Reviews

OnePlus Nord 3 review: budgettelefoon waarbij amper bespaard lijkt

OnePlus Nord 3
© OnePlus
Voordelen
DDR5-RAM-geheugen
Knap beeldscherm
Supersnel opladen
Uitstekend batterijleven
Nadelen
Alert Slider wiebelt wat
Kleuren in foto's wat te fel
Aanbevolen prijs: €549
Waar te koop?
Totaalscore 8
Met de OnePlus Nord 3 weet OnePlus zich opnieuw aan de vetrouwde receptuur te houden: een budgettelefoon die eigenlijk zo niet aanvoelt.

Aanvankelijk maakte OnePlus naam als fabrikant van zogenaamde ‘flagship killers’: toptelefoons die goedkoper waren dan hun evenknieën bij Apple en Samsung. Met de jaren begon OnePlus echter zelf van die vlaggenschiptelefoons te maken, waardoor het imago een beetje vervaagde. Met de Nord-reeks laat de smartphonebouwer echter zien dat het nog steeds weet hoe het een goede budgettelefoon in elkaar steekt. Intussen zijn we aan de derde mijlpaal in de reeks beland: de OnePlus Nord 3.

Wie de releases van OnePlus in de gaten houdt heeft het ongetwijfeld al door: eerder kwam de OnePlus Nord 3 CE al uit. Voor alle duidelijkheid: het gaat hier niet om dezelfde telefoon. De letters ‘CE’ staan namelijk voor ‘Core Edition’. Die benaming moet aangeven dat de smartphone een basiservaring biedt. De OnePlus Nord 3 probeert, hoewel het ook een budgettoestel is, meer te bieden dan dat.

Beeldscherm

Op papier lijkt dat alvast goed te lukken. Meteen bij het inschakelen van de telefoon weet het display van 6,74-inch groot indruk te maken. Kleine randen van net geen anderhalve millimeter zorgen ervoor dat het toestel er premium uitziet. Die indruk wordt alleen maar ondersteund door de beeldkwaliteit die het toestel biedt. Met een resolutie van 2.772 op 1.240 weet de Nord 3 een indrukwekkende pixeldichtheid van 450 ppi te halen. 10-bits kleurendiepte, ondersteuning voor de volledige DCI-P3- en sRGB-kleurengamma’s én HDR10+ geven het beeld alleen maar meer cachet.  

OnePlus Nord 3
© OnePlus

Het beeldscherm toont daarnaast ook nog eens maximaal 120 beelden per seconde. Daardoor ziet alles wat je op de telefoon doet er enorm vloeiend uit. Het enige nadeel is dat zo’n hoge verversingssnelheid zijn tol eist op het batterijleven. Een algoritme bekijkt echter wanneer die hoge verversingssnelheden van pas komen en wanneer niet. Heb je het niet nodig? Dan zakt het scherm van de OnePlus Nord naar 40Hz om de batterij te sparen. Tijdens ons gebruik ondervonden we geen last van die variabele verversingssnelheid.

Alert Slider

Aan de buitenkant van de Nord 3 vinden we verder, na een korte tijd weggeweest te zijn, opnieuw een alert-slider. Op de OnePlus 10T ontbrak die slider, maar sindsdien bracht het merk enkel nog telefoons uit waar de schakelaar wel terug te vinden is. Op zich is dat een reden om verheugd te zijn: je kan je telefoon weer op stil zetten zonder hem te ontgrendelen én je hebt iets om mee te spelen terwijl je je verveelt. Met de OnePlus Nord 3 is dat iets minder bevredigend dan op vorige modellen. Het lijkt namelijk alsof de slider nogal los staat, zeker wanneer je hem induwt. Schrik dat hij loskomt hebben we echter niet.

Aan de binnenkant

Gelukkig moet de OnePlus Nord het niet enkel van de buitenkant hebben. Volgens de oude OnePlus-receptuur werd dit budgettoestel voorzien van enkele knappe onderdelen. De OnePlus Nord 3 wordt aangedreven door de MediaTek Dimensity 9000. Diezelfde chip vind je terug in bijvoorbeeld de OnePlus 10 en de Xiaomi 12T. Gamen gebeurt hier vooral op de computer of de console, maar de spelletjes die we op de Nord 3 installeerden, konden we vlot spelen. Een gaming- modus zorgt er bovendien voor dat achtergrondprocessen in sluimerstand gebracht worden en dat je tijdens het spelen niet gestoord wordt door allerlei meldingen.  

De MediaTek-SoC wordt ondersteund door 16 GB LPDDR5X RAM. Onthoud vooral dat LPDDR5X de nieuwste geheugenstandaard is en vele malen sneller is dan DDR4-geheugen. Daarbovenop verbruikt het geheugen ook nog eens minder energie, wat voor een smartphone zeker aantrekkelijk is. Geraakt dat geheugen vol omdat je teveel apps hebt openstaan? Dan kan je wat van de 256 GB UFS 3.1-opslag afsnoepen. Dat virtuele RAM- of swapgeheugen is dan iets trager, maar zorgt er wel voor dat alles min of meer soepel blijft lopen. RAM-Vita, een AI-systeem dat door OnePlus ontwikkeld werd, zorgt er bovendien voor dat het systeem efficiënt met het beschikbare werkgeheugen omgaat.

Batterij

5000mAh: dat is wat de accu in de OnePlus Nord 3 weet te bieden. Met zulke cijfers weet je echter niet hoe lang de telefoon van energie voorzien blijft. Veel hangt natuurlijk af van je gebruiksprofiel. Normaal zouden we geen budgettoestellen met vlaggenschepen vergelijken, maar de vergelijking dringt zich hier wel op. In een vergelijking met onze iPhone 13, die we elke dag gebruiken, komt de OnePlus op het vlak van de batterij er toch goed uit. Het is niet zo dat je 35% langer meekomt met een batterij die 35% groter is. Wanneer de iPhone ’s avonds echter aan het stopcontact zou moeten, kan de Nord 3 nog even blijven voortdoen.

Uitgelicht artikel oneplus nord ce 3 lite OnePlus Nord CE 3 Lite review: budgettopper met matige camera

Ook aan de lader komt de OnePlus Nord 3 als winnaar uit de bus. Na amper een halfuurtje in het stopcontact is de telefoon van 1% naar 100% bijgeladen. Heb je niet de volledige capaciteit nodig? Steek hem dan een kwartiertje in om met 60% batterijlading het huis te kunnen verlaten. Wie een draadloze lader wil gaan gebruiken met de Nord 3 bergt deze best weer op: de telefoon ondersteunt namelijk geen draadloos opladen. Hier werd dat niet echt als een probleem ervaren. Wil je de telefoon echt bijgeladen hebben om de nacht door te komen? Steek hem dan in tijdens het tanden poetsen. Dankzij de 80 watt SUPERVOOC-oplader is dat meer dan genoeg. Is dat niet het geval? Wellicht is je poetsbeurt dan te kort.

Camera

Voor de lancering van de OnePlus Nord 3 regende het regelmatig geruchten. Eén van die geruchten luidde dat we in feite een rebranded OnePlus Ace V2 zouden krijgen – een Europese versie van een toestel dat enkel in China gelanceerd werd, dus. De geruchtenmakers krijgen grotendeels gelijk, aangezien de onderdelenlijst voor een groot deel gelijk loopt. Op één cruciaal punt verschilt de telefoon echter van zijn Chinese zustertoestel: de hoofdcamera. De OnePlus Nord 3 kreeg namelijk dezelfde camerasensor als de OnePlus 11: de Sony IMX890. Die 50 MP-sensor weet aardige beelden te trekken. Dankzij het design van de sensor kan er bovendien meer licht in, waardoor je ook bij weinig licht beelden kan maken.

De kiekjes die we met de OnePlus Nord 3 namen waren allemaal haarscherp en er viel op zich niet echt iets op aan te merken. Totdat we de foto’s van de Nord 3 naast die van andere smartphones hielden. In vergelijking met andere smartphones lijkt de Nord 3 de kleuren nogal eens op te blazen. Wat je daarvan vindt, hangt vooral af van je eigen voorkeuren. De ene persoon kan vinden dat foto’s met de Nord 3 er levendig uitzien dankzij de felle kleuren. Een ander iemand zal dan weer vinden dat de foto’s haast fake lijken. Wij neigen naar dat tweede kamp: foto’s van de Nord 3 lijken niet uit het leven gegrepen, maar juist larger than life. Het effect is echter niet zo sterk dat het een dealbreaker wordt.

Naast die 50MP-hoofdcamera zijn er op de Nord 3 ook een 8 MP-breedhoekcamera en een 2 MP-macrosensor te vinden. Ook de 16 MP selfiecamera doet meer dan goed zijn werk – zoals bewezen wordt door de rode puist op m’n neus. Verder kan je video opnemen in 4K@60fps, al is dat niet aangeraden als je wat vrije opslag wil behouden. In ieder geval: alle beelden die je deelt zijn steeds van een hoge kwaliteit.  

OxygenOS 13.1

Verder komt de OnePlus Nord 3 met Oxygen OS 13.1, de laatste versie van OnePlus’ Android-softwareschil. De Nord 3 krijgt deze softwareversie nog voor deze voor de OnePlus 11, het vlaggenschip van deze generatie smartphones, er toegang tot heeft. Nieuw zijn vooral de “Zen Space”, die je moet helpen ontspannen na een lange dag. Verder bracht OnePlus allerlei kleine verbeteringen en tweaks aan in het besturingssysteem. Wie bekend is met de software zal de veranderingen ongetwijfeld kunnen smaken. Bovendien krijgt de Nord 3 een langere levenscyclus dan vorige OnePlus-telefoons: je krijgt drie grote Android-updates en maar liefst vier jaar aan veiligheidsupdates vanaf de release. Opnieuw: voor een budgettoestel kunnen die termijnen flink tellen.

Conclusie

Dit is OnePlus zoals we het merk graag zien: budgettelefoons die feitelijk meespelen met de grote jongens. Ja, de OnePlus 11 biedt een snellere processor en doet overal nog een schepje bij. Houden we echter rekening met de prijs, die €549 bedraagt, kunnen we alleen vaststellen dat OnePlus een knap toestel in elkaar heeft weten steken. Bovendien is er ook een instapmodel van de telefoon beschikbaar, dat je al voor €449 in huis kan halen. Het enige waar je dan op inlevert is de hoeveelheid RAM-geheugen: die wordt gehalveerd naar 8 GB. Heb je nooit teveel apps tegelijk open staan? Dan zal je dat verschil niet echt merken.

De OnePlus Nord 3 is vanaf nu te bestellen en wordt op 12 juli gelanceerd. Er loopt bovendien een tijdelijke promotie: gedurende de hele maand juli kan je het betere model, met 16 GB RAM, in huis halen voor slechts €499. Snelle beslissers krijgen bovendien nog een cadeautje van de fabrikant: als je voor 12 juli bestelt, dan krijg je OnePlus Nord Buds 2 cadeau. Op die manier steek je nog eens €69 euro in je zak.

Gerelateerde artikelen

Volg ons

69% korting + 3 maanden gratis

69% korting + 3 maanden gratis

Bezoek NordVPN

Business