Tips

Spotify Wrapped 2022: zo bekijk je straks jouw muzikale statistieken

Spotify Wrapped header
2022 zit er bijna weer op, de r zit in de maand en dus zit Spotify Wrapped er ook weer aan te komen. Wij kijken naar hoe je je favoriete muziekstatistieken straks bekijkt.

Met nog iets meer dan 2 maanden te gaan in 2022, zit Spotify Wrapped ook weer in de pijplijn. Met Wrapped krijg je inzicht in je muzieksmaak van het afgelopen jaar. Uiteraard zijn er ook weer enkele statistieken om met je vrienden te delen. Heb jij dit jaar de meeste minuten muziek geluisterd of leg je het nog af tegenover je vrienden? Voor het zover is, moet je nog wel even wachten. Spotify brengt Wrapped traditiegetrouw namelijk uit op 1 december.

Wat we alvast wel kunnen doornemen, is hoe jij straks de statistieken en Wrapped-afspeellijsten kan bekijken en delen met vrienden en familie. Klaar om 2022 knallend te eindigen? Let’s go!

Spotify Wrapped minuten geluisterd

Wat houdt Spotify Wrapped in?

Spotify houdt jaarlijks de muzikale statistieken van elke gebruiker bij. Voor deze statistieken kijkt het naar de luistergegevens van de luisteraar tussen 1 januari en 31 oktober. Daaropvolgend voegt Spotify de gegevens samen in een overzicht genaamd Wrapped. Dit overzicht toont het in een reeks Story-achtige kaarten. Gebruikers worden aangemoedigd deze verschillende kaarten te delen met hun vrienden via social media. Daarvoor heeft elke Story een deelknop.

Sinds het ontstaan van het Spotify Wrapped jaaroverzicht in 2016, maakt de streamingsdienst ook ieder jaar een persoonlijke Wrapped-afspeellijst. Hierin mixt het je verschillende muziekstijlen en favoriete artiesten in één toplijst die je door de laatste maand van het jaar trekt. Wil je weten wat jouw muziekstijl was in 2017 – mits je toen al Spotify gebruikte op hetzelfde account – dan kun je deze lijsten zelfs nu nog beluisteren.

Let wel, voor de Wrapped-kaarten geldt dat deze slechts voor een beperkte duur beschikbaar zijn. Nadat het jaar is afgelopen kun je deze niet meer bekijken. Maak dus op tijd ‘schermafbeeldingen’ van de verhalen, of deel ze in elk geval met vrienden om jullie muzieksmaken samen te vieren.

Waar vind je Spotify Wrapped op Android, iOS en desktop?

Wrapped is zowel beschikbaar in de mobiele apps voor Android en iOS als voor je desktop via de webbrowser en desktopapplicatie. Hieronder leggen we per optie uit hoe je de Wrapped-sectie benadert.

Wrapped op Android en iOS

Spotify Wrapped 2022 vind je zoals gewoonlijk weer op de startpagina van de Spotify-app op Android en iOS. Klik hiervoor onderaan in de Spotify-app op Home. Zodra Wrapped voor jouw Spotify-account beschikbaar is vind je bovenaan een Wrapped-banner. Klik daarop om je Story-kaarten te bekijken.

Is de banner van je startscherm verdwenen of wil je er liever direct naar navigeren, ga dan naar spotify.com/wrapped in je browser. Op ondersteunde telefoons wordt dan automatisch de app geopend in de Wrapped-sectie.

Wrapped op desktop

Spotify biedt voor Wrapped 2022 helaas nog geen Story-kaarten aan. Die zijn dus exclusief aan de Android en iOS-apps van de streamingsdienst. Wel kan je de Wrapped-afspeellijst openen om van jouw favoriete zangers en genres te genieten. Open hiervoor Spotify in je browser of op de desktop en zoek op het startscherm naar de ‘Jouw topnummers van 2022’-afspeellijst.

Welke statistieken zie je in Spotify Wrapped?

Spotify houdt zoals eerder gezegd jaarlijks tussen 1 januari en 31 oktober bij naar welke nummers, artiesten, genres en podcasts je het liefst luistert. Die gegevens combineert het in de kaarten die je kan delen tijdens de Wrapped-maand die meestal tot eind december loopt. Op de kaarten, noem ze gerust ook Stories, verwerkt de streaminggigant de volgende afzonderlijke onderwerpen:

  • Geluisterde minuten
  • Meest geluisterde nummer
  • Top vijf meest geluisterde nummers
  • De energie die je muziek uitstraalt (Audio Aura’s)
  • Top audio genres die je luistert
  • Meest beluisterde artiest
  • Top vijf artiesten die je het meest beluisterd hebt

Bovenstaande kaarten verschenen tijdens Wrapped 2021. Het is mogelijk dat je bij Wrapped 2022 wat nieuwe kaarten ziet, dat er kaarten zijn verdwenen of dat de volgorde is aangepast. We zullen deze lijst uiteraard updaten van zodra we een ‘exact’ overzicht hebben met de kaarten die Spotify dit jaar aan de fans van zijn dienst gaat voorschotelen.

Audio Aura bij Spotify Wrapped

Hoe bekijk je oude Spotify Wrapped afspeellijsten?

Wrapped-kaarten verdwijnen helaas nadat het jaar is afgelopen, maar de herinneringen aan het jaar blijven wel voor altijd behouden. Spotify behoudt namelijk gewoon jouw Wrapped-afspeellijsten van de jaren dat jij gebruiker bent geweest. Je kan deze lijsten gemakkelijk benaderen.

Open hiervoor een webbrowser en navigeer naar https://open.spotify.com/genre/jaar-page. Bij ‘jaar’ vul je het jaartal in waarvan je de Wrapped-afspeellijsten wil terugluisteren. Voor de lijsten van vorig jaar open je dus de volgende pagina https://open.spotify.com/genre/2021-page/. Met deze link wordt automatisch de Spotify-app op je telefoon of desktop geopend, mits je deze geïnstalleerd hebt natuurlijk.

Je kan overigens ook in de Spotify-app op Android, iOS en de desktop (evenals via de browser) zoeken naar Wrapped. Je komt dan weliswaar niet direct uit bij de afspeellijst, maar krijgt ze wel allemaal op een rijtje.

Gerelateerde artikelen

Volg ons

TechPoll

Waarvoor gebruik je de kabel van je telefoon?

Toon resultaten

Laden ... Laden ...
Vul een korte vragenlijst in en win prijzen tot t.w.v. €329

Vul een korte vragenlijst in en win prijzen tot t.w.v. €329

Doe mee en win!

Business