OnePlus Nord 4 review: flagship killer in metalen body
OnePlus Nord 4 256GB Groen 5G
Het is een drukke zomer voor OnePlus, zoveel is zeker. Tijdens een lanceringsevenement in Milaan kondigde het technologiemerk maar liefst vier nieuwe producten aan. De OnePlus Nord 4 werd extra in de schijnwerpers gezet, want de Nord line-up is voor het merk steevast een terugkeer naar waar het 10 jaar geleden allemaal begon: krachtige telefoons en een betaalbaar prijskaartje.
Wie de OnePlus Nord 4 voor de eerste keer van dichtbij bekijkt, voelt misschien wel een gelijkaardige golf van nostalgie over zich heen komen. De smartphone heeft immers een behuizing die volledig uit metaal bestaat en dat hebben we niet meer gezien sinds de OnePlus 3T in 2016. Metalen behuizingen waren nochtans populair bij zowel het OnePlus design team als de consument, maar de opkomst van 5G betekende meer antennes en er werd steeds meer voor glas gekozen om het beste signaal te kunnen garanderen. Door de antennes kleiner te maken en anders te positioneren is dat probleem nu opgelost en doet de telefoon meteen ook dienst als signaalversterker.
Het resultaat is een smartphone die er niet alleen goed uitziet, maar ook nog eens weet te overtuigen op het vlak van prestaties en fotografische mogelijkheden. Zei er daar iemand flagship killer?
Specificaties OnePlus Nord 4
- Display: 6,74” Super Fluid AMOLED
- Resolutie: 2772 x 1240 pixels 450ppi
- Beeldverhouding: 20.1:9
- Verversingssnelheid: 120Hz
- CPU: Qualcomm Snapdragon 7 Plus Gen 3
- GPU: Qualcomm Adreno 732
- RAM: 12/16GB LPDDR5X
- Opslag: 256/512GB UFS 4.0
- 2 camera’s achteraan (50 MP main Sony LYTIA, 8MP ultra-wide)
- 1 camera vooraan (16 MP)
- Video: maximaal 1080p 30 fps
- Batterij: 5500 mAh (niet verwijderbaar)
- Laden: 100W SUPERVOOC snelladen
- Afmetingen: 16,26 cm x 7,50 cm x 80 mm
- IP rating: IP65
- Gewicht: 199,5 gram
- OxygenOS gebaseerd op Android 14
- 4 Android updates & 6 jaar beveiligingsupdates
De uitdaging van metaal
Laten we meteen even van dichterbij naar het ontwerp van de Nord 4 kijken. Het trekt immers om meer dan één reden de aandacht. Zo is er het metalen ontwerp en, in het geval van onze Mercurial Silver variant, het reliëfpatroon dat een 3D-effect simuleert. Op zich heel knap vinden we en het zet de metalen body in de kijker. Ook Obsidian Midnight ziet er goed uit (heel zakelijk/professioneel) en enkel Oasis Green vinden we er iets minder stijlvol uitzien. Welke Nordtone jouw voorkeur heeft is natuurlijk persoonlijke smaak.
Opvallend is de horizontale plaatsing van de camera’s. Ook deze brengen ons terug bij het metalen ontwerp, want door ze 90 graden te draaien kon OnePlus het moederbord van de telefoon kleiner maken en was er meer ruimte voor de 5.500mAh batterij van het toestel. Metaal voegt immers wat dikte toe en dat merk je ook aan het gewicht dat 8 gram hoger ligt dan dat van de OnePlus Nord CE4 Lite.
Oude bekende: het 1,5K AMOLED-display
OnePlus staat bekend om zijn uitstekende schermen en dat is nu dan ook niet anders. De Nord 4 is voorzien van exact hetzelfde AMOLED-display als we vorig jaar zagen bij de Nord 3. Dat wil zeggen een 6,74 inch scherm met een resolutie van 2772 x 1240 pixels of 450 pixels per inch en piekhelderheid van 2.150 nits. Wat ons betreft helemaal nog steeds een prima keuze. De helderheid is uitstekend, net als de kleurweergave en dankzij een maximale verversingssnelheid rolt alles vlotjes over je scherm, van websites tot sociale media.
Wel nieuw is de toevoeging van ProXDR, dat we dit jaar voor het eerst zagen in de OnePlus 12. De technologie analyseert foto’s en video’s in je galerij en past de helderheid automatisch aan om ze op hun best te tonen. Handig, maar ProXDR werkt wel enkel in combinatie met onbewerkte foto’s.
Snelle nieuwe Snapdragon SoC
Waar de Nord CE4 Lite dit jaar geen nieuwe chipset kreeg, zou OnePlus hier niet met weg kunnen komen bij een toestel zoals de Nord 4. Een flagship killer moet het immers hebben van zijn prestaties en daarom werd er dit jaar gekozen voor een Qualcomm Snapdragon 7 Plus Gen 3. Terug van weggeweest, want de voorbije jaren was het MediaTek dat over het algemeen betere (snellere) chips leverde. Qualcomm lijkt zich echter herpakt te hebben en net op tijd om zich te kunnen bewijzen op het vlak van AI. Op papier moet de chipset alvast tot 65 procent sneller zijn dan de Snapdragon 7 Gen 3, die bijvoorbeeld te vinden is in de Motorola Edge 50 Pro.
Op het vlak van RAM heb je in Europa de keuze tussen 12 of 16 GB LPDDR5X geheugen, net zoals in de OnePlus 12 en prestatiegerichte 12R. Verder kies je voor 256 of 512 GB snelle UFS4.0 opslag. De tragere 128GB-variant met UFS3.1 is bij ons niet verkrijgbaar.
Ook OnePlus waagt zich aan AI
Ook OnePlus waagt zich in 2024 aan AI en dat gebeurt in het geval van de Nord 4 op enkele verschillende manieren. Zo gebruikt de Battery Health Engine technologie AI om je gebruiksgedrag te analyseren en de levensduur van je batterij te verlengen. Denk daarbij bijvoorbeeld aan trager opladen wanneer de telefoon ‘s nachts aan de lader hangt. AI LinkBoost zorgt er dan weer voor dat je signaal zich sneller herstelt wanneer het wegvalt, zoals in een lift.
Ook de ondertussen bekende Trinity Engine gebruikt AI ter controle van de CPU, RAM en ROM. CPU-Vita zorgt voor prestatieoptimalisaties terwijl RAM-Vita sneller geheugen kiest, vrijmaakt of ergens anders toewijst voor betere prestaties tijdens het multitasken. ROM-Vita doet dan weer denken aan de defragmentatie tool die we kennen van Windows en houdt op een slimme manier je telefoon vrij van overbodige (vaak tijdelijke) bestanden.
Al deze toepassingen draaien op de achtergrond, maar ook op de voorgrond is OnePlus bezig met het uitrollen van nieuwe AI-toepassingen. De eerste daarvan is de AI Eraser die vervelende mensen of objecten in de achtergrond van je foto’s kan verwijderen. De detectie hier bleek prima, maar het generatieve gedeelte laat soms nog wat te wensen over, met vage vlekken die duidelijk opvallen in het eindresultaat of een schaduw zonder persoon. We kunnen het dan ook enkel aanraden voor kleine objecten.
Wat ons beter beviel was AI Summary. Momenteel enkel beschikbaar in het Engels en Chinees, vat deze technologie de tekst op je scherm snel samen. Handig voor lange artikelen waar je geen tijd voor wil maken en best nauwkeurig. Er is ook AI Speak dat je een webpagina kan voorlezen, maar de AI hier is niet slim genoeg om menu-items weg te laten en leest echt elk woord voor. Gecombineerd met AI Summary zou deze tool perfect zijn.
Net geen flagship camera’s
De OnePlus Nord 4 is voorzien van een 50MP Sony LYT-600 main camera en 8MP ultra-wide exemplaar. Dit is dezelfde hoofdcamera die we zien in de Nord CE4 Lite en deze presteerde daar al prima, mits wat beperkingen in de kleurweergave en details in de schaduw. Wat deze laatste echter niet had en de Nord 4 wel, is de post-processing algoritmes die we ook al zagen in de OnePlus 12. Dit is hier mogelijk omdat dankzij de eerder genoemde Snapdragon CPU. Het gevolg zijn foto’s die er veel levendiger uitzien en meer dynamisch bereik hebben.
We missen natuurlijk wel de kleurwetenschap die voortkomt uit de samenwerking met Hasselblad voor de premium toestellen en ook de Hasselblad Master Mode, die je toelaat om meteen al enkele bewerkingen toe te passen op je foto’s, werd gemist. De Pro Mode in de Nord 4 geeft je wel volledige controle en dat is nodig voor wie graag creatief aan de slag gaat met fotografie.
In vergelijking met de Nord CE4 Lite waren we enorm blij om opnieuw een ultra-wide camera (112 graden) ter beschikking te hebben. Ondanks het feit dat de beeldkwaliteit hiervan lager ligt, werd deze toch gemist. De selfiecamera is prima en OnePlus belooft snel na de lancering op 8 augustus ook een AI-groepselfie modus toe te voegen die komaf maakt met gesloten ogen door meerdere foto’s te combineren.
Wil je tenslotte een telefoto lens? Dan wordt het ook hier kiezen voor de OnePlus 12 of de vouwbare OnePlus Open. De Nord 4 heeft al heel wat uitstekende hardware aan boord en deze lens ook nog eens toevoegen zou helaas wat teveel van het goede zijn voor dit prijspunt.
Geen oplader in de doos
De 5500 mAh batterij van de Nord presteert prima, ook als je doorheen de dag al eens enkele zwaardere apps of games draait. Het einde van de dag haal je dus zeker, tenzij je de telefoon doorheen de dag ook als draadloze hotspot gebruikt, dan zal je in de namiddag even moeten bijladen. De OnePlus Nord 4 ondersteunt 100W SuperVOOC snelladen, wat ervoor zorgt dat je telefoon in 28 minuten 100% opgeladen is.
Let wel dat OnePlus en andere smartphoneproducenten sinds 1 juli vanuit Europa geen lader meer mogen toevoegen aan hun verpakkingen. Het kabeltje krijg je wel, maar wil je supersnel opladen dan kost je dat los 59,99 euro extra. OnePlus omzeilt dit momenteel wel door via hun website een gratis lader aan te bieden bij een bestelling via hun website. Dat gezegd, de 65W oplader die wij hadden liggen bracht ons in 28 minuten naar 91 procent, ook niet slecht.
Bloatware
Niets is vervelender dan een hoop bloatware op je nieuwe toestel vinden en het is jammer dat OnePlus zich hier ook schuldig aan maakt. Zo gaat het bij de OnePlus Nord 4 om Facebook, Netflix, Agoda, Linkedin, Bubble Pop, Word Connect, Tile Match, Myntra en M365. Volgens OnePlus werkt men samen met deze publishers om nieuwe ervaringen naar OnePlus-toestellen te brengen. Een fijne uitleg, maar deze apps horen simpelweg niet thuis op je nieuwe smartphone. Google geeft je tijdens de setup de keuze om Google-apps af te vinken en niet te installeren, en dat zouden we OnePlus ook graag zien doen. Ze verwijderen is gelukkig makkelijk, maar het blijft frustrerend.
Eindoordeel OnePlus Nord 4
De OnePlus Nord 4 is een fantastisch toestel dat de titel van flagship killer zeker waard is. Voor een startprijs van 529 euro krijg je een krachtig toestel in handen dat maar op enkele vlakken moet onderdoen voor de OnePlus 12. De prestaties zijn van hoog niveau en het scherm ziet er geweldig uit, opladen gaat supersnel en dankzij de beloofde vier jaar aan Android-updates en maar liefst zes jaar beveiligingsupdates maakt de Nord 4 zich sterk als een toekomstbestendige smartphone. Een uitstekende en budgetbewuste keuze voor iedereen dus.