Workshop: maak een herstelpunt vanuit Windows 10

Het lijkt soms een ver-van-mijn-bed-show, maar de kans is altijd aanwezig dat een virus je systeem binnentreedt. Soms is het op te lossen, andere keren zit je vast aan het herstellen van je computer. Door het creëren van zo’n herstelpunt maak je de herstelcyclus een stuk gemakkelijker.

De optie om een systeemherstelpunt te maken zit al jaren in Windows ingebakken, dus het is mogelijk om zelfs van een Windows XP-computer een herstelpunt te maken. Een herstelpunt kan dus goed van pas komen bij het binnentreden van moeilijk te verwijderen malware en/of andersoortige virusbestanden. Ook kan een herstelpunt nuttig zijn als Windows na een wijziging in de instellingen, of een systeemupdate, allemaal foutmeldingen weergeeft.

Het maken van een systeemherstelpunt zit tegenwoordig zeer goed weggewerkt.

Stap 1 / Zoek naar ‘systeemeigenschappen’

Vroeger was systeemherstel nog een belangrijk onderdeel van Windows. In de afgelopen jaren heeft Microsoft echter besloten om de instelling verder weg te werken. Door in het startmenu te zoeken naar Systeemeigenschappen kom je direct in het juiste menu toe. In de bovenste balk kan je vervolgens klikken op Systeembeveiliging, waarna je direct een kopje ziet voor Systeemherstel. Je kan onder Configureren nog instellen hoeveel ruimte de back-up in mag nemen op je harde schijf, laat dit in alle gevallen staan rond de tien procent. Klik vervolgens op Toepassen en OK.

Geef een goed te herkennen naam aan het herstelpunt, zoals ‘Clickx maart 2019’.

Stap 2 / Maak het herstelpunt

Als de zaken omtrent de opslagruimte zijn ingesteld is het tijd om een systeemherstelpunt te maken. Klik daarvoor op Maken; je krijgt nu de vraag om een naam te geven aan de back-up. Het gemakkelijkste is om de datum en reden van de back-up toe te voegen, in mijn geval ‘Clickx maart 2019’. Als je nu weer op Maken klikt wordt het herstelpunt aangemaakt, dat kan ongeveer één uur duren. Wil je het herstelpunt gebruiken, keer dan altijd weer terug naar Systeemeigenschappen, Systeembeveiliging en klik dan op Systeemherstel en selecteer het aangemaakte herstelpunt.

Gerelateerde artikelen

Volg ons

Ga jij apps uit alternatieve appstores installeren?

  • Nee, App Store of Play Store is goed genoeg (57%, 109 Votes)
  • Alleen als ik een app écht nodig heb (29%, 56 Votes)
  • Ja, ik wil apps van andere bronnen installeren (14%, 27 Votes)

Aantal stemmen: 194

Laden ... Laden ...
69% korting + 3 maanden gratis

69% korting + 3 maanden gratis

Bezoek NordVPN

Business