Tips

PSPP: gratis statistische analyse zoals IBM SPSS

Wie aan statistische analyse wil doen kan zich arm betalen aan SPSS van IBM maar er is ook een goed openbron-alternatief met PSPP.

Wie aan statistische analyse wil doen kan zich arm betalen aan SPSS van IBM maar er is ook een goed openbron-alternatie met PSPP.

PSPP is een programma voor statistische analyse van gegevens. Wil je verbanden zoeken tussen verschijnselen of wil je toekomstige verschijnselen gaan verklaren aan de hand van gegevens, dan heb je zo’n software nodig.

[download_file]

PSPP is niet zo uitgebreid als zijn inspiratiebron SPSS. Je kan er ook geen grafieken mee maken. Mar je kan wel een massa gegevens ingeven, de eigenschappen van die gegevens aanpassen en er statistische analyses op loslaten, zoals regressie-analyse, ANOVA, bivariate correlatie of chi-kwadraat.

Hieronder zien we een voorbeeld van test die we deden met een dataset die we willekeurig van het internet plukten.

Nadat we het Excel-bestand omgezet hebben naar een tekstbestand met kommagescheiden waarden, kunnen we de gegevens importeren in PSPP. Je selecteert de eerste lijst met gegevens en je kan aanvinken dat de regel erboven de variabelennamen bevat. Staan die namen ergens anders, dan heb je brute pech. (Je CSV aanpassen is dan de boodschap)


We gaan een regressie-analyse doen. Eens kijken hoe goed de tienerzwangerschappen in 1985 de tienerzwangerschappen in 1991 voorspellen.
 


Het blijkt een vrij goede voorspelling: r² bij deze regressielijn is 0.99. Dat wil zeggen dat het aantal tienerzwangerschappen in een Amerikaanse staat goed te voorspellen is aan de hand van historische gegevens.
 

Wie het maximum wil halen uit de applicatie PSPP, zal een behoorlijke statistische achtergrond moeten hebben. Maar de applicatie kan wel krachtige data-analyses uitvoeren. Voor de visualisatie van de gegevens kan je enkel cijfers uitvoeren als pdf of als tekst. Wil je ook grafieken maken, dan zal je nog steeds een ander stuk software nodig hebben zoals Excel of LibreOffice.

Gerelateerde artikelen

Volg ons

69% korting + 3 maanden gratis

69% korting + 3 maanden gratis

Bezoek NordVPN

Business