Wire

Een overzicht van de verschillende soorten zekeringkasten voor een veiligere elektrische installatie

Zekeringskast
© Unsplash/Mostafa M.
Een zekeringkast, ook bekend als een groepenkast of verdeelkast, is een essentieel onderdeel van de elektrische installatie in een woning of bedrijfspand.

Het speelt een cruciale rol bij het verdelen en beschermen van elektrische stroom in verschillende circuits. Er zijn echter verschillende soorten zekeringkasten beschikbaar op de markt, elk met hun eigen kenmerken en toepassingen. In dit artikel zullen we een overzicht geven van de meest voorkomende soorten zekeringkasten en hun functies.

De traditionele zekeringkast:

De traditionele zekeringkast is de oudste vorm van zekeringkasten die nog steeds gebruikt wordt in sommige oudere woningen. Het bestaat uit een metalen behuizing met zekeringen die smelten bij overbelasting of kortsluiting, waardoor de stroomtoevoer wordt onderbroken. Deze zekeringen moeten handmatig worden vervangen na een storing. Hoewel ze goedkoop zijn, hebben ze een aantal nadelen, zoals de kans op brandgevaar en de moeilijkheid om de juiste zekeringen te vinden.

De installatieautomaat zekeringkast:

De installatieautomaat zekeringkast van onder andere Elektramat Belgie is een veelgebruikte moderne variant van de traditionele zekeringkast. In plaats van zekeringen, maakt deze gebruik van installatieautomaten die automatisch uitschakelen bij overbelasting of kortsluiting. Deze automaten kunnen eenvoudig worden gereset na een storing, waardoor het vervangen van zekeringen niet meer nodig is. Ze zijn verkrijgbaar in verschillende stroomsterktes en bieden een betere beveiliging tegen brandgevaar.

De aardlekschakelaar zekeringkast:

De aardlekschakelaar zekeringkast is een belangrijk type zekeringkast dat extra bescherming biedt tegen elektrische schokken. Het detecteert kleine lekstromen naar de aarde en schakelt automatisch de stroomtoevoer uit om de veiligheid te waarborgen. Deze zekeringkast is met name geschikt voor gebruik in vochtige of gevaarlijke omgevingen, zoals badkamers of werkplaatsen. Het is wettelijk verplicht om ten minste één aardlekschakelaar te hebben in een woning.

De modulaire zekeringkast:

De modulaire zekeringkast is een flexibele en uitbreidbare oplossing die modulair is opgebouwd. Het bestaat uit een behuizing waarin verschillende modules kunnen worden geplaatst, zoals installatieautomaten, aardlekschakelaars en andere specifieke beveiligingen. Deze zekeringkasten kunnen gemakkelijk worden aangepast aan veranderende behoeften en kunnen eenvoudig worden uitgebreid met extra modules als dat nodig is. Ze worden vaak gebruikt in commerciële gebouwen waar een groot aantal elektrische circuits nodig zijn.

Het kiezen van de juiste zekeringkast is van cruciaal belang om een veilige en efficiënte elektrische installatie te waarborgen.. Bovendien kan een zekeringkast met voldoende capaciteit toekomstige uitbreidingen van het elektrische systeem accommoderen, waardoor het systeem flexibel blijft. Kortom, de juiste zekeringkast waarborgt niet alleen de veiligheid maar bevordert ook de betrouwbaarheid en duurzaamheid van de elektrische installatie.


Dit artikel is geschreven door een van onze partners. Onze redactie is niet verantwoordelijk voor de inhoud.

Gerelateerde artikelen

Volg ons

69% korting + 3 maanden gratis

69% korting + 3 maanden gratis

Bezoek NordVPN

Business