Reviews

Motorola Razr 50 review: goedkope telefoon in een duur jasje

© Motorola
Voordelen
Relatief betaalbare vouwtelefoon
Uitstekende batterijduur
Nadelen
Chip presteert ondermaats voor deze prijs
Selfiecamera laat te wensen over
Ontgrendelen is eerder onhandig
Heel wat voorgeïnstalleerde spelletjes en apps (waaronder TikTok)
Aanbevolen prijs: €899,99
Waar te koop?
Totaalscore 5
De Motorola Razr 50 is een relatief betaalbare fliptelefoon die dezelfde prestaties biedt als modellen die flink goedkoper zijn.

Met vouwbare telefoons kunnen fabrikanten twee richtingen uit: ofwel laten ze de telefoon openklappen zoals een boek, ofwel bootsen ze de klassieke ‘flip phone’ na door het scherm verticaal open te laten vouwen. De Motorola Razr 50 is zo’n moderne fliptelefoon, die laat zien dat vouwtelefoons inmiddels zo goed als volwassen zijn.

Met de Motorola Razr 50 gaat het Chinese merk de concurrentie aan met de Zuid-Koreanen van Samsung. Daar hebben ze met de Galaxy Z Flip-serie een soortgelijke telefoon in de aanbieding. Op vlak van prijs weet Motorola Samsung alvast de loef af te steken: de Razr 50 is maar liefst 300 euro goedkoper dan de Galaxy Z Flip 6. Van de telefoon bestaat ook een duurder Ultra-model dat de prijs bij Samsung matcht en dat betere prestaties biedt dan dit standaardmodel. Goed gezien van Motorola, want niet iedereen die graag een fliptelefoon wil kopen, heeft ook nood aan de beste specificaties.

Prestaties

Dat prijsverschil moet natuurlijk ergens van komen en in dit geval komt dat vooral uit een goedkopere processor. Motorola gebruikt in de Razr 50 de MediaTek Dimensity 7300X. Dat is dezelfde processor als in de Oppo Reno 12 Pro of de Nothing CMF Phone 1, al biedt deze versie ondersteuning voor twee displays. De prestaties vallen daardoor dus eerder te vergelijken met die van budgettelefoons en niet met die van een vlaggenschip. De telefoon krijgt verder 256 GB opslaggeheugen en 8 GB RAM mee. Op normale toestellen zou die combinatie nooit ofte nimmer 899 euro kosten. Kijk maar naar de CMF Phone 1: dat toestel gaat voor 239 euro over de toonbank. Je betaalt dus flink meer voor deze telefoon, enkel en alleen omdat hij openvouwt.

Belangrijkste specificaties:

  • Buitenste scherm: 3,63 inch, 1056 x 1066 pixels, 90 Hz verversingssnelheid, 1700 nits piekhelderheid
  • Binnenste scherm: 6,9 inch, 2640 x 1080 pixels, 120 Hz verversingssnelheid, 3000 nits piekhelderheid
  • Geheugen: 8 RAM, 256 opslag
  • Chip: Dimensity 7300X
  • Batterij: 4200 mAh, goed voor een volledige dag

Dat zorgt een beetje voor een wrange nasmaak. Het toestel is net snel genoeg om alledaagse taken vlot af te handelen. Gebruik je de telefoon vooral voor sociale media, chatapps, e-mail en internet? Daar is hij zeker voor geschikt, al kan je niet zo vlot multitasken of wisselen tussen apps als op andere telefoons uit deze prijscategorie. Ook ontgrendelen of de camera-app openen kan soms wel even duren, maar dat valt te verwachten van deze chipset. Ben je een veeleisende gebruiker die graag gamet? Dan kijk je best naar een sterker toestel, want 60 frames per seconde kan deze telefoon lang niet altijd aan. Simpele spelletjes zoals een Candy Crush of Rummikub kan je zonder problemen spelen, maar zwaardere games die tegenwoordig beschikbaar zijn op smartphones laat je best links liggen.

Schermen

Je betaalt dus niet voor de processor en opslag in deze telefoon, maar wel voor het scherm. Of liever: voor de twee schermen die op dit toestel zitten. Dit keer krijg je op het instapmodel namelijk een groter coverscherm dan bij de Razr 40, dat volledig rond de twee cameralenzen zit. Langs buiten gaat het om een plastic scherm van 3,63 inch, met een resolutie van 1056 x 1066 pixels. De verversingssnelheid ligt op maximaal 90 Hz en de piekhelderheid op 1700 nits. Je kan het externe display bovendien instellen als always ondisplay, zodat je het kan gebruiken als een klok. Binnen krijg je een groter scherm van 6,9 inch met 2640 x 1080 pixels. Langs binnen en langs buiten krijg je daardoor eenzelfde scherpte van 413 pixels per inch (ppi). Ook dat binnenste scherm krijgt een verversingssnelheid van 120 Hz mee, maar wordt met 3000 nits wel een stuk helderder.

Het buitenscherm is op deze Razr 50 dus iets groter en scherper dan op een Galaxy Z Flip 6, terwijl de specificaties van het vouwscherm ongeveer overeenkomen. De vouw zie je op dit toestel trouwens nauwelijks zitten, en de kans is klein dat je die voelt zitten. Dat heeft alles te maken met de vorm van dit toestel. De vouw is veel kleiner dan op Fold-toestellen omdat het toestel niet zo breed is. Bovendien is de kans klein dat je er met je vingers op zit. Die zitten namelijk meestal aan de boven- of onderkant van het toestel en niet pal in het midden.

Gebruiksgemak

Vouwbare telefoons vergen niet alleen aanpassingen in apps, maar ook van de gebruiker zelf. Je kan namelijk zo goed als alle apps gebruiken op het coverscherm, maar je moet zelf instellen welke apps daar mogen verschijnen. Zo zorg je ervoor dat je het coverscherm kan gebruiken om op berichten te antwoorden, zonder afgeleid te zijn door alle apps die op je toestel staan. Het scherm is iets te klein naar onze zin om volledige berichten op uit te typen, maar wel absoluut geschikt om tekst te ‘swipen’. Sommige spelletjes, zoals het voorgeïnstalleerde Marble Mayhem, kan je ook op het coverscherm spelen. De meerwaarde daarvan is gering.

Wie er een beetje moeite voor doet, zal uiteindelijk alle apps op het coverscherm kunnen gebruiken. Je kan ook bepaalde apps toestemming geven om over te schakelen naar het buitenscherm wanneer je de telefoon dichtklapt. Recht uit de doos is het coverscherm niet heel gebruiksvriendelijk, maar dat krijg je zelf relatief makkelijk voor elkaar door in de instellingen te duiken.

Wat minder gebruiksvriendelijk vinden we het ontgrendelen van het toestel. Standaard gebeurt dit met een pincode of vingerafdrukscanner. Nadien kan je zelf ook gezichtsherkenning activeren, maar echt snel of veilig is dit niet. Iemand die sterk op jou lijkt, zou namelijk je telefoon kunnen ontgrendelen. De software baseert zich namelijk op een foto van je gezicht, en niet op een 3D-scan zoals dat bij iPhones het geval is. De gezichtsscan is ook niet bijzonder snel, maar toch gebruiken we hem liever dan de vingerafdrukscanner. Die zit namelijk op de aan-uitknop, en onze handen zijn zowel te groot als te klein om daar vlot aan te kunnen. In dichtgeklapte toestand zit de knop te laag, maar in opengeklapte toestand net te hoog.

Camera’s

Motorola zet steeds fors in op de camera, omdat het weet dat gebruikers daar veel waarde aan hechten. Daarom verzon het bedrijf ook een nieuwe gesture waarmee je de camera-app snel kan openen: twee keer draaien met je pols en je hebt de app meteen open. In het coverscherm zitten de hoofdcamera en een ultragroothoeklens. Die trekken kiekjes aan respectievelijk 50 en 13 MP. Omdat er een scherm onder deze camera’s zit, kan je ze enorm makkelijk gebruiken als selfiecamera.

Een mooie kleur voor tomaten, minder voor je selfies.

Dat levert haarscherpe selfies op die er goed uitzien, al kunnen we onszelf niet van de indruk ontdoen dat Motorola de foto’s net iets te sterk bewerkt, ook als we de portretverbetering uitzetten. Op selfies die we met de Razr 50 nemen, ziet het er steeds uit alsof we in de vlakke zon rondliepen zonder zonnecrème te smeren. Dat is helaas niet het geval: we zitten achter ons bureau de Motorola Razr 50 te reviewen, maar zien er toch vuurrood uit.

Wie normale foto’s wil trekken, is bij de Razr 50 wel aan het juiste adres. Op foto’s die je met de hoofdcamera (van veraf) maakt valt eigenlijk niets af te dingen: kleuren zien er daar netjes en levendig uit, al worden ze wel een beetje overdreven. Wij vinden dit iets minder, maar dat is vooral een kwestie van smaak. Als je wat meer in beeld wil krijgen, dan kan je foto’s nemen met de breedhoekcamera. Die is merkbaar minder goed dan de hoofdcamera, en dan vooral in het donker. De hoofdcamera weet nog voldoende licht op de sensor te krijgen en dat is voor de breedhoekcamera niet van toepassing.

Op de Razr 50 Ultra zit ook een selfiecamera langs binnen, maar die dient toch vooral om het scherm te ontgrendelen met gezichtsherkenning of voor videogesprekken waarbij niet voldoende bandbreedte is om beelden in hoge kwaliteit te versturen. Selfies zouden we echter in geen geval met de binnencamera nemen. Tot slot zit er op deze telefoon geen zoomcamera, maar wel een digitale zoomfunctie die je tot 2x dichterbij brengt.

Batterij

De batterij in dit toestel is 4200 mAh groot en dat blijkt in de praktijk meer dan voldoende om de dag door te komen. Indien je het toestel ’s avonds vergeet op te laden, heb je normaal gezien nog genoeg batterij om het tot op je werk te halen. Daarna zal het toestel wel aan de lader moeten, en dat duurt wel eventjes. De Motorola Razr 50 laadt namelijk op aan maximaal 30 W. Motorola noemt dat ‘TurboPower’, maar echt ‘Turbo’ vinden we dat niet. Heel wat smartphones laden stukken sneller op, en doen op twintig minuten waarvoor de Razr 50 een uur nodig heeft.

Als je een iPhone of Samsung Galaxy-toestel gewend bent, zal je daar niet zwaar aan tillen. Ook die fabrikanten houden het opladen traag, en stappen (nog) niet mee in het snellaadverhaal. Je zal zelf best kunnen uitmaken of je dat erg vindt of niet. In onze optiek is dit een telefoon en geen Tesla, dus is het geen ramp als je wat langer aan de lader moet. Denk je dat je de dag niet rondkomt? Dan kan het geen kwaad om een usb-c-lader op je werk of in de auto te leggen, zodat je altijd kan bijladen als dat nodig is. Het toestel ondersteunt ook draadloos laden, aan maximaal 15 W.

Conclusie

Een fliptelefoon in je broekzak hebben zitten, is heel wat aangenamer dan zo’n rechthoekige iPhone die hele dag tegen je been kleeft. Eerlijk is eerlijk: zelf zouden we ook gerust iets meer uitgeven aan een fliptelefoon, maar te veel is te veel. Dat Motorola met de Razr 50 Ultra een flip phone op de markt brengt die minder dan 1.000 euro kost, zal ongetwijfeld heel wat geïnteresseerden aantrekken.

De vraag is alleen hoeveel meer we aan zo’n vouwtelefoon zouden geven, en het antwoord is niet “drie keer meer”. De processor in dit toestel is toch net iets te ondermaats om er 899 euro voor neer te tellen en dat zeggen we eigenlijk niet graag. De Motorola Razr 50 heeft namelijk alles in huis om een goede telefoon te zijn. Goede schermen en een steengoede hoofdcamera zijn alvast aanwezig, maar de rekenkracht ontbreekt jammer genoeg. De traagheid van de telefoon kan frustreren, zeker als je het prijskaartje in je achterhoofd houdt. Motorola toont dat je wel een vouwbare telefoon van minder dan 1.000 euro op de markt kan brengen, maar dat je dat misschien toch beter niet doet. Wij kijken alvast uit naar het volgende toestel, want Motorola heeft met deze Razr 50 het succesrecept bijna te pakken.

foldablesmotorolamotorola razr 50

Gerelateerde artikelen

Volg ons

Bespaar tot 83% op Surfshark One

Bespaar tot 83% op Surfshark One

Bekijk prijzen