CV

Wie een goed CV wil opstellen leest daarvoor best even deze tips.

Ga je een cv opstellen? Bedenk dat je 10 seconden hebt voordat de recruiter beslist of jouw cv interessant genoeg is.

Bij een nieuwe job hoort een goed curriculum vitae. In de eerste paar seconden dat een potentiële werkgever jouw sollicitatie onder ogen krijgt, moet hij of zij denken: “Dit zou een match kunnen zijn, laat die maar op gesprek komen!”. Recruiters lezen cv’s niet, maar scannen ze eerst om te bepalen of een kandidaat voldoet aan de minimale eisen. Onderstaande stappen loodsen jouw cv door deze 10-seconden test.

Spits je cv toe op de vacature

De eerste tip heb je hierboven al kunnen lezen: schrijf je curriculum vitae op zo’n manier dat deze aansluit op de vacaturetekst. Waarom? Zo zorg je er met één oogopslag voor dat je een goede match bent. Lees de vacature en analyseer welke onderwerpen, vaardigheden en competenties er gevraagd worden. Bepaal op welke punten de job bij jou past en verwerk dit in je cv.

Maak gebruik van keywords

Het gebruik van keywords ligt hiervan in het verlengde. In de jobomschrijving zul je bepaalde woorden tegenkomen. Bijvoorbeeld ‘omzet’ en ‘sales’ als je solliciteert op een functie als vertegenwoordiger. Er zijn recruiters die scannen op dit soort keywords. Door deze op natuurlijke wijze te verwerken in bijvoorbeeld je werkervaring of competenties tik je weer een vakje af.

Schrijf een overtuigend profiel

Een goed persoonlijk profiel is onmisbaar. Je profielschets plaats je bovenaan je cv en zijn de eerste woorden die een recruiter te zien zal krijgen. Leg hierin kort uit wie je bent, wat je kunt en waarom jij van waarde bent voor het bedrijf. Een bijkomend voordeel: bestaat er twijfel of je een match bent, dan kan een profieltekst ervoor zorgen dat je van misschien naar ja gaat.

Kies voor een professionele foto

Wil je echt een nieuwe job vinden, investeer dan in een goede profielfoto. Vaak ontvangen recruiters tientallen of zelfs honderden cv’s. Voeg je een foto toe dan zorgt dat voor herkenning. Een gezicht zegt meer dan 1000 woorden. Wel moet een foto professioneel zijn. Een selfie of een foto voor de spiegel gemaakt, helpen je niet aan een job. Kies daarom voor zakelijke kleding en een rustige achtergrond.

Benoem je hobby’s en interesses

In eerste instantie zul je denken ‘Dit heeft toch niks met mijn kennis en ervaring te maken?’. Toch wel. Aan de hand van persoonlijke informatie kan een potentiële werkgever zich een beter beeld vormen van de kandidaat. Steeds meer wordt er gekeken naar persoonlijke competenties en kwaliteit dan puur alleen naar kennis. Het toevoegen van hobby’s en interesses zorgen voor een zo compleet mogelijk profiel. En dat is exact waar een recruiter naar op zoek is.

Pas op de valkuilen

Uiteraard moet je jezelf een beetje verkopen, maar overdrijf niet. Blijf jezelf en maak je werkervaring of vaardigheden niet groter dan ze zijn om toch maar te matchen met die job. In een gesprek zal er ongetwijfeld naar gevraagd worden en dan val je door de mand.

Dit artikel is geschreven door een van onze partners. Onze redactie is niet verantwoordelijk voor de inhoud.

LAAT EEN REACTIE ACHTER

Please enter your comment!
Please enter your name here