Nothing Phone (3a) Pro review: verder inzoomen is heel prijzig

Nothing heeft de laatste jaren een trouwe schare fans opgebouwd voor zijn Phone-reeks. Met de Phone (1) wist Nothing in 2022 al verrassend hoge ogen te gooien: de telefoon was scherp geprijsd, zag er uniek uit en presteerde verrassend goed bij alledaagse taken, mede dankzij de lichte Nothing OS-software. Die lijn wist het merk vorig jaar door te trekken met de Phone (2a)-serie, de best presterende telefoonreeks voor de Britse fabrikant ooit, vertelden de oprichters begin dit jaar. Die lijn hoopt men door te zetten met de Phone (3a) en Phone (3a) Pro, twee vrijwel identieke telefoons, behalve de camera’s, het ontwerp én de prijzen. Voor de Pro betaal je namelijk ruim honderd euro extra: 479 euro, vergeleken met 349 euro voor de Phone (3a).
Uitstraling en bouwkwaliteit
Wat natuurlijk meteen opvalt, is de doorzichtige achterkant van het toestel. Dit kennen we van eerdere Nothing Phone-modellen en het geeft je een kijkje aan de binnenkant van de telefoon. In werkelijkheid is het overigens niets meer dan een soort voorzetwand die je een idee moet geven van hoe alles er vanbinnen uitziet. Het lijnenspel moet bijvoorbeeld de kabels in de smartphone nabootsen. Daarnaast voegde Nothing ledverlichting toe onder de noemer Glyph, wat je op de Phone (3a) Pro terugziet als drie witte lijnen rond de cameramodule.
Ook niet te missen achterop de Pro is de cameramodule, die flink meer uitsteekt dan bij voorgaande Phone-modellen en de Phone (3a). Of je dit er mooi uit vindt zien, is natuurlijk vooral een persoonlijke kwestie. Zeker is wel dat de doorzichtige achterkant minder krasgevoelig is dan die op de Phone (2a), aangezien deze van glas is gemaakt in plaats van plastic. Ook de cameramodule is gemaakt van glas met een metalen rand, terwijl het frame van mat plastic is, dat verrassend luxueus aanvoelt en zowel qua gevoel als uitstraling eigenlijk niet onderdoet voor een metalen behuizing.

Vergeleken met de Phone (2a) ligt de telefoon wel iets minder goed in de hand: de plastic achterkant daarvan was nog licht afgerond, terwijl de glazen achterkant van de (3a) Pro vlak afloopt. De cameramodule draagt ook niet bepaald bij aan een fijne ligging in de hand: die loopt eigenlijk te ver door naar onderen om de telefoon fijn vast te kunnen houden, zeker als je, zoals wij, iets grotere handen hebt. Vergeleken met zijn voorgangers is de stof- en waterbestendigheid ook verbeterd: de telefoon is nu namelijk IP64-geclassificeerd voor stof- en waterbestendigheid, wat betekent dat de telefoon volledig stofbestendig is en ook tegen een lichte regenbui bestand is.
Groter oledscherm
Vergeleken met de Phone (2a) zijn de Phone (3a)-toestellen net iets groter geworden. De behuizing meet 163,5 x 77,5 x 8,4 mm, vergeleken met de 161,7 x 76,3 x 8,6 mm van zijn voorganger. De extra hoogte en breedte hebben bijgedragen aan een iets groter oledscherm (6,77 inch tegenover 6,7 inch bij de 2a). Naast de grotere diagonaal is het scherm ook een heel stuk helderder. Tenminste, de absolute piekhelderheid is toegenomen van 1.300 naar 3.000 nits. Daar profiteer je vooral van bij HDR-content in streamingapps als Netflix. Voor niet-HDR-content ligt de helderheid overigens nog altijd op 1.300 nits, wat zelfs meer is dan die van de iPhone 16e (1.200 nits). Het maakt het scherm ook in fel zonlicht moeiteloos afleesbaar. Daarvoor moet je wel de ‘automatische helderheid’-modus inschakelen, anders blijft de helderheid steken rond de 800 nits, wat in sommige gevallen net onvoldoende is.
Qua weergave hebben we ook niets aan te merken op het scherm van de Phone (3a) Pro. De Full HD-resolutie zorgt ervoor dat alles scherp oogt, maar ook de kleurweergave is heel natuurlijk, zonder afwijkingen wanneer je het scherm vanuit een hoek bekijkt. Wat ons wel is opgevallen, is dat de beeldverversing soms niet al te soepel aanvoelt in de ‘Dynamische’ stand. Zeker bij het browsen op sociale media of nieuwssites voelde het beeld nogal schokkerig aan. In de stand ‘Hoog’, die je kan inschakelen via het instellingen-menu, hadden we daar echter geen last van en voelde het scherm altijd vloeiend aan. Een nadeel van deze modus is wel dat het ten koste gaat van de batterijduur. In datzelfde instellingenpaneel kan je overigens ook de kleurweergave nog bijstellen, met de keuze uit ‘Levendig’ (meer verzadigde kleuren, zoals de (3a) standaard uit de doos komt) en ‘Standaard’ (natuurlijke kleuren, wat ons betreft iets te koel afgesteld).
Matige prestaties, efficiëntere accu
Het scherm is dus een flinke stap vooruit, maar hetzelfde kan niet gezegd worden voor de processor. De Snapdragon 7s Gen 3 in de Phone (3a) Pro is niet bepaald een snelheidsmonster. Het is een processor die je doorgaans terugvindt op smartphones rond de 300 euro, zoals de Redmi Note 14 Pro+, en de Phone (3a) van 349 euro.

Op de Pro, die ruim 100 euro duurder is, valt de Snapdragon 7s Gen 3 echter uit de toon. Begrijp ons niet verkeerd: de Phone (3a) Pro is zeker geen trage smartphone, verre van dat. Apps laden snel en alledaagse taken zoals browsen op het web, sociale media en e-mails worden meestal moeiteloos afgehandeld door de (3a) Pro. Ook voelt het toestel een stuk performanter dan de Phone (2a) en (2a) Plus, die bij tijd en wijle haperen.
Daar heeft dit toestel dus geen last van, tenzij je meer grafische rekenkracht verlangt. Op grafisch vlak is de processor geen concurrent voor chipsets in andere toestellen in deze prijsklasse, zoals de Pixel 8a (en de nieuwe Pixel 9a), Samsungs Galaxy S24 FE en de OnePlus Nord 4. Nothing had voor de Pro eigenlijk een snellere chipset moeten kiezen om de prijs te rechtvaardigen. Met name in de loop der jaren, als Android-apps (grafisch) zwaarder worden, zal je merken dat de Snapdragon 7s Gen 3 geen hoogvlieger is en eigenlijk niet thuishoort in deze prijsklasse. Dat Nothing het toestel voorziet van 12 GB RAM is een schrale troost en zorgt ervoor dat je lekker veel apps tegelijk in het geheugen kan opslaan. Ook kan het voordelig zijn voor toekomstige AI-functies van Nothing.
In de praktijk zou het toestel echter net zo goed presteren met de 8 GB die je in de reguliere (3a) tegenkomt; het is dus vooral een getal voor de marketingafdeling, dan iets waar je als gebruiker (nu) echt veel aan hebt. Vergeleken met de MediaTek is de Qualcomm-chipset een stukje efficiënter. Hoewel beide chips zijn geproduceerd op een 4nm-procedé, verbruikt de 7s Gen 3 in theorie nog iets minder stroom. Dat weet het toestel in de praktijk ook waar te maken. Hoewel de batterijcapaciteit tussen de 2a en de 3a gelijk is gebleven (5.000 mAh), gaat de (3a) Pro met gemak 1,5 tot zelfs 2 dagen mee, afhankelijk van waar je het toestel voor gebruikt, terwijl de 2a er na iets meer dan een dag al mee ophield. Bij gemengd gebruik bleef er na de eerste dag meestal 40 tot 50 procent van de batterij over. Nadat de batterij leeg is, laadt deze gelukkig vrij snel weer op, mits je een 45W-oplader bezit.

Camera’s
Het camerasysteem van de Phone (3a) Pro moet reden zijn om niet voor de reguliere (3a) te kiezen. Wat levert de upgrade naar de Pro je op? Volgens Nothing gaat het om een geüpgradede 50MP-hoofdcamera, een periscoopcamera met 3x optische zoom in plaats van 2x bij de (3a), en een 50MP-camera voor selfies in plaats van de 32MP-sensor van het goedkopere broertje. De groothoekcamera (8 MP) is op beide toestellen echter gelijk, en ook meteen een heel stuk minder scherp dan die van de (2a) en (2a) Plus, die beide een 50MP-groothoekcamera hadden.
Hoofdcamera
Foto’s van de hoofdcamera ogen doorgaans heel prettig, met veel detail, ook in de donkere delen van de foto. Ook wat kleurweergave betreft komt de Phone (3a) Pro goed uit de test: concurrenten als de Galaxy S24 FE en Pixel 8a bieden soms een wat verzadigde indruk, maar de Nothing kiest voor een relatief natuurlijke kleurweergave. In het donker zijn de prestaties van de primaire camera minder indrukwekkend, maar ook ’s avonds levert de telefoon bruikbare foto’s op met voldoende detail, zij het met een iets warmere kleurweergave. Ook zijn de foto’s doorgaans een stuk lichter dan je eigen waarneming van de situatie. Hoewel dit meer detail oplevert, ogen de foto’s hierdoor net iets minder natuurlijk.
Groothoekcamera
Van een grote hoeveelheid detail is er bij de groothoekfoto’s van de Pro ook geen sprake. De 8MP-sensor is simpelweg niet in staat om voldoende detail vast te leggen voor goede groothoekfoto’s. Er valt bovendien wat af te dingen op de kleurweergave en contrastwaarden. Voor foto’s op sociale media zijn deze groothoekfoto’s nog prima te noemen, maar de Phone (2a) had wel degelijk een veel betere groothoekcamera. Het is jammer dat Nothing heeft besloten de camera ditmaal te downgraden.
Periscoopcamera (zoom)
Vermoedelijk is dit besluit het gevolg van de periscoopcamera. In het geval van de Pro is het een periscoopcamera met 3x optische zoom. Waarom het een periscoopcamera moest zijn, is ons niet geheel duidelijk. Er zijn heel wat telefoons met 3x optische zoom, zónder een periscoopmodule, wat extra kosten oplevert. Vast staat dat Nothing een relatief grote 50MP-sensor gebruikt in deze module, die zelfs groter is dan de telefotocamera van de Galaxy S25 Ultra. Het voordeel van een zoomcamera is duidelijk: optisch zoomen levert (bijna) altijd betere foto’s op dan softwarezoom. Met 3x optische zoom kan je bovendien een heel eind zoomen.
Het goede nieuws is dat de zoomcamera ook heel aardige foto’s oplevert, met in de meeste gevallen veel detail, al worden hooglichten soms overbelicht, waardoor detail juist wordt weggevaagd. Een leuk detail van het camerasysteem van de Phone (3a)-series is de mogelijkheid om foto’s in specifieke stijlen te maken. Zulke stijlen of presets kennen we bijvoorbeeld van iPhones, maar zijn nu dus ook beschikbaar op Nothing-telefoons. Bij elke stijl toont de fabrikant ook hoe dit eruitziet op je foto’s. Verder is de camera-app van Nothing erg eenvoudig te bedienen, zij het soms wat trager dan we gewend zijn. Zeker bij het selecteren van de telefotocamera duurde het vaak een tijdje voordat de camera geladen was. Of dit een hardware- of softwarematige beperking is, is niet duidelijk, maar hopelijk is dat iets wat Nothing nog kan oplossen.
Eindoordeel: Phone (3a) Pro
In grote lijnen is de Nothing Phone (3a) Pro een goede telefoon, maar het hoge prijskaartje maakt het lastig om de telefoon aan te bevelen. Behalve de telefotocamera is het toestel bijna identiek aan de Phone (3a), die wat ons betreft ook nog een stukje fijner in de hand ligt vanwege de kleinere cameramodule. Hoewel de periscoopcamera weliswaar iets betere foto’s aflevert dan de zoomcamera van de (3a), is het de vraag of dat het prijsverschil waard is. Houd er rekening mee dat de (3a) Pro standaard 256 GB opslag heeft. Dezelfde opslagvariant van de (3a) kost 399 euro. Het prijsverschil bedraagt dus nog 80 euro.
Tenzij je heel graag zoomfoto’s maakt, zouden we dat geld besparen en aan accessoires uitgeven. Heb je iets meer te besteden? Kijk dan zeker naar de Google Pixel 9a en Samsung Galaxy S24 FE, die vrijwel net zo duur zijn.


- Alles over de software van de Phone (3a) Pro lees je in onze uitgebreide review van de Phone (3a).