Tips

Dit zijn de Oscar-winnaars en waar je ze kan kijken

Oscars
© iStock /
De Oscars worden dit jaar voor de 95ste keer uitgereikt. Hier zie je welke films in de prijzen vielen en waar je ze kan kijken.

All Quiet on the Western Front

Deze Duitse oorlogsfilm won de Oscar voor Beste internationale film. Dat de film in de prijzen zou vallen was met negen nominaties op voorhand eigenlijk al een zekerheid. Het is aan deze Netflix-film dat Close van Lukas Dhont zijn belangrijkste prijs verloren ziet gaan. De film krijgt ook Oscars omdat het de Beste niet-Engelstalige film is en de Beste originele muziek laat horen. De industrie laat tevens hun appreciate blijken voor de invulling van de film en geeft de film nog een beeldje voor “Best production design” mee.

Everything Everywhere All at Once

Een lange titel en een bijna even lange lijst aan Oscar-beeldjes. Dit jaar was Everything Everywhere ongetwijfeld de meest populaire film. De film haalde Oscars in huis voor volgende categorieën:

  • Beste actrice in een hoofdrol: Michelle Yeoh
  • Beste acteur in een bijrol: Ke Huy Quan
  • Beste actrice in een bijrol: Jamie Lee Curtis
  • Beste regie: Daniel Kwan & Daniel Scheinert
  • Beste montage
  • Beste origineel werk
  • Beste film

The Whale

In The Whale maakt George of the Jungle- en The Mummy-acteur Brendan Fraser zijn langverwachte comeback. Een comeback die gesmaakt wordt door de filmindustrie, blijkens het beeldje voor Beste acteur dat Fraser mee naar huis mocht nemen. Voor de film kreeg Fraser bovendien een flinke make-over. Dat brengt de film een beeldje op voor Beste make-up en haar.

Wie deze film vanuit de eigen zetel wil kijken moet nog even wachten: voorlopig is hij nog niet online beschikbaar.

Black Panther: Wakanda Forever

Black Panther was voor een aantal Oscars genomineerd, maar weet er slechts eentje binnen te halen: die voor beste kostuumontwerp.

Top Gun: Maverick

Ook de nieuwe Top Gun-film valt in de prijzen, al zal Tom Cruise zelf geen Oscars in de kast kunnen zetten. De film kreeg een prijs voor het Beste geluid.

Avatar: The Way of Water

De nieuwste Avatar-film weet het publiek te bekoren met de Beste special effects. In andere categorieën wist de nieuwste van James Cameron echter geen nominaties te verzilveren.

Deze film is nog niet beschikbaar online, maar hij komt binnenkort wel naar Disney Plus. Daar kan je alvast de eerste Avatar-film nog eens bekijken.

Guillermo del Toro’s Pinokkio

Inmiddels kent iedereen Pinokkio wel. Guillermo del Toro verzorgde onlangs de regie voor zijn eigen versie van het bekend sprookje. Volgens het Oscar-comité is zijn versie de Beste animatiefilm van het afgelopen jaar.

Navalny

Het portret van Russisch oppositieleider Aleksei Navalny haalt de prijs voor Beste documentaire binnen. De documentaire reconstrueert het leven van Navalny, die in 2020 vergiftigd werd door de Russische geheime dienst.

Deze film is niet beschikbaar op de ‘grote’ streamingsdiensten, maar je kan hem kijken op HBO Max via Streamz.

Gerelateerde artikelen

Volg ons

69% korting + 3 maanden gratis

69% korting + 3 maanden gratis

Bezoek NordVPN

Business