Achtergrond

De mainframe in België: kan de olifant blijven dansen?

Is de mainframe dood, of net bezig aan een comeback? We bekijken de cijfers en nemen ook de markt van midrange-systemen onder de loep.

Is de mainframe dood, of net bezig aan een comeback? Wij onderzochten het, naar aanleiding van ons seminarie over datacenters op 5 februari.

De vraag is erg actueel. IBM stelde onlangs met het nodige tromgeroffel een nieuwe mainframe-versie voor. Terwijl velen denken dat de mainframe op zijn laatste benen loopt, ziet IBM dus toch nog brood in het concept. 

Deels lijkt dat terecht. De mainframe is niche, dat wel. Nog circa 3 procent van de bedrijfsvestigingen met 50 of meer medewerkers maakt gebruik van mainframe-systemen. Dit is erg beperkt. Maar dit percentage blijft redelijk stabiel. In de periode 2011 tot en met nu is het percentage nauwelijks gewijzigd en heeft het continu net boven de 3 procent gelegen.

Dit alles blijkt uit een onderzoek van ComputerProfile naar aanleiding van bijna 2.500 interviews, gehouden met IT-verantwoordelijken van Belgische bedrijfsvestigingen, met 50 of meer medewerkers, in de publieke en commerciële sector. Zij voerden dit onderzoek uit naar aanleiding van ons seminarie over datacenters.

Ook de markt van midrange-systemen namen we onder de loep. En die markt lijkt meer onder druk te staan. Door de toenemende capaciteit van x86-servers is voor een groot aantal organisaties de noodzaak vervallen om gebruik te maken van zwaardere computingkracht.

Het gebruik van midrange-systemen staat dan ook al langere tijd onder druk. Aan het begin van 2015 maakt circa één op de vijf locaties gebruik van een midrange-systeem. Hieronder vallen onder andere de IBM Power Systems (iSeries/pSeries), HP Integrity/HP 9000 en SPARC-systemen van Oracle (Sun) en Fujitsu.

Maar de trend voor midrange-systemen is dalende. Begin 2011 gaf nog circa 26 procent van de locaties aan gebruik te maken van een dergelijk systeem, begin 2013 bedroeg dat 23 procent en nu is dat dus nog circa 20 procent.

Op 5 februari verzorgen Smart Business en ZDNet.be een (gratis) seminarie over datacenters. Meer info over dit seminarie vindt u op www.businessmeetsit.be.

Gerelateerde artikelen

Volg ons

Wat dacht je van een refurbished elektrische fiets?

Wat dacht je van een refurbished elektrische fiets?

Bekijk het aanbod

Business