Tips

Snel een kindveilige dns instellen

Als ouder wil je voorkomen dat je kinderen op ongepaste sites terechtkomen. Dat kan met (vaak complexe) tools voor ouderlijke controle, maar ook heel eenvoudig met DNS Angel.

Snel een kindveilige dns instellen

Ouders maken zich (terecht) zorgen over al die ‘foute’ websites waar hun kroost – al dan niet per abuis – op kan terecht komt. Nu bestaan er weliswaar (ook gratis) tools voor ouderlijke controle, maar een eenvoudiger oplossing is een gefilterd DNS. Met DNS Angel is zo’n DNS-server letterlijk met één muisklik te (de)activeren.

DNS Angel draait op zowat alle Windows-versie van XP tot en met 8 (zowel 32- als 64-bits). Een installatie is niet eens vereist: de tool is portable. Wanneer je het programma opstart, verschijnt een klein venster met daarin het IP-adres van de huidige DNS-server. Wellicht is dat de DNS-server van je provider.

[download_file]

In dit venster tref je echter nog een viertal knoppen aan waarmee je telkens overschakelt naar een andere DNS-server. Dat zijn er twee van Norton ConnectSafe, een van Open DNS Family en een MetaCert. Vooral de eerste twee (Norton en Open DNS) zijn er specifiek op gericht automatisch sites te blokkeren die niet veilig of kindvriendelijk zijn. Houd er wel rekening mee dat ook deze beveiliging niet waterdicht is. Er zijn altijd wel ongepaste sites die door de mazen van het Net glippen. Houd er tevens rekening mee dat de DNS-instelling van DNS Angel de eventuele DNS-servers die je in je route had ingesteld, zal overrulen.

Je hebt er verder geen ommezien naar: de beveiliging zet zich automatisch door in alle browsers en andere internetapplicaties. Om te vermijden dat je kinderen de DNS-instellingen kunnen terugzetten voorzie je voor hen best een beperkt Windows-account.

Overigens kan je op elk moment zelf wel terugkeren naar je originele DNS-instelling. Dat doe je met de knop Default DNS of Restore DNS, vanuit het venster van DNS Angel.

Gerelateerde artikelen

Volg ons

69% korting + 3 maanden gratis

69% korting + 3 maanden gratis

Bezoek NordVPN

Business