CO2 kantoorgebouw

De productiviteit verhogen op kantoor en tegelijkertijd het ziekteverzuim omlaag brengen? Klinkt ideaal! Maar hoe doe je dat? Vaak kun je met een aantal simpele ingrepen zorgen voor een creatieve en inspirerende omgeving voor de werknemer.


Schaf een CO2 meter aan

Thuis ventileren we regelmatig. Veel mensen slapen bijvoorbeeld met het raam open. Ramen op kantoor blijven echter vaak potdicht. Wanneer er meerdere mensen tegelijkertijd aan het werk zijn in een kantoortuin, is er altijd een (grote) groep die het koud heeft. Met als gevolg dat de ramen dicht blijven. Dit gaat direct ten koste van de luchtkwaliteit. Rovary zocht uit wat de beste luchtvochtigheid op kantoor is. De ideale luchtvochtigheid zit tussen de 40% en 60%. Komt het percentage onder de 40%? Werknemers kunnen last krijgen van droge ogen, wat een negatief effect heeft op de slijmvliezen. Je lichaam verliest ondertussen ook meer vocht, dus moet er meer gedronken worden.

Om te voorkomen dat de luchtvochtigheid te laag (of te hoog is) is het aan te raden om een CO2 meter of een luchtvochtigheidsmeter aan te schaffen. Via een CO2-meter krijg je direct inzicht in de luchtvochtigheid op kantoor. Zo weet je precies wanneer je moet ventileren.

Stimuleer beweging

Veel mensen werken op kantoor en zitten 6 to 8 uur per dag achter de computer. Endorfine (het stofje dat je betrokken en alert maakt) maak je onder andere aan wanneer je beweegt. Stimuleer werknemers om te bewegen! Informeer ze over de voordelen van het nemen van de trap in plaats van de lift. Zet de koffiemachine of de watertap wat verder weg. En geef korting op een abonnement voor de sportschool. Andere maatregelen die je kunt nemen:


  • Beloon een medewerker die de afstand tussen kantoor en huis fietsend of lopend aflegt
  • Stimuleer medewerkers om regelmatig te gaan staan tijdens het werken. Dit kan door voor voldoende zit/sta bureaus te zorgen
  • Wees flexibel! Geef de mogelijkheid om overdag even te gaan sporten, bijvoorbeeld tussen de middag.

Kantoortuin? Geef werknemers de mogelijkheid tot privacy!

De kantoortuin is heel gebruikelijk in Nederland. Niet iets dat je zomaar even aanpast. Toch is gebleken dat een kantoortuin niet best is voor de productiviteit. Terwijl de een zich wil focussen, is de ander bezig om een verslag van zijn of haar weekend te geven. Zorg er daarom voor dat werknemers zich even kunnen terugtrekken. Zorg voor een aantal afgesloten ruimtes waar de werknemer in alle privacy een gesprek kan voeren of een paar uurtjes kan werken.

Een fijne sfeer

Op maandagochtend is het voor veel mensen even wennen om weer op kantoor te zijn. Zeker in de winter wanneer het buiten donker en nat is. Wanneer je als medewerker vervolgens in een saai, grijs kantoorpand terecht komt is dit over het algemeen niet erg bevorderlijk voor de productiviteit. Zorg daarom voor een sfeervolle kantoorinrichting. Een kleurtje op de muur, een mooie vloer en voldoende planten kunnen hier zeker aan bijdragen. Planten zijn sowieso aan te raden, aangezien zij ook zorgen voor meer zuurstof in de lucht.