Wire

De weg revolutioneren: De nieuwste auto-innovaties van 2022-2023

Rolls Royce
Beeld: iStock
De wereld gaat elke dag sneller en dit is geen metafoor meer. De ontwikkeling van technologie gaat zo snel dat wat gisteren populair en innovatief was, vandaag verouderd lijkt.

Dit alles geldt ook voor de auto-industrie, want de moderne maatschappij heeft niet alleen behoefte aan comfort en veiligheid, maar ook aan zorg voor het milieu.

Welke innovaties staan automobilisten te wachten in 2023?

Om te beginnen is het goed om op te merken dat de innovaties waar we het over zullen hebben nogal revolutionair lijken en dat sommige ervan aversie kunnen oproepen. Bedenk echter hoeveel dingen die vandaag de dag gewoon lijken, vroeger iets vreemds waren en zelfs werden veroordeeld. Maar natuurlijk moet je innovaties niet blindelings volgen, omdat ze vaak verfijning vereisen. In elk geval zal de tijd uitwijzen wat wortel zal schieten en wat niet. Het is onze taak om vertrouwd te raken met de innovaties.

Solid-state batterijen

Autofabrikanten zijn voortdurend op zoek naar manieren om de accu’s van elektrische auto’s te verbeteren. Daarom is een van de meest verwachte innovaties van het jaar de introductie van solid-state batterijen. Wat kunnen die doen? Ze vergroten op zijn minst de actieradius aanzienlijk en laden veel sneller op dan lithium-ionbatterijen.

5G-connectiviteit is weer een stap vooruit

Ik denk dat je inmiddels wel hebt geraden dat het hier gaat om snelle en betrouwbare connectiviteit tussen je auto en de wereld om je heen. Deze connectiviteit zorgt niet alleen voor meer comfort en entertainment tijdens je reis, maar maakt het ook mogelijk om steeds meer veiligheidsfuncties en autonome rijmogelijkheden te introduceren.

Vervangbare oliefilters

Klinkt heel vreemd, nietwaar? Automobilisten zijn immers gewend aan het idee dat een filter op de een of andere manier een verbruiksartikel is. Meer over het oliefilter – autoonderdelen24.be. En hier verklaren de fabrikanten dat ze niet langer “wegwerp” zijn. Deze filters zijn gemaakt van synthetisch filtermateriaal, wat een positief effect heeft in meerdere richtingen tegelijk: het verhoogde watergehalte in motorolie bij het gebruik van alternatieve brandstoffen heeft vrijwel geen effect op de drukval in de nieuwe vervangende oliefilters, omdat ze, in tegenstelling tot traditionele filtermaterialen, niet opzwellen of zacht worden. De drukverliezen worden met ongeveer 50% verminderd en zijn dus veel lager dan bij conventionele filters. Periodiek verbruikt het voertuig echter een grote hoeveelheid olie.

Wat moet ik doen als mijn auto veel olie verbruikt? Er kunnen veel redenen zijn (ook het filter kan de schuldige zijn), misschien vind je de jouwe op de link hierboven.

Augmented reality

Augmented reality is niet langer voorbehouden aan sci-fi films en speciale brillen in speelhallen. Snelheid, navigatie en andere belangrijke informatie worden nu op de voorruit geprojecteerd. Tegelijkertijd wordt het zicht op de weg niet belemmerd en kun je altijd op de hoogte blijven.

Een andere ontwikkeling zorgt ervoor dat de auto kan communiceren met andere voertuigen, verkeerslichten, borden en andere obstakels op de weg. Waar dient dit voor? Simpel, het stelt je in staat om de verkeersstroom te optimaliseren, te anticiperen en jezelf te beschermen tegen mogelijke gevaren op de weg.

Biometrische sensoren

Waarom heeft de auto deze ook nodig? We kunnen zeggen dat dit een nieuw antidiefstalsysteem is, want dankzij deze sensoren kan alleen een geautoriseerde gebruiker de auto starten. Deze functie zal dus de angst in de samenleving en het aantal autodiefstallen verminderen.

Kooldioxide-afvangtechnologie

Kooldioxide-afvangtechnologie zal een cruciale rol spelen bij het bereiken van dit doel. Door kooldioxide uit de uitlaatgassen van auto’s op te vangen en op een veilige en milieuvriendelijke manier op te slaan, kunnen autofabrikanten hun impact op het milieu verminderen en de klimaatverandering helpen bestrijden.

Een paar conclusies

De auto-industrie is al lange tijd in een technologische race verwikkeld en probeert de consument elke keer meer en meer te bieden. Dankzij innovatie kan autorijden niet langer iets gevaarlijks zijn. Bovendien kan de automatische piloot mensen die zich onzeker voelen achter het stuur, toch een kans geven om veilig te rijden. Bovendien wordt de zorg voor het milieu een van de belangrijkste aspecten van autofabricage.


Dit artikel is geschreven door een van onze partners. Onze redactie is niet verantwoordelijk voor de inhoud.

partnerinfo

Gerelateerde artikelen

Volg ons

Bespaar tot 83% op Surfshark One

Bespaar tot 83% op Surfshark One

Bekijk prijzen