Wire

3 manieren om veilig te internetten op vakantie

Wil je op vakantie van een veilige internetverbinding genieten? Dan is een 4G-router een goede keuze.

Met een 4G-router zet je namelijk eenvoudig een snelle, stabiele internetverbinding op. Dit doe je via het mobiele netwerk. Via 4G+ kan je snelheden tot wel 1000 Mbps behalen. Het is een veiligere oplossing dan een lokaal netwerk gebruiken, hoewel je ook de veiligheid van het lokale netwerk kan opschroeven.

Veilig lokale netwerken gebruiken

Steeds vaker kan je surfen via een publiek netwerk. In onder meer hotels, restaurants en stations geniet je steeds vaker van wifimogelijkheden. Dat is handig, maar niet zonder gevaar. De beveiliging op openbare wifinetwerken laat vaak te wensen over. Bovendien zetten ook mensen met slechte bedoelingen netwerken op. Beoordeel daarom vooraf of een draadloze verbinding al dan niet betrouwbaar is. Spreek de ober bijvoorbeeld aan en vraag naar het legitieme wifinetwerk.

Daarnaast is het aan te raden om een VPN-verbinding te gebruiken. Dan surf je eigenlijk via een privétunnel op het internet. Alle gegevens worden gecodeerd, zodat ze niet kunnen worden onderschept. Hoe dan ook is het geen goed idee om via een openbaar netwerk kredietkaartgegevens te delen of in te loggen bij internetbankieren. Wij hebben voor jou alvast 12 VPN-diensten getest en helpen jou bij het maken van de juiste keuze.

4G- of 5G-router voor op vakantie

Wil je echt veilig internetten? Dan is het aan te raden om een 4G-router te gebruiken. Een 4G-router biedt internet aan via je mobiele provider. Om een 4G-router te kunnen gebruiken, heb je dus een simkaart en een gsm-abonnement nodig. Het is belangrijk om te kiezen voor een provider met een stabiel netwerk. Youfone is wat dat betreft een aanrader. Youfone heeft volgens Test Aankoop namelijk het best geteste netwerk. Een extra pluspunt is de mogelijkheid om datalimieten in te stellen. Kies je voor een andere provider? Let dan op met zogeheten unlimited abonnementen. Zelden is unlimited echt ongelimiteerd. Vaak wordt de downloadsnelheid vanaf een bepaald verbruik automatisch naar beneden bijgesteld. Je kan dan wel nog surfen, maar daar stopt het ook zo’n beetje.

Naast 4G-routers zijn ook 5G-routers aan een opmars bezig. Het principe is hetzelfde, maar een 5G-router staat garant voor een ultrasnelle 5G-internetverbinding. Zo’n 5G-router biedt snelheden die tien tot twintig keer sneller zijn dan wat je van een 4G-verbinding gewend bent. Het 5G-netwerk wordt in België wel geleidelijk uitgerold, maar het bereik van het mobiele 5G-datanetwerk is in ons land vooralsnog redelijk beperkt. Vooral in de kustregio, in de omgeving van grote steden als Antwerpen en Gent en in het zuiden van de Vlaamse Ardennen is de 5G-dekking al heel goed.

Een hotspot opzetten via je smartphone

Een alternatief voor een 4G- of 5G-router is je eigen smartphone als hotspot gebruiken. Je zet dan een persoonlijke hotspot op en je kan zo bijvoorbeeld je laptop met het internet verbinden. Eigenlijk doet je smartphone dan dienst als router. Het is voordeliger dan een MiFi-router gebruiken, omdat je al een gsm-abonnement hebt en geen extra router moet kopen. De batterij van je smartphone loopt wel snel leeg. Het is vooral een oplossing om kort even iets op te zoeken, niet om hele films weg te kijken.

Dit artikel is geschreven door één van onze partners. Onze redactie is niet verantwoordelijk voor de inhoud.

Gerelateerde artikelen

Volg ons

Ga jij apps uit alternatieve appstores installeren?

  • Nee, App Store of Play Store is goed genoeg (57%, 109 Votes)
  • Alleen als ik een app écht nodig heb (29%, 56 Votes)
  • Ja, ik wil apps van andere bronnen installeren (14%, 27 Votes)

Aantal stemmen: 194

Laden ... Laden ...
69% korting + 3 maanden gratis

69% korting + 3 maanden gratis

Bezoek NordVPN

Business