorm om goed in je oren te zitten, dus je zal na enige tijd mogelijk vergeten dat je ze in hebt zitten. De Buds 3T Pro komen met een IP55-rating en kan je dus zonder problemen mee naar de sportschool nemen. Een douchebeurt zullen ze wel niet overleven.

Credit: Xiaomi

Bovenaan de buds kan je tevens een microfoon terugvinden die nodig is voor de ANC. Onderaan de steeltjes zal je een aanrakingsgevoelig stuk terugvinden waarmee je de oortjes kan bedienen. Dit is wel wat ongemakkelijk geplaatst. Als je tijdens het luisteren naar muziek de knopjes in wilt drukken, dan zal je vaak merken dat je op zoek bent naar het juiste stuk om de bediening te triggeren.

De oplaadcase komt in dezelfde afwerking als de oortjes zelf. Hier kan je de USB-C-poort samen met een verbindknop terugvinden. De oortjes schuiven eenvoudig in de lichte case zodat je ze zonder problemen overal mee naartoe kan nemen.

Functies

Op vlak van functies hebben de Xiaomi Buds 3T Pro best wel wat in huis. Je hebt onder meer toegang tot ruimtelijke audio, high-res audio en draagdetectie. Daar komt dan nog eens een actieve ruisonderdrukking bij met vier verschillende modi voor meer controle. De drie basismodi zijn lichte, gebalanceerde en diepe ANC. Daar komt dan nog eens een adaptieve ANC bij die zelf het omgevingsgeluid meet en zo je een juiste basismodus toewijst. De verschillende modi leveren telkens voor hun eigen toepassingen mooie resultaten. Zeker de diepe ANC sloeg erin om ons in drukkere plaatsen toch nog steeds mooi binnen onze muziek te houden.

Credit: Xiaomi

Deze adaptieve ANC was echter niet altijd even indrukwekkend. We merkten genoeg omstandigheden op waar deze schijnbaar lukraak begon te wisselen van onderdrukkingsmodus, waardoor we gestoord werden door het wisselende achtergrondgeluid. Hier is dus nog wat afstellingswerk door Xiaomi aan de winkel.

Als je op zoek bent naar oortjes die je zelf nog wat kan afstemmen via een bijhorende app, of het nu om een equalizer of aanpassingen van de bedieningsgebaren gaat, dan zal je waarschijnlijk op je honger blijven zitten. De earbuds hebben geen ondersteunende app die je op jouw smartphone kan downloaden. De mogelijkheid om achterliggende functies aan te passen via jouw smartphone is enkel voorzien op Xiaomi-toestellen, wat ons toch een vreemde keuze lijkt. Dit zou de toegankelijkheid en aantrekking van de earbuds significant laten stijgen en twijfelende potentiële kopers over de brug kunnen halen. Bij volgende iteraties is dit zeker welkom.

Audioprestaties

Op vlak van audio kunnen we stellen dat de geluidskwaliteit ongeveer even elegant is als de fysieke vormgeving van de Buds 3T Pro. De 10mm dynamische drivers zorgen voor een gebalanceerd geluid met een mooie mix van lage, middelste en hoge tonen. De bas gaat niet enorm laag, waardoor liefhebbers van zwaardere beats misschien wat kracht zullen ontbreken, maar teleurstellen doet deze ook zeker niet.

Credit: Xiaomi

Het volume van de earbuds gaat niet heel luid in vergelijking met concurrenten, maar de vraag is natuurlijk in welke mate dit een probleem is. De ANC zorgt voor een mooie ruisonderdrukking waardoor je nooit echt veel moet overstemmen. Bovendien is gehoorschade zeker iets dat je in je achterhoofd moet houden, dus misschien goed dat Xiaomi dit ook zelf beperkt.

Batterij

Xiaomi stelt zelf dat de earbuds een batterijduur hebben van 6 uur, wat met de case verder uitgebreid wordt naar 24 uur. Waar de werkelijke duur vaak wat lager ligt dan de vooropgestelde specificaties kunnen we wel melden dat Xiaomi hier er vrij dicht op zit. Natuurlijk zijn er een hoop zaken waar je rekening mee moet houden, zoals het al dan niet inschakelen van de ruisonderdrukking. Dit zal namelijk een effect hebben op jouw batterijduur en kan je doorgaans wel een boel extra luisterminuten opleveren als je het uitgeschakeld laat.

Tijdens een eerste test haalden we slechts 22 uur, maar daar zat wel een periode van gebruik met de ruisonderdrukking ingeschakeld bij. Dit zijn eerder doorsnee resultaten en iets waar we wat meer van mogen verwachten, maar het zijn ook geen slechte resultaten te noemen. Het laden van nul naar 100 procent neemt een dik uur in beslag en gebeurt via een USB-C-poort op de case. Daarnaast is er ook draadloos Qi-laden aanwezig indien je dit wenst.

Credit: Xiaomi

Verdict

De Xiaomi Buds 3T Pro hebben enorm veel te bieden, waaronder een goede ANC, helder klinkende audiomix, aangename batterijduur en een stijlvolle afwerking. Daar staan helaas wel enkele opvallende ergernissen tegenover, waardoor een gebrek aan bijhorende app om verdere instellingen mee aan te passen, een vreemde bediening en een adaptieve ANC met wisselvallige resultaten. Dit hoeft niet voor iedereen een obstakel te zijn. Het prijskaartje lijkt voor sommigen wat aan de hoge kant, maar zodra je ze eenmaal in je oren hebt gehad, dan zullen het comfort, de ruisonderdrukking en audiokwaliteit wel voor de nodige overtuiging zorgen.


Gerelateerde artikelen

Xiaomi 12 review: Geen 12 in een dozijn

De Xiaomi 12 levert het beste bewijs dat de compacte smartphone helemaal terug van weggeweest is.

Xiaomi Watch S1: sporten in stijl

Xiaomi levert met de Watch S1 een prachtige smartwatch die mooi om je pols staat, maar verder net iets te weinig te bieden heeft.

LAAT EEN REACTIE ACHTER

Please enter your comment!
Please enter your name here