Ninja Creami Deluxe review: ijsmaker om het warm van te krijgen

Van proteïne-ijs tot kleurrijke smoothiebowls, het internet staat vol met video’s van mensen die met dit apparaat heerlijke creaties maken. En vooral: met getuigenissen over hoe makkelijk het met de Creami wel niet is. Met de Ninja Creami hoef je namelijk alleen een pot in te vriezen en op een knop te drukken. Het apparaat maakt ijs van bijna alles, zolang je rekening houdt met een paar simpele regels en beperkingen.
Pacojet voor thuisgebruik
Qua formaat is de Ninja Creami vergelijkbaar met een groter koffiezetapparaat. Het neemt dus vrij veel plek in beslag in de kast of op je aanrecht. Hoewel de Creami vaak omschreven wordt als een ijsmachine, is dat technisch gezien niet juist. In tegenstelling tot traditionele ijsmachines bevat de Ninja Creami namelijk geen koelelement. Het apparaat lijkt qua uiterlijk misschien op een blender, maar dat is hij ook niet. In feite bevindt de Ninja Creami zich ergens tussen de twee apparaten in. Het unieke aan dit toestel is dat je er bevroren vloeistoffen ‘creamy’ mee kunt maken. Professionele keukens gebruiken al langer een apparaat met een vergelijkbare techniek: de Pacojet. Dit toestel is echter peperduur en vooral bedoeld voor chefs. De Ninja Creami brengt dezelfde technologie naar de thuiskeuken, maar dan aan een veel lagere prijs.
Het resultaat mag er zeker zijn. Perensorbet, Nutella-ijs met Kinder Bueno’s, aardbeienroomijs, smoothiebowls met frambozen, frozen yoghurt met speculaas… Als je het kunt bedenken, kun je het met de Ninja Creami maken. Dit apparaat lijkt geen grenzen te kennen, behalve dan je eigen creativiteit en de grootte van je vriezer. Maar hoe werkt het nu echt? De basis is simpel, al vraagt die wel wat voorbereiding. Je mengt je vloeibare ingrediënten, giet ze in één van de drie plastic tubs die bij de Ninja Creami geleverd worden, en zet deze vervolgens 24 uur in de vriezer. Dit wachten kan even een domper zijn als je impulsief aan de slag wilt, maar het is een onmisbare stap. Eenmaal ingevroren plaats je de pot in het apparaat en druk je op de knop. De Ninja doet de rest: met de “creamify”-technologie – zoals Ninja het zelf noemt – verandert de machine je bevroren mengsel in een romige, zachte textuur. De afwas? Die zet je nadien in het afwasmachine.

Smaak en textuur
De smaak van je creaties hangt volledig af van het recept en de kwaliteit van de ingrediënten. De Creami doet namelijk niets aan de smaak van je mengsel, maar maakt alleen de textuur aangenaam. Dankzij vier roterende messen die ijsschilfers van het bevroren mengsel afschaven, creëert het apparaat een zijdezachte en smeuïge textuur. Dat gaat bijzonder makkelijk. Wie de handleiding volgt, zal daar lezen dat je alle ingrediënten (behalve mix-ins, zoals stukjes chocolade of speculoos) eerst moet blenden. Wie er het internet op nagaat, zal echter snel merken dat je geen nood hebt aan een blender, al blijft dat wel aangeraden. Voor sorbet volstaat het om fruit uit blik in te vriezen en daarna te ‘creamifyen’. Wie dat echt wil kan zelfs een zak bevroren fruit in huis halen en daar rechtstreeks ijs van maken. De fabrikant raadt dit echter af: na verloop van tijd kan je het machine stuk maken op deze manier.
Dat klinkt allemaal veelbelovend en lekker. Dat is het ook, zo lang je niet te streng bent voor het machine. Het durft namelijk gebeuren dat de machine niet helemaal tot aan de zijkant van het machine geraakt. Daardoor kunnen er af en toe wat harde stukjes aan de randen blijven hangen. Het is daarom een goed idee om alles handmatig even om te roeren om daarna de ‘respin’-functie te activeren. Verder is het belangrijk om je dessertmix zonder deksel in de diepvriezer te zetten. Dat kan er namelijk voor zorgen dat de messen scheefgedrukt worden, waardoor ze tegen de rand van de beker komen. Tenzij je graag gelato plastico maakt, is het een goed idee om dat te voorkomen.
Beperkingen
Eerder zeiden we al dat de grootte van je diepvriezer een van de twee beperkende factoren is voor wat je met de Ninja Creami kan doen. Twijfel je om een Creami in huis te halen? Dan hou je best twee of meer plastic tubs in de vriezer. Het is namelijk erg makkelijk om ijs te maken, maar niet om dat bij te houden. Zoals altijd wanneer je zelf roomijs of sorbet maakt, bestaat dat na opnieuw invriezen grotendeels uit ijskristallen. Je kan dat ijskristallenmengsel opnieuw smeuïg laten maken, maar het resultaat zal nooit zo goed worden als op de eerste dag. Wil je ijs maken voor je gasten? Dan doe je dat best á la minute. Wees alleen gewaarschuwd: de Creami maakt namelijk flink wat lawaai. Je gasten zullen dus bijna 100% zeker willen weten waar die herrie vandaan komt.
Ninja Creami: conclusie
De Ninja Creami is een keukengadget dat met zijn unieke ‘creamify’-technologie bevroren vloeistoffen moeiteloos verandert in smeuïg ijs, sorbet, frozen yoghurt of milkshakes. Het apparaat biedt heel wat mogelijkheden voor creatieve desserts, van proteïne-ijs tot smoothiebowls, en maakt indruk dankzij het eenvoudige gebruik. Toch vraagt de Ninja Creami enige voorbereiding, zoals het invriezen van ingrediënten en soms extra handelingen zoals een ‘respin’ voor een perfecte textuur. Voor wie bereid is om met deze kleine beperkingen om te gaan en graag creatieve desserts op tafel zet, is de Ninja Creami een ideale keuze.


