Tips

TechTip: Sporten met Strava doe je zo

techtip strava
Sinds de lancering in 2009 is Strava een enorm populaire sportapplicatie geworden. Hoe ga je ermee aan de slag? Dit is Strava voor beginners.

Strava kan je vergelijken met het Facebook voor sportievelingen. Al jaren is de mobiele app hét platform voor sportievelingen om hun activiteiten te delen, elkaar uit te dagen of lid te worden van digitale clubs. Het grote voordeel aan deze sportapp is dat ze grotendeels gratis is en toch best veel functies te bieden heeft. Maak je echter geen illusies, Strava probeert je uiteraard een abonnement te verkopen. Hoe kan zo’n app anders blijven overleven?

Vooral dankzij het begin van de pandemie heeft de populariteit van Strava andere sportapps overstegen. In totaal heeft de app nu 73 miljoen gebruikers. Wil je ook eens proberen? Lees dan eerst deze workshop.

Sporten met Strava in vier stappen

Stap 1 / Strava opstarten 

Nadat je de Strava-app hebt gedownload in de App Store of Play Store kunnen we aan de slag. Open de applicatie op je smartphone en maak indien nodig een account aan. Dat kan door middel van een koppeling met Facebook, Google en Apple of gewoon handmatig met je eigen gegevens. Strava heeft ook een webapplicatie dus je kan ook alles beheren via strava.com/dashboard. Laten we beginnen bij de Feed. Hier krijg je – net zoals op Facebook of Instagram – alle activiteiten te zien van de personen of instanties die je volgt. Normaal gezien zal Strava je van bij het begin al enkele voorstellen doen voor personen die je kan volgen. Bovenaan de Feed kies je voor Jij om je eigen activiteiten te bekijken en bij Clubs kan je die van de club waar je lid bent bekijken. Nog geen lid van een club? Geen zorgen, dat komt aan bod in de vierde stap van deze workshop. 

strava 1
Maak een account aan en daag jezelf meteen uit.

Stap 2 / Profiel aanvullen

Het voorlaatste tabje onderaan is Profiel. Hier kan je alle resultaten van je eigen activiteiten bekijken en/of beheren. Strava toont altijd een overzicht van de voorbije week en de afstand die je gedaan hebt. Je kan hier kiezen tussen lopen, fietsen en zwemmen. Als je verder naar onder gaat toont de applicatie statistieken, routes, berichten en zelfs uitrusting (als je die hebt ingevuld). Wil je je profiel verder aanvullen? Tik dan rechstboven op het instellingenwieltje. Bij toepassingen, diensten en apparaten kan je onder andere je smartwatch of andere toestellen met de Strava-app koppelen. 

strava 2
Vul je profiel zo volledig mogelijk aan.

!!beeld: Strava3 

Koppel je profiel met je smartwatch. 

Stap 3 / Activiteit opnemen 

Laten we verdergaan bij de gekoppelde apparaten met je Stravaprofiel. Heb je bijvoorbeeld een sporthorloge van Garmin, Fitbit of Apple? Dan kan je die koppelen met Strava. Het voordeel hiervan is dat je sporthorloge automatisch je sportieve activiteiten gaat herkennen en delen in de applicatie. Zo hoef je nooit handmatig een activiteit te starten of stoppen. Wil je dat niet zo? Dan kan je via de app onderaan op het tabje Opnemen tikken. Hiermee start je een sessie naar keuze. De app toont meteen ook een lijst van de sport die je kan beoefenen. Van hardlopen over kanoën tot schaatsen en kitesurfen. Nagenoeg iedere sport is beschikbaar en kan gedeeld worden via de sportapp. 

strava 3
Koppel je profiel met je smartwatch.

Stap 4 / Extra uitdaging

Heb je nood aan een uitdaging of motivatie van andere sporters? Dan raden we je aan om je aan te sluiten bij een club. Tik daarvoor op bekijken en kies in het menu voor Clubs. Strava gaat nu de populaire clubs in jouw buurt tonen maar je kan ook handmatig opzoeken. Vaak kiezen bedrijven er ook voor om via een club wedstrijden binnen de firma te organiseren. Die kan je natuurlijk negeren. Bovenaan kan je ook voor Challenges gaan. Van een halve marathon per maand tot fietschallenges en alles daarbuiten. De mogelijkheden zijn enorm en bijna allemaal gratis.  

strava 4
Extra motivatie nodig? Join een club.

Gerelateerde artikelen

Volg ons

69% korting + 3 maanden gratis

69% korting + 3 maanden gratis

Bezoek NordVPN

Business