Reviews

OnePlus Nord CE 3 Lite review: budgettopper met matige camera

oneplus nord ce 3 lite
Voordelen
Hoogwaardige behuizing met alu-look
Refresh rate van 120 Hz
Vlot genoeg voor alledaagse apps
Portret-modus onderscheidt zich
Veel waar voor je geld
Nadelen
Foto's kunnen flets en onderbelicht ogen
200%-volumemodus brengt niets bij
Aanbevolen prijs: €329
Totaalscore 8
Budgettelefoons hebben geen gemakkelijke opdracht: ze moeten veel doen voor zo min mogelijk geld en de concurrentie is talrijk. We ontdekten wat de OnePlus Nord CE 3 Lite in zijn mars heeft.

De Nord CE 3 Lite geldt als instapmodel voor OnePlus, want met zijn 329 euro is het de goedkoopste smartphone die het merk in de aanbieding heeft. Hoewel hij dezelfde chipset gebruikt als de CE 2 Lite van vorig jaar (een Qualcomm Snapdragon 695 5G SoC), belooft OnePlus wel een reeks upgrades, waaronder een betere camera en snellere laadtechnologie. Voor we daar dieper op ingaan, beoordelen we hem even op zijn looks.

Design

De OnePlus Nord CE 3 Lite is verkrijgbaar in het Chromatic Gray en Pastel Lime (onze versie). We houden wel van speciale kleurtjes en voor een budgettoestel komt de smartphone bijzonder goed voor de dag. Je zou op het eerste gezicht denken dat het om een aluminium frame gaat, maar zowel de achterkant als het kader bestaat volledig uit kunststof. Het voelt ook goed aan en het is knap dat OnePlus met goedkopere materialen alsnog een goede indruk wekt. Nog het meest opvallend zijn de twee joekels van frames voor de lenzen. Volgens OnePlus heeft dat niets met de functionaliteit te maken, maar was het gewoon een designkeuze. Het moeten twee druppels of rimpels in het wateroppervlak voorstellen. Vanuit het zijaanzicht zie je dat de randen rond de camera’s mooi afgerond zijn (als druppels op een oppervlak) en dat maakt de overgang zachter. De designtaal sluit netjes aan bij die van de nieuwste OnePlus-smartphones, zoals de 11 en 11R.  

Aan de rechterzijde van het toestel zit enkel een powerknop die ook een vingerafdrukscanner herbergt (en je telefoon razendsnel opent). We vinden het helemaal top dat de volumeknoppen (maar ook de sim/microSD-tray) aan de linkerkant zitten, zodat je je op de tast onmogelijk van knop kan vergissen. Misschien wel de grootste verrassing als het over connectiviteit gaat is de 3.5mm-jack. We hebben het even nagevraagd en OnePlus heeft er na feedback van de community bewust voor gekozen om een fysieke poort te voorzien voor hoofdtelefoons, omdat het nu eenmaal past bij het budgetconcept. Wat we persoonlijk dan weer missen is de fysieke alert slider om je telefoon op stil te zetten. Breng die terug, OnePlus! Heb je kleinere handen, dan is de Nord CE 3 Lite misschien niet de beste optie voor jou, want met een schermdiagonaal van 6,72 inch is het al een fors toestel. Gelukkig zijn de randen afgeplat en zal de telefoon niet zomaar uit je handen glippen.

120-Hz-display

Het display sluit een goed compromis door de prijs de drukken met een lcd-exemplaar, dat tezelfdertijd wel een verversingssnelheid van 120 Hz ondersteunt. De refresh rate is adaptief, al vonden we dat automatische switchen wel eens hinderlijk bij het wisselen tussen apps. Daarom kozen we liever voor een permanente 120 Hz. De FHD+-resolutie van 2400 x 1080 pixels is met zijn 391 dpi ook gewoon degelijk, maar zeker niet haarscherp. De helderheid is met 680 nits eerder beperkt, waardoor het wel lastiger is om in de volle zon content te bekijken. Verder ogen de animaties wel aangenaam en ook de kleuren zien er clean uit. Dat heeft de Nord CE 3 Lite voor een stuk te danken aan het lichtvoetige Oxygen OS, dat als schil rond het meegeleverde Android 13 zit. Oxygen OS doet het toestel ademen en biedt zoals we intussen al gewoon zijn meer dan genoeg mogelijkheden voor personalisatie en handige widgets. De meest overbodige feature van de Nord CE 3 Lite is het ‘200% Ultra Volume’. Wanneer je naar 100% volume gaat en het toestel nog luider zet, wordt de volume-indicator rood en komt er ‘200%’ te staan. Het zou je in theorie moeten toelaten om samen met vrienden naar muziek te luisteren wanneer je geen bluetoothspeaker bij hebt, maar we vrezen dat het voor meer irritatie zal zorgen dan wat anders. De speaker is niet bepaald luider dan die van onze dagelijkse smartphone op maximumvolume en de klank is ook wat metaalachtiger dan bij duurdere telefoons.

Prestaties & batterij

Zoals we al aanhaalden is de chipset dezelfde gebleven als die van de Nord CE 2 Lite. Het is een effectieve manier om de kosten te drukken en voor een instapmodel als de Nord CE 3 Lite vinden we die keuze helemaal te verantwoorden. De Snapdragon 695 5G SoC van Qualcomm is snel genoeg voor alledaagse taken en met de verversingssnelheid op 120 Hz zal je de smartphone op geen hapering betrappen. Hij leent zich ook tot wat lichte gaming (we speelden Call of Duty: Mobile en Pokémon Go), al loopt de temperatuur van het toestel dan wel behoorlijk op. De smartphone is dan ook niet echt gemaakt om te gamen, maar als je gewoon een vlot toestel zoekt, zal de CE 3 Lite je niet in de steek laten. De 8 GB aan RAM volstaat ook ruim, al biedt OnePlus voor dit toestel de optie tot virtuele RAM aan. Je kan tot 8 GB van je opslaggeheugen (128 GB) inschakelen als RAM. Net als bij het 200%-volume is het een feature die weinig bijdraagt en er vooral als marketing-gimmick werd bijgevoegd. We konden alleszins geen meetbaar verschil vaststellen, ook al omdat 8 GB RAM in principe gewoon ruim voldoende is om de rest van de hardware te ondersteunen.

Een serieuze verbetering tegenover het broertje uit 2022 is de batterijduur. Hoewel het om dezelfde 5000-mAh-accu gaat, ondersteunt de CE 3 Lite SuperVOOC-laden, waardoor het laadvermogen van 33W toenam tot 67W. We konden het toestel makkelijk een werkdag gebruiken, zonder dat de batterij echt helemaal leeg was. Als je doorheen de dag toch zonder sap zou komen te zitten, dan kan je hem van 0 naar 100% brengen in amper 40 minuten en dat is knap.

Camera’s

Ondanks zijn status als budgettoestel, wilde OnePus met de Nord CE 3 Lite toch vooral inzetten op de camera’s, zo bleek uit de marketing en de insteek van het design. Een goede resolutie van 108 MP moet de hoofdlens goed uit de verf doen komen. Die 108 MP kwam tot stand dankzij de gekende pixel binning-techniek, waarbij in dit geval 12 MP met een factor 9 opgeschaald konden worden tot 108 MP. Hoewel de resolutie hoog ligt, vallen kleuren nogal flets of afgewassen uit en lijkt de sensor te vaak zoekende wanneer er geen felle lichtbron of een volle zon in de buurt is. Hoewel er HDR-ondersteuning is, lijkt het alsof de chipset niet weet wat ze ermee moet aanvangen. De 2-MP-dieptesensor zorgt wel voor het juiste perspectief en scherpe macrobeelden. En niet onbelangrijk: de AI-ondersteuning van de chipset brengt mensen goed in beeld, met een natuurlijke (realistische) huidtint als resultaat. De portretmodus is dan ook veruit de beste camera-optie en die werkt ook heel goed in combinatie met de 32-MP-selfielens bovenin het display. De CE 3 Lite is dus zeker voldoende voor wie regelmatig selfies maakt en niet zo kieskeurig is als het om ultieme scherpte of de juiste belichting gaat. Filmen kan trouwens in 1080p, aan maximaal 30 fps.

Eindoordeel

De OnePlus Nord CE 3 Lite heeft zich op twee vlakken willen onderscheiden van zijn voorganger: met snellere laadtechnologie en betere camera’s. Jammer genoeg stelt hij wat dat laatste betreft wat teleur, al zijn we natuurlijk wel verwend door duurdere smartphones. Voor 329 krijg je wel een heel vlot toestel met een 120-Hz-scherm waar de doorsnee gebruiker onmogelijk over zal klagen. Bovendien ziet hij er ook gewoon duurder uit dan hij is. Lig je niet wakker van hoogstaande smartphonefotografie, dan is de kans groot dat je met de Nord CE 3 Lite beter af bent dan met een andere budgettelefoon.

Gerelateerde artikelen

Volg ons

Bespaar tot 83% op Surfshark One

Bespaar tot 83% op Surfshark One

Bekijk prijzen