Tips

Een conditiescan voor je harde schijf

Een harde schijf heeft een beperkte levensduur. Het gratis CheckDrive waarschuwt je wanneer je harde schijf haar betrouwbaarheid verliest.

Schrik niet, een harde schijf gaat gemiddeld vijf jaar mee. Werkt de schijf waarop je waardevolle documenten en foto’s staan al tien jaar, dan ben je een gelukzak, want dit betekent ook dat er pechvogels zijn die te horen krijgen dat de gegevensdrager van hun computer al na twee jaar naar de filistijnen is. CheckDrive 2014 is geen herstelprogramma, maar een waarschuwingstool. En als je CheckDrive zo instelt dat hij steeds bij het opstarten zijn werk doet, weet je dat je op tijd zal gewaarschuwd worden om onmiddellijk een back-up te maken naar een nieuwe harde schijf.

Je downloadt de tool onderaan dit artikel of op www.abelssoft.net/apps/checkdrive. Installeer de software, klik op de bevestigingsmail en je kan aan de slag. Het programma werkt in het Nederlands en het aantal opties is beperkt zodat je echt niets kan fout doen. In het eerste scherm ben je in het tabblad "Schijfcontrole". Selecteer de gewenste partitie en klikt op "Controleer". In de meeste gevallen heb je enkele minuten later het geruststellend resultaat.

[download_file]

Het tabblad "SchijfInformatie" vertelt hoeveel opslagruimte er nog vrij is en hier kan je de S.M.A.R.T.-gegevens van de schijf opvragen. Self-Monitoring, Analysis and Reporting Technology is de technologie waardoor de harde schijf haar eigen status in de gaten houdt en dit rapporteert aan het besturingssysteem. Read Error Rate slaat bijvoorbeeld op het aantal keren dat de harde schijf problemen heeft gehad om gegevens te lezen terwijl Reallocated Sector Count het aantal sectoren aangeeft dat beschadigd is. Al die informatie wordt samengevat in een gezondheidspercentage.

Gerelateerde artikelen

Volg ons

69% korting + 3 maanden gratis

69% korting + 3 maanden gratis

Bezoek NordVPN

Business