Nieuwe Google Docs en Sheets getest

Google Docs en Sheets zijn afzonderlijke apps geworden. Maar wat kan je er nu precies mee doen? Wij testten het voor je uit.

Google haalt Docs en Sheets uit opslagdienst Drive. De twee applicaties zijn sinds enkele dagen beschikbaar als afzonderlijke apps via de Playstore en de Apple Store. Wij installeerden ze op een Android Tablet en onderzochten wat je er allemaal mee kan doen.

Wie Googles productiviteitssuite al via Drive gebruikt, zal snel overweg kunnen met de nieuwe manier van werken. Het grootse verschil tussen Googles Docs en Sheets in de Cloud is ongetwijfeld de mogelijkheid tot offline werken. Beide productiviteitstools draaien zonder internetverbinding zodat je echt mobiel kan werken kan, waar je ook bent.

[related_article id=”158256″]

Natuurlijk wil dat niet zeggen dat Google de klok terugdraait. De twee apps zijn nog steeds compatibel met de clouddienst van de internetreus. Wanneer je een internetverbinding ter beschikking hebt, kan je net als vroeger documenten online opslaan, zodat je er later op een ander toestel aan kan voortwerken.

Drive

Bij het openen van beide tools verschijnt er een lijst met al je documenten, mits je een verbinding hebt, die ook op je Drive staan. Deze kan je even vlot openen als vroeger. Verschil met voorheen is dat je nu eerst de juiste app opent, Docs of Sheets, en dan pas de compatibele documenten ziet. Voor andere bestandstypes dan die voor Docs en Sheets te kunnen bekijken en te bewerken moet je nog steeds bij de Drive App zijn.

Naar die App heeft zowel Docs als Sheets een snelkoppeling in het menu. Let wel op: Als je documenten opent via Drive, dan gebeurt dat nog steeds op de oude manier, ook al heb je de twee nieuwe apps geïnstalleerd.

Het menu van Docs en Sheets ziet er trouwens vrijwel hetzelfde uit. De twee apps zijn ontworpen met gebruikersgemak in het achterhoofd, en alle gelijkaardige menu-items staan op dezelfde plaats bij beide programma’s.

Dat wil zeggen dat je het geavanceerde menu links vindt, terwijl de belangrijkste opties zoals zoeken, sorteren en een nieuw document openen bovenaan op de gekleurde balk staan. Om een nieuw document te starten klik je op de grote plus helemaal rechts bovenaan. Bestaande documenten kun je sorteren om naam, aanmaakdatum, datum van laatste bewerking en datum van laatste bewerking door jezelf.

Docs

De bewerkingsopties bij Docs zijn niet overdreven uitgebreid, maar ze volstaan ruimschoots voor het aanmaken en aanpassen van de meeste documenten. Docs ondersteunt een aantal voorgeprogrammeerde stijlen voor titels en ondertitels, en beschikt over zeven verschillende lettertypes (waaronder Arial en Times New Roman). Lettergrootte kan variëren van 8 pt tot 96 pt.

Tekst kun je vet maken, onderstrepen of cursief maken. Je kunt woorden of zinnen zelfs doorstrepen. Verder is er de optie op een document wat op te fleuren met verschillende tekstkleuren. Uitlijnen kan op de vier vertrouwde manier: links, midden, rechts en uitvullen. Verder ondersteunt Docs opsommingen met puntjes of bolletjes, kan je handig gebruikmaken van tabs en kan je zelfs een tabel invoegen.

Een opslaglocatie kies je niet zomaar. Google Docs slaat je bestand automatisch op naar je Drive en bewaart het ook op je toestel. Die laatste functie kan je uitschakelen door op het info-icoontje achter een document te klikken. Net als bij Drive kun je meerdere mensen uitnodigen om aan een document te werken.

Sheets

De spreadsheetapplicatie Sheets is beperkter wat lay-out betreft. Hier kan je slechts gebruikmaken van drie lettertypes: Arial, Courier New en Times New Roman. Voor de meeste gebruikers zal dat natuurlijk volstaan. Onderstrepen, doorstrepen, vet en cursief staan natuurlijk wel ter beschikking, net als een tool voor kleurtjes. Net als vroeger kan je meerdere Sheets in één bestand invoegen.

Formules intypen doe je op de vertrouwde manier: ga op een cel staan, en ga je gang. Via de menu-optie Cells krijg je toegang tot geavanceerde opties. Hier kan je specifiëren hoe Sheets moet omgaan met cijfers. Je hebt een ruime keuze uit opties zoals percentages, geld, datum en wetenschappelijk.

Opslaan en bewerken gebeurt op dezelfde manier als bij Docs.

Beide nieuwe apps zijn nog steeds een plezier om mee te werken. De offline-functionaliteit is een groot pluspunt. Daar komt bij dat het afsplitsen van de apps het gemakkelijker zal maken voor Google om extra functionaliteit toe te voegen in de toekomst.

Hoe dat zal evolueren, moeten we afwachten, maar zelfs nu al zijn Sheets en Drive twee eenvoudig te gebruiken maar desalniettemin krachtige productiviteitsapps.

Gerelateerde artikelen

Volg ons

Zou jij plaatsnemen in een zelfrijdende Waymo-taxi?

  • Nee (70%, 138 Votes)
  • Ja (30%, 59 Votes)

Aantal stemmen: 197

Laden ... Laden ...
De beste elektronica-acties van februari

De beste elektronica-acties van februari

Bekijken bij bol.com

Business