Thuiswerken

Het ziet ernaar uit dat kantoren nog een tijdje leeg blijven staan vanwege het coronavirus. In samenwerking met BakkerElkhuizen vertellen we je meer over hoe je zo goed mogelijk kunt thuiswerken.

Advertentie

Het zijn dystopische beelden: de straten en wegen van heel de Benelux zijn nooit eerder zo leeg geweest. Tal van winkels zijn gesloten, en zelfs nu het mooi weer is zal je geen volle terrassen en zwembaden ontdekken. Mocht een tijdreiziger in 2020 belanden, dan zou hij haast denken dat er een bug zit in zijn tijdreismachine.

Massaal thuiswerken door corona

Wie drie maanden geleden nog had gezegd dat 2020 het jaar zou worden van webcams, Zoom, en thuiswerken, hadden we voor gek verklaard. De economische machine in de wereld beweegt zich momenteel met horten en stoten voort, en dat heeft alles te maken met het coronavirus. Veel bedrijven zijn op slot gegaan, en men wordt sterk afgeraden om naar kantoor te komen indien dit niet nodig is.

De producten om thuis te kunnen werken zijn haast niet aan te slepen. Nieuwe monitoren, nieuwe webcams, microfoons, zelfs tweede PC’s zijn voor sommigen een vereiste. Vaak wordt er bij dit soort apparatuur gekeken naar de specificaties en prijs als belangrijkste factoren. Gedurende al het koopjesjagen vergeten we vaak echter één belangrijk stukje hardware: ons eigen lichaam. Het is namelijk minstens net zo belangrijk om fysiek in een goede staat te zijn voor optimale werkprestaties.

Thuiswerkplekken vaak verre van goed

Ook BakkerElkhuizen merkt op dat er het nodige schort aan de thuiswerkplekken van werknemers. BakkerElkhuizen is specialist in het ontwikkelen van ergonomische producten en oplossingen voor computerwerkplaatsen. Uit een snelle rondvraag van de organisatie blijkt dat ongeveer twee derde van alle thuiswerkplekken verre van optimaal zijn. Naast energieverlies leidt een slechte werkplek ook tot aantasting van het werkgeluk.

Op de lange termijn resulteert dit vaak in fysieke klachten en mindere productiviteit. BakkerElkhuizen CEO John van Hooft pleit ervoor dat werkgevers hun werknemers helpen met het optimaliseren van hun thuiswerksituatie. Dit is altijd al een belangrijk speerpunt geweest, maar in tijden van de coronacrisis hebben veel meer mensen baat bij een geoptimaliseerde thuiswerkplaats.

Optimaliseer je thuiswerkplek

Hoe ziet zo’n geoptimaliseerde thuiswerkplaats er nu exact uit? Laten we beginnen met veruit het grootste pijnpunt van alle thuiswerkers: de laptop. Het product zelf is natuurlijk zeer handig en lekker compact, maar je zit al snel in een houding te werken die niet goed is voor je rug en andere lichaamsdelen. Nu hoef je niet meteen de laptop in de bezemkast te plaatsen; aan de hand van een extern beeldscherm of laptopverhoger los je al vaak het probleem op dat je voorover gebogen zit.

Een goed voorbeeld van een laptopverhoger is de Ergo-Q 330. Deze lapthophouder kent zes verschillende standen om de laptop op de juiste hoogte te zetten. Met juiste hoogte wordt bedoeld dat het laptopscherm recht voor je gezicht staat op een veilige afstand. Net als bij de Ergo-Q 330 is er vaak een documenthouder aanwezig, zodat je bij online vergaderingen altijd je papieren bij de hand hebt.

Door een laptopverhoger wordt het lasting typen op je laptop. Vandaar dat een los toetsenbord zeker geen overbodige luxe is. Zelf zijn we thuis aan de slag gegaan met de UltraBoard 960. Waar externe apparaten al snel veel ruimte in beslag nemen, is de UltraBoard 960 zo compact mogelijk gehouden. Dat is echter niet verloren gegaan van het numerieke gedeelte, wat gewoon aan de rechterzijde zit. Een compact toetsenbord zorgt voor een lagere reikafstand naar je muis en draagt bij aan een lagere belasting voor je onderarmen.

Over muizen gesproken: hoe vaak heb jij na een thuiswerkdag last van je pols? Wij merkten dit zelf ook op na weken van intensief thuiswerken, en dat probleem komt zeker niet uit de lucht vallen. Bij een ‘reguliere’ muis buig je de hele dag door veel met je pols en onderarm. Als gevolg hiervan kun je last krijgen van je handen, onderarmen en zelfs schouders. Een verticale muis biedt hier uitkomst. Zelf zijn we aan de slag gegaan met de Evoluent D Wireless. Toegegeven: de verticale vormfactor is misschien wat wennen als je doorgaans enkel met standaard muizen werkt, maar wij hebben dankzij de Evoluent D Wireless geen pijn meer gehad aan onze ‘muishand’.

Jij blij, werkgever blij

Uiteraard zijn er veel meer producten om je thuiswerksituatie te verbeteren, maar we hebben hierboven de belangrijkste tools met je doorgenomen. Van Hooft ziet graag dat deze ergonomische maatregelen zoals een laptophouder verplicht worden gesteld. Niet alleen zorgt dit voor een boost in het comfort van thuiswerken, maar ook in het werkgeluk. Ook je werkgever krijgt er iets voor terug: de productiviteit neemt volgens de CEO toe met meer dan 15 procent. Wij wensen je veel succes met het opbouwen van een ergonomische thuiswerkplek!

Advertentie

LAAT EEN REACTIE ACHTER

Please enter your comment!
Please enter your name here