Reviews

Turtle Beach Atlas Air review: vederlichte gamingheadset met open achterkant

turtle beach atlas air headset review
© Turtle Beach
Voordelen
Openback design voor natuurlijke soundscape
Microfoonarm met fysieke aan/uitschakelaar
Verderlicht
Zwevende cups zitten enorm comfortabel
Nadelen
Helemaal uit plastic
Niet de beste software
Aanbevolen prijs: €179,99
Waar te koop?

Turtle Beach Atlas Air Casque Gaming Ouvert Sans fil w/Audio Haute Fidélité 24 bits, Micro de Qualité Diffusion, Coussinets en Mousse à Mémoire de Forme & Bluetooth pour PC, PS5, PS4, Switch & Mobile

Last Amazon price update was: 14 september 2024 10:07 10:07
Totaalscore 8
Een headset die je bijna niet op je hoofd voelt zitten? Daarvoor moet je bij Turtle Beach zijn, voor hun superlichte Atlas Air-headset.

Gamingheadsets zijn onmisbaar om online te gamen. Ze zorgen er niet alleen voor dat je goed hoort wat er in het spel gebeurt, maar maken ook dat je vlot kan communiceren met teamleden. Bij Turtle Beach kennen ze wat van gamingheadset, dat liet het bedrijf eerder al zien met de succesvolle Stealth-headsets. Met de Atlas Air doet het bedrijf net wat anders, en dat kunnen we best smaken.

Plastic, maar op een goede manier

De Air weet zich voornamelijk te onderscheiden door het vederlichte design. Vandaar komt ook de naam: het is de bedoeling dat je de headset bijna niet voelt zitten, en dat is Turtle Beach aardig gelukt dankzij een aantal ingrepen. Eén van die ingrepen houdt in dat het merk van een nadeel een voordeel maakt: de headset is volledig uit plastic gemaakt. Normaal gezien zouden we dat niet appreciëren, maar het is wel die kunststof die deze gamingheadset zo ongelooflijk licht maakt: het hele pakket weegt slechts 301 gram. Het plastic is wel van een goede kwaliteit en trekt geen vuil of vingerafdrukken aan, waardoor de headset er steeds netjes uitziet. Turtle Beach verdient bovendien punten voor eerlijkheid: waar meeste bedrijven het allerlichtste gewicht zouden meegeven, rekent dit merk de afneembare microfoon gewoon bij die 301 gram. Zonder is het toestel dus nóg lichter.

© Turtle Beach

Plastic is echter niet het enige dat deze hoofdtelefoon zo licht doet aanvoelen. Turtle Beach innoveert door de oorschelpen van deze headset te doen zweven. Die zitten namelijk niet op de traditionele manier vast aan de hoofdband, maar hangen van met elastieken. Wij waren aanvankelijk wat kritisch, maar die zwevende oorschelpen maken dat de Atlas Air ongekend comfortabel is. De Atlas Air is de allereerste koptelefoon die zo’n zwevend systeem toepast, maar vermoedelijk niet de laatste. Wij hopen de techniek binnenkort ook op andere producten terug te zien, zó comfortabel is het. De rekkers zorgen er namelijk voor dat de headset stevig zit en volledig op je hoofd aansluit, zonder hard te wringen. Vooral voor lange gamingsessies kan dat tellen. Dat de headset onze bril niet platknijpt, is een bijkomend voordeel.

Open achterkant

Terwijl meeste headsets proberen om het omgevingsgeluid zoveel mogelijk te verminderen, doet de Atlas Air het tegenovergestelde. De headset kreeg namelijk ook een open ontwerp mee: de oorschelpen zijn dus niet afgesloten, waardoor Active Noise Cancelling geen optie meer is. Dit is een zeer bewuste keuze: hoofdtelefoons met een open design hebben een merkbaar betere soundstaging. Het geluid is doorgaans ook nauwkeuriger en klinkt veel natuurlijker dan bij koptelefoons met een gesloten design. Heb je veel omgevingsgeluid dat je wilt uitfilteren? Dan zal dat open design ongetwijfeld een dealbreaker zijn. Wie thuis de partner of kinderen niet volledig wil wegfilteren, doet er in ieder geval wel goed aan om naar een open design te kijken: als die iets komen vragen, kan je gewoon antwoord geven zonder de hoofdtelefoon af te zetten. Ook voor wie bijvoorbeeld de deurbel wil kunnen horen, is een gamingheadset met open design een goede keuze.  

Geluidskwaliteit 

De Atlas Air-headset zit dus goed. Maar klinkt die ook goed? Het korte antwoord is “ja”, het iets langere antwoord is “hangt ervan af hoe je hem aansluit”. De headset kan namelijk verbonden worden met een USB-dongle, die best wat bandbreedte biedt. Dat is nodig: met bluetooth heb je namelijk niet voldoende bandbreedte om tegelijkertijd te luisteren en te spreken in een goede kwaliteit. Als je de mogelijkheid hebt om de usb-a-dongle in te pluggen, zouden we dat zeker aanraden. Als je gewoon wat muziek wil luisteren tijdens het werken, is het zeker voldoende om de headset aan te sluiten via bluetooth: de geluidskwaliteit is dan, zo lang die maar één richting uit moet, meer dan toereikend. Bij de headset zit ook een aux-kabel, die handig is als je bijvoorbeeld geen usb-a-poort hebt en je apparaat enkel bluetooth ondersteunt: dat zorgt namelijk voor geluidsvertraging, en met een aux-kabel heb je dat probleem niet.

© Turtle Beach

De verwijderbare microfoon biedt eveneens knap geluid. Je kan kiezen om een popfilter over de microfoon te trekken, zodat plosieven en sisklanken steeds klinken zoals het hoort. Met een sampling rate van 32 kHz en een bandbreedte van 16 bit hoor je die details door de microfoon. Horen je gesprekspartners soms plofgeluiden of geblaas? Dan moet je dat kapje zeker over de microfoon trekken.  

Knap is de manier waarop de microfoon aan de headset hangt: die komt langs linksvoor, maar kan ook omhoog geklapt worden als je hem even niet gebruikt. Het mechanisme waarmee dat gebeurt is meteen een schakelaar: als je de microfoon omhoog klapt, wordt dat apparaat hardwarematig uitgeschakeld. Voor de headset is het dan alsof er geen microfoon aanhangt, waardoor niemand kan meeluisteren met wat je allemaal zegt. Gedaan met push to talk: hier kan je de microfoon snel even naar beneden halen en dan weer naar boven steken, wat heel wat intuïtiever is. 

Batterijduur 

Wat Turtle Beach met de batterijduur van de Atlas Air doet, is bijna hekserij. Het apparaat weegt slechts 301 gram en er zitten al flinke drivers van 40 mm in, samen met een mechanisme dat de microfoon in- en uitschakelt naar wens. Links zit trouwens ook een draaiknop op de schelp, waarmee je letterlijk in een handomdraai het volume kan regelen. We vragen onszelf dan ook af waar er nog plek is voor een batterij.

Uitgelicht artikel Sony Inzone h5 Sony INZONE H5 review: middenklasser op pc, topper op PS5

Zeker toen de headset na anderhalve week gebruik nog niet aan de lader moest, trokken we best grote ogen. De 800mAh-batterij die in dit apparaat zit, is dan ook goed voor tot 50 uur luister- of gameplezier. De headset laadt bovendien “snel” op, al zegt Turtle Beach er niet bij hoe snel dat precies is. Op zich is dat voor een gamingheadset niet zo erg: die hang je gewoon aan de lader als je niet aan het gamen bent, en zet je enkele uren of de dag nadien opnieuw op je hoofd. De Atlas Air laadt in ieder geval snel genoeg op om je hierover geen zorgen te maken.  

Conclusie 

Je kan de usb-a-dongle gebruiken om de headset aan je pc, PlayStation of Nintendo Switch te koppelen. Bluetooth werkt natuurlijk gewoon zoals het hoort, en een aux-kabel kan je enkel inpluggen als daarvoor een poort aanwezig is: op die manier kan je de headset ook aan je Xbox koppelen. Dat maakt de Atlas Air enorm versatiel, en dus een interessante optie voor wie op meerdere apparaten gamet. 

Los daarvan is de headset waanzinnig comfortabel én weet die een mooie geluidservaring te bieden, zowel uit de oorschelpen als via de microfoon. Daardoor is dit de perfecte headset voor wie niet veel waarde hecht aan noise cancelling tijdens het gamen. De prijs van 179,99 euro is niet bepaald mild, maar voor dat geld krijg je wel een enorm versatiele headset met een uniek design dat je (nog) nergens anders vindt. Samen met het uitstekende geluid maakt dat van de Atlas Air één van de meest interessante audioproducten van het moment.

audiogamingheadsetontspanning

Gerelateerde artikelen

Volg ons

Bespaar tot 83% op Surfshark One

Bespaar tot 83% op Surfshark One

Bekijk prijzen