Tips

Houd je servers in de gaten

EasyNetMonitor is een eenvoudig maar doeltreffend tooltje dat regelmatig controleert of bepaalde servers of hosts nog online zijn. Je krijgt een bericht als dat niet langer het geval is.
 shutterstock_230742679Wanneer je een of meerdere servers binnen je netwerk of ergens op het internet hebt draaien, dan wil je vast wel een seintje krijgen wanneer die niet meer online zijn. Dat regelmatig zelf controleren is niet de meest praktische methode. Zo’n klusje laat je beter over aan een tool als EasyNetMonitor.Zodra je het programma EasyNetMonitor opstart – een installatie is niet eens vereist – verschijnt een pictogram in het systeemvak van Windows. Vanuit het contextmenu kun je via de Add-optie nu een hostnaam in je lokale netwerk, een URL of een IP-adres van een willekeurige host/server invullen. Verder geef je hier ook nog aan of je de monitoring actief moet zijn en of de gecontroleerde connectie als een afzonderlijk icoon in het systeemvak moet verschijnen. Hier geef je tevens aan op welke manier je op de hoogte wil gebracht worden wanneer de verbinding is verbroken – lees: wanneer de echo’s van de uitgestuurde pings uitblijven. Je kunt dan een geluidje laten horen en/of een tekstballonnetje laten verschijnen en/of een e-mailbericht laten versturen. Uiteraard moet je je er wel eerst van vergewissen dat de gemonitorde server ping-verzoeken vanaf jouw toestel toelaat, wil je een continue notificatiestroom vermijden.

Log

Verder is er nog een venster met enkele algemene, overkoepelende opties. Je kunt hier bijvoorbeeld aangeven of je een logbestand wilt bijhouden en zo ja, in welk bestand. Verder is het mogelijk alle controles van hieruit in één keer stop te zetten of die met een bepaald interval te laten verlopen. Je legt hier ook de geluidjes vast en vult hier de SMTP- en aanverwante informatie in voor het uitsturen van de e-mailnotificaties.EasyNetMonitor doet alles bij elkaar dus weinig meer dan op gezette tijden pings naar specifieke hosts uitsturen en waarschuwt je wanneer die daar niet langer op reageren. Basaal, maar het kan volstaan. Overigens zijn er ook betaalde varianten van dit programma die iets meer opties en mogelijkheden bieden – de “duurste” variant bijvoorbeeld kan ook als een Windows service draaien.

Gerelateerde artikelen

Volg ons

69% korting + 3 maanden gratis

69% korting + 3 maanden gratis

Bezoek NordVPN

Business