Tips

Afbeeldingen herschalen in batch

Het kan gebeuren dat je, bijvoorbeeld omwille van een afgemeten lay-out, een reeks afbeeldingen dezelfde afmetingen wilt geven. Zo'n klus klaar je natuurlijk het liefste in batch en precies dat is het werkterrein van Penelope.

Soms wil je dat een reeks afbeeldingen allemaal precies dezelfde afmetingen hebben, bijvoorbeeld zodat ze netjes op je webpagina of in je Word-document passen). Penelope is hiervoor uitstekend geschikt.

Penelope, dat ook in een portable versie beschikbaar is, is van dezelfde makers als Antelope. Dat is een tool om de bestandsgrootte van afbeeldingen in batch te verkleinen. De – fraai zwarte – interfaces gelijken als twee druppels water op elkaar en dat geldt deels ook voor de functionaliteit.

[download_file]

Allereerst dien je de gewenste plaatjes naar het programmavenster van Penelope te verslepen. Er is namelijk geen spoor van een bestandsmenu met een optie "Openen" of "Importeren". Vervolgens kies je op welke manier je de afmetingen wil aanpassen. Dat kan in absolute waarden, waarbij je de hoogte of de breedte in pixels aanpast, of beide, wanneer je de optie om de aspect ratio te respecteren hebt uitgeschakeld. Overigens is het ook mogelijk in één moeite door de afbeeldingen naar een ander formaat om te zetten. Het programma kan converteren naar jpg, png, gif, tiff en bmp.

Afhankelijk van het formaat van de toegevoegde afbeeldingen, jpg of png, kun je nog een en ander finetunen. Zo kun je bij jpg’s aangeven of je kleurprofielen en exif-metadata al dan niet wilt behouden, of autorotatie moet worden toegepast en welke jpg-kwaliteit je beoogt (een percentage tussen 0 en 100 procent). Specifiek voor png-bestanden dan weer kun je aangeven of je al dan niet ‘interlaced’ plaatjes beoogt.

Verder kun je nog het algoritme kiezen waarmee de plaatjes tijdens de schaaloperatie moeten worden geoptimaliseerd. Er is keuze uit onder meer Nearest Neighbour, HQ Bilinear en HQ Bicubic. Standaard belanden de resultaten in een aparte map, zodat je originelen behouden blijven.

Gerelateerde artikelen

Volg ons

Zou jij plaatsnemen in een zelfrijdende Waymo-taxi?

  • Nee (70%, 138 Votes)
  • Ja (30%, 59 Votes)

Aantal stemmen: 197

Laden ... Laden ...
De beste elektronica-acties van februari

De beste elektronica-acties van februari

Bekijken bij bol.com

Business