Reviews

F1 23 review: Verstappen, Perez en nu ook jezelf

F1 23
© EA Sports
Voordelen
F1 World
Toffe Braking Point-verhaalmodus
Sturen met de controller
Licentie-systeem om spelers te scheiden
Nadelen
Lootsysteem met zeldzame items
Aanbevolen prijs: €59.99
Waar te koop?
Totaalscore 8
Formule 1 is populairder dan ooit, mede dankzij de populaire serie ‘Drive to Survive’ op Netflix. Steeds tot het weekend moeten wachten om een race of de kwalificatierondes te kijken is echter niet ideaal. Met F1 23, de nieuwste telg uit de F1-gamereeks, kruip je zelf achter het achter het stuur om ook op doordeweekse dagen van de snelheid te genieten. Het beste van al: je hebt er niet eens een rijbewijs voor nodig.

F1-fanaten kennen ongetwijfeld het (oppervlakkige) verhaal van Braking Point uit F1 23: nieuwkomer Aiden Jackson komt in een team terecht met Casper Akkerman. Drive-to-Survivegewijs krijgen we het reilen en zeilen in het team, dankzij de nodige interviews, te kennen. Liep er geen wedloop binnen het eigen team, dan moest Jackson het opnemen tegen een rivaal, Devon Butler. Na een korte hiatus wordt in F1 23 het verhaal van Braking Point voortgezet. Daarin mogen de hoofdpersonages van weleer het opnemen tegen Callie Mayer, de eerste vrouwelijke F2-kampioene die nu ook een gooi doet naar de Formule 1-beker.

Wie F1 23 voor het verhaal speelt wordt deze keer getrakteerd op een uitstekend vormgegeven verhaalmodus, die op een aantal cruciale punten verbeteringen aanbrengt ten opzichte van Braking Point 1. Niet alleen ziet alles er beter uit; ook de voice-acting en animaties werden grondig onder handen genomen door het team van Codemasters.

F1 World

Hoe goed het verhaal ook moge zijn, de hoofdzaak blijft natuurlijk het racen. Vooraleer je op pakweg Spa kan rondracen, moet je wel langs F1 World passeren. In F1 23 fungeert die World als een centrale hub, waarlangs je toegang kan krijgen tot verschillende gamemodussen zoals de Grand Prix en tijdrijden. Aan F1 World werd een progressiesysteem gekoppeld: voor elke prestatie in F1 23 vallen namelijk prijzen te verdienen. Die prijzen kan je gebruiken om je auto of team wat beter op punt te stellen en een alsmaar snellere bolide te creëren. Zeker met zeldzame onderdelen kan je de snelheid van je wagen flink optrekken. Dat is iets of wat eigenaardig voor een racing-game, maar ook een beetje eigen aan Formule 1: winnen doe je voor een groot deel omdat je de snelste wagen hebt. Zie je het niet zitten om je eigen auto te bouwen? Dan kan je ook met normale F1- en F2-wagens rijden.

Dat creëert een iets of wat eigenaardige situatie: soms zal je auto niet snel genoeg zijn om alle races zelfs maar te kunnen winnen. Races in F1 23 krijgen een nummer dat aangeeft hoe goed de auto’s van je tegenstanders zijn. Ook je eigen auto krijgt zo’n nummer. Ligt jouw nummer veel lager dan dat van de race? Dan zal je hem waarschijnlijk niet kunnen winnen – gelukkig verwacht de game dat ook niet van jou. Zo lang je op een degelijke manier finisht, zul je van de game een beloning krijgen. Je hoeft dus niet meer videogamegewijs als een van de eerste drie over de eindstreep te rijden, maar het volstaat om gewoon een goede race te voltooien. Daarmee leunt de game dichter aan bij de echte F1-competitie dan voorheen.

Online racen als beginner

Allemaal goed en wel, maar hoe zorg je ervoor dat je als beginner niet van de baan gereden wordt door F1-fanaten? Daar zullen de licenties in F1 voornamelijk voor zorgen. Ben je nogal een roekeloze chauffeur die er niet in slaagt om een ronde zonder botsingen te voltooien? Dan blijf je in de beginnersklassen D en C hangen. De klassen of licenties bepalen met welke types van ondersteuning er gereden kan worden. Zo kan je voertuig in klasse D bijvoorbeeld geen schade oplopen en zijn botsingen volledig uitgeschakeld. Om ‘echt’ te mogen racen, moet je voldoende punten verzamelen om naar klasse B en hoger te kunnen doorstromen.

© EA Sports

Het is een manier waarop de game ervoor probeert te zorgen dat beginners en gevorderden van elkaar gescheiden worden. Zo kan iedereen op zijn eigen niveau racen, zonder helemaal in de staart van de race te bungelen of je te ergeren aan spelers die hoofdzakelijk op crashes uit zijn. Race je niet naar behoren? Dan zal het niet lang duren voor je je licentie kwijtspeelt en weer gedegradeerd wordt naar klasse C of D.

Assistentie gevraagd

Verder biedt de game allerlei middelen om je te ondersteunen op weg naar de geblokte vlag. Die ondersteuningsmiddelen zijn meer dan welkom voor wie de game, zoals ons, met een controller speelt. Traction Control is bijvoorbeeld wel écht nodig als je met je rechtertrigger als gashendel en linkerjoystick als stuur rondrijdt. Veel liefhebbers van de game zullen ongetwijfeld zeggen dat je de game absoluut met een stuur en pedalen moet spelen. Wie daar de kans toe heeft, raden we het zeker aan: de feedback die je in het stuur en in de pedalen voelt valt niet te vergelijken met de trillingen van een Xbox-controller.

Uitgelicht artikel ASUS ROG Strix SCAR 17 ASUS ROG Strix SCAR 17 (2023) review: grote laptop met grootse prestaties

Moet je dan F1 23 links laten liggen als je geen stuur of pedalen hebt? Absoluut niet. Codemasters maakte het in deze game heel wat haalbaarder om ook met een controller deftige races af te leggen. Met ‘Precision Drive’ finetunede Codemasters de controllerbesturing. In vorige games wist je van sommige bochten op voorhand dat ze met een controller eigenlijk niet haalbaar waren. Dat probleem werd volledig weggewerkt en nu kan je ook met een controller scherpe bochten maken.

Conclusie

Met F1 23 heeft Codemasters weer een ijzersterke entry in de F1-gamereeks weten neer te zetten. Daarbij weet de game, in onze ogen, goed het midden te houden tussen een simulator en een gewone racegame. Dankzij de verschillende licenties en de verbeterde controllerbesturing biedt F1 23 voor elk wat wils, of je nu een doorgewinterd F1-coureur bent of even een paar laps wilt rijden om te ontspannen. Racen in F1 23 is zo uitdagend of ontspannend als je het zelf wil maken. Zoek je een meer arcade-achtige ervaring of liever een Formule 1-simulator? In beide gevallen ben je bij F1 23 aan het juiste adres.

Gerelateerde artikelen

Volg ons

69% korting + 3 maanden gratis

69% korting + 3 maanden gratis

Bezoek NordVPN

Business