A Life On Our Planet is een documentaire die keihard binnenkomt, en een heel duidelijke boodschap van David Attenborough bevat.

Advertentie

Sir David Attenborough mag dan misschien al wel 94 lentes tellen, maar de iconische bioloog is nog lang niet uitgeblust. Met zijn meesterwerken zoals Planet Earth I & II, Blue Planet en Our Planet toont de documentairemaker ons al decennialang de schoonheid en het mysterieuze van onze planeet. Maar voor A Life On Our Planet heeft Attenborough het helemaal anders aangepakt.

Je kan A Life On Our Planet zien als de memoires van Attenborough, of als de man het zelf zegt ‘zijn getuigenis’. In de documentaire blikt Attenborough terug op zijn lange carrière. Dat doet hij niet om zichzelf in de spotlights te zetten, maar om de mensheid wakker te schudden. Al sinds de jaren vijftig reist hij de wereld rond, en tijdens zijn vele reizen zag hij de wereld door menselijk toedoen volledig veranderen. Ecosystemen gingen kapot, en diersoorten werden op massale schaal uitgeroeid. Dat de reis begint in de spookstad Chernobyl, ontruimd na een kernramp veroorzaakt door menselijk falen, is dan ook niet toevallig gekozen.

De gevolgen van de klimaatverandering en het menselijke gedrag worden heel expliciet getoond, en sommige van die beelden komen echt keihard binnen. En wanneer Attenborough een blik werpt op de toekomst, wordt de documentaire een ware horrorfilm. Maar gelukkig is er ook nog plaats voor een sprankeltje hoop. A Life On Our Planet zal dan ook niemand onberoerd laten, en net daarom moet iedereen deze documentaire zien.

Advertentie

LAAT EEN REACTIE ACHTER

Please enter your comment!
Please enter your name here