Download je regelmatig programma's van verschillende bronnen? Winja onderwerpt ze aan een snelle virusscan zodat je altijd veilig bent.

[download_file]Phrozensoft, de maker van Winja, omschrijft het programma als de geavanceerde opvolger van hun populaire tool VirusTotal Uploader. Via deze laatste kon je bestanden vanuit de Verkenner richting VirusTotal sturen om na te gaan of het programma niet een of ander virus bevatte. Winja gaat een flink stuk verder. Zozeer zelfs dat de makers het met enige zin voor dramatiek de “nieuwe onvermijdelijke beveiligingssoftware” noemen.

Belangrijk om weten is alvast dat Winja in geen geval je regulaire antivirusprogramma vervangt. Het is alleen complementair bedoeld. We overlopen de belangrijkste mogelijkheden, maar volgens de makers zullen er stelselmatig nieuwe beveiligingsfuncties aan worden toegevoegd.

Bij het opstarten van de tool merk je vier knoppen op: ‘Zoek naar bestand’, ‘Download en Scan’, ‘Snelle ProcesScan’ en ‘Open Extra Hulpprogramma’s’.

winja

Deze laatste knop vereist alvast dat je Winja (her)start als administrator. Je krijgt dan vier extra tools op evenzoveel tabbladen te zien: ‘Process Viewer’ (een overzicht van de lopende processen), ‘Taakplanner’ (een lijst met items die in de Windows taakplanner staan opgenomen), ‘Windows Startup’ (een overzicht van alle items die samen met Windows opstarten) en ‘Geregistreerde diensten’ (een lijst met geïnstalleerde services). Handig is alvast dat je elk item op een van die vier overzichtslijsten meteen richting VirusTotal kunt sturen. Een pop-up toont je dan even later het resultaat van deze scan en met een muisklik kun je meer gedetailleerde feedback opvragen.

De knop ‘Snelle Processcan’ geeft je een snelle, alfabetische lijst van de actieve processen en je hoeft maar zo’n proces aan te klikken om het ook weer naar VirusTotal door te sturen (vergelijkbaar dus wel met het hulpprogramma Process Viewer).

De knop ‘Download en Scan’ laat je toe een url in te tikken om op die manier een of ander bestand te downloaden. Dat bestand wordt in eerste instantie met de extensie .download binnengehaald (zodat het niet kan worden uitgevoerd). Pas nadat het door de VirusTotal-controle is geraakt krijgt het bestand groen licht en krijgt het de originele extensie terug.

Ten slotte is er nog ‘Zoek naar bestand’: hiermee open je een Verkenner-achtig venster van waaruit je naar een bestand kunt navigeren. Het geselecteerde bestand wordt dan linea recta naar – je raadt het al – VirusTotal gestuurd waarna je even later feedback krijgt.

Winja is zeker een nuttig programma, met name voor wie geregeld bestanden downloadt, maar de interface lijkt ons wel wat overladen voor de – weliswaar zinvolle – basisfunctionaliteit die de tool uiteindelijk biedt: (uitvoerbare) bestanden en processen door VirusTotal laten controleren.