Tips

Windows 8-taakbeheer voor Windows 7

Dankzij de DBC Task Manager kunnen nu ook gebruikers van Windows 7 genieten van de betere taakbeheerfunctie in Windows 8.

Een overstap naar Windows 8(.1) spreekt vooralsnog niet iedereen aan. Met de nieuwe Windows introduceerde Microsoft nochtans een aantal nieuwigheden die onbetwistbaar een verbetering zijn tegenover vroegere versies. Eén zo’n verandering is de nieuwe taakbeheerfunctie. Dankzij de DBC Task Manager kunnen nu ook gebruikers van Windows 7 van de vernieuwde applicatie genieten.

Het taakbeheer was traditioneel een handige, zij het redelijk onoverzichtelijke Windowsfunctie. De Windows 8–versie behoudt die functionaliteit maar voegt daar een duidelijke lay-out aan toe. DBC repliceert de werking van de nieuwe versie met een klein en gratis tooltje, zodat nu ook Windows 7-gebruikers prestaties en processen met gemak kunnen beheren.

[download_file]

Eerste keer opstarten
Van een installatie is bij de DBC Task Manager niet echt sprake. Download het programma (let wel: er is een 32- en een 64-bitversie, beide zijn onder dit artikel aangeboden, in deze volgorde) en plaats het exebestand ergens uit de weg in een map naar keuze. Een simpele dubbelklik en de tool start direct op. Rest er enkel nog linksonder op het pijltje bij more details te klikken en ziedaar: het fonkelnieuwe taakbeheer!

[related_article id=”160534″]

Bij de eerste keer opstarten maakt de Task Manager een klein bestandje aan, DBCTaskMan.cfg, om je voorkeuren te onthouden. Ben je van plan DBC veel te gebruiken, dan is het een goed idee om het programma aan de taakbalk vast te maken. DBC Task Manager vervangt het taakbeheer van Windows 7 immers niet, zodat je de twee naast elkaar kan gebruiken.

Tabprocessen
Grootste nieuwigheid is de integratie van de voormalige tabtoepassingen en de tabprocessen onder één processestab. Daar zie je onder Apps welke programma’s actief zijn. Een klik op het pijltje laat het onderliggende proces zien. Naast de lijst van lopende programma’s geeft DBC Task Manager mooi weer hoeveel processorkracht en geheugen een bepaald proces gebruikt, net als hoeveel netwerkverkeer en hardeschijftrafiek er aan die taak wordt toegeschreven.

De tabperformance is gebaseerd op de vroegere tabprestaties, maar de weergegeven informatie is ontelbare keren overzichtelijker. Allerlei grafiekjes geven accuraat weer waar je systeem precies mee bezig is, hoeveel processen er exact lopen, hoelang je systeem al aan staat, en zo verder.

Geen opstarttab
Voorlopig ontbreekt, in vergelijking met Windows 8, de startup-tab. Om te kijken welke programma’s allemaal mee opstarten moet je dus nog steeds via de systeemconfiguratie gaan (commando msconfig). De maker van DBC Task Manager werkt nog altijd aan de ontwikkeling van de tool dus dat kan in de toekomst veranderen. Omdat het programma zo nieuw is kunnen er zich nog enkele stabiliteitsproblemen voordoen. Raak dus niet in paniek, mocht de DBC Task Manager toch een keertje vastlopen.

Gerelateerde artikelen

Volg ons

Ga jij apps uit alternatieve appstores installeren?

  • Nee, App Store of Play Store is goed genoeg (57%, 109 Votes)
  • Alleen als ik een app écht nodig heb (29%, 56 Votes)
  • Ja, ik wil apps van andere bronnen installeren (14%, 27 Votes)

Aantal stemmen: 194

Laden ... Laden ...
69% korting + 3 maanden gratis

69% korting + 3 maanden gratis

Bezoek NordVPN

Business