Wanneer moet je upgraden naar Windows 10?

Windows 10 staat voor de deur. Vanaf wanneer kan je upgraden? En is het verstandig om onmiddellijk all-in te gaan?

29 juli is dé gouden datum voor de lancering voor Windows 10, maar wie wil upgraden mag zich daar niet op blind staren. De eerste vraag waarop je een antwoord wil, nog voor ‘wil ik de stap zetten’, is ‘kan ik de stap zetten’. De 29ste is immers de datum waarop de vijf miljoen Windows Insiders de upgrade naar Windows 10 krijgen aangeboden. Wie geen insider is, moet mogelijks langer wachten. Hoeveel langer precies, dat blijft onduidelijk. Bij sommige systemen kan het tot wel een maand duren alvorens Windows 10 eindelijk komt aankloppen.

Icoontje

Wie een compatibel systeem heeft zag normaal gezien enige tijd geleden al een Windows-icoontje verschijnen in zijn systeemvak op de taakbalk. Plan je om snel naar Microsofts nieuwste OS over te stappen, dan is het een goed idee om daar op te klikken om zo een download te reserveren. Microsoft denkt en hoopt maar liefst één miljard toestellen van de nieuwste (en zogezegd laatste) Windowsversie te voorzien, wat de gefaseerde uitrol verklaard.

Wie een relatief nieuw systeem heeft met recente drivers en de laatste updates zal automatisch hoger op het updatelijstje terecht komen. Het is sowieso een goed idee om in afwachting van Windows 10 je hele systeem up to date te brengen. Laten Windows-updates je koud en loop je enkele maanden achter met de recentste patches, verwacht dan niet dat je Windows 10 als één van de eerste zal krijgen. We maken van de gelegenheid gebruik om nog eens te melden dat je systeem altijd up to date zou moeten zijn, nieuwe Windows of niet.

Kunnen is niet willen

29 juli is dus een richtdatum waarop je je niet blind mag staren. Geduld is de boodschap. Zodra je kan upgraden stelt zich echter de volgende vraag: wil je upgraden?

Microsoft heeft Windows 10 ongezien getest en meer dan ooit rekening gehouden met feedback van gebruikers, maar dat wil niet zeggen dat het nieuwe OS helemaal probleem-vrij zal zijn. Je kan er van op aan dat er aanvankelijk nog enkele bugs de kop zullen opsteken. Vermoedelijk en hopelijk zijn eventuele problemen beperkt en is hun impact klein, maar zeker ben je nooit. Breekt het angstzweet je uit wanneer je nog maar denkt aan een kleine bug, dan is het misschien geen slecht idee om enkele maanden te wachten alvorens je voor Windows 10 kiest.

Naadloze upgrade

Wie het (beperkte) risico wel wil nemen heeft in theorie niet veel te verliezen. Microsoft maakt zich sterk dat het upgradesysteem anders werkt dan vroeger. Denk meer aan een gewone update dan aan een upgrade die je systeem overhoop gooit. Een zogenaamde clean install is dus overbodig. Als alles naar behoren werkt, dan zal de stap van Windows 10 geen gevolgen hebben voor je bestanden en geïnstalleerde applicaties. Heb je er geen vertrouwen in, wacht dan even af en houd onze website in de gaten. Wij zullen de upgrade van Windows 7 en Windows 8.1 naar Windows 10 maken zodra we kunnen, en dat op systemen met de nodige geïnstalleerde software. Hier lees je binnenkort of alles zo vlot uitdraait als Microsoft beweert.

Neem je tijd…

Vervolgens haal je de agenda best even boven: de upgrade zal even duren en het is geen slecht idee om in de buurt van je pc te blijven. Op nieuwe systemen met een SSD kan de klus met wat geluk binnen het half uur geklaard zijn maar je iets oudere Windows 7-bak zwoegt er mogelijk langer over. Rek voor de zekerheid toch een uurtje of twee uit en maak zoals altijd een back-up van je belangrijke bestanden voor je aan de slag gaat.

…maar wacht niet te lang

Houd wel één ding in het achterhoofd: de gratis upgrade naar Windows 10 is een tijdelijk aanbod. Het is zeker een jaar geldig, maar een jaar is snel voorbij en Microsoft heeft duidelijk de intentie om zich vooral op Windows 10 te focussen in de toekomst. Wie zich niet wil verbranden maakt toch best binnen het jaar de overstap, kwestie van voor de voorzienbare toekomst gesteld te zijn zonder de portemonnee te moeten openen.

En bedrijven?

In een professionele setting liggen de zaken anders. In de regel wachten bedrijven iets langer, vaak zelfs enkele jaren, voordat ze een OS als stabiel genoeg bestempelen voor gebruik in de bedrijfsomgeving. Vermoedelijk zal de overstap deze keer sneller gaan. Het uitgebreide testproces neemt een deel van de onzekerheid weg. Het standaard-beleid van wachten op het eerste servicepack is deze keer dus min of meer overbodig.

Sta je in voor de IT-omgeving van je bedrijf, dan blijft voorzichtigheid natuurlijk de norm. Hoewel alles in theorie vlekkeloos moet werken let je er toch best op dat al je kritieke applicaties 100 procent zeker vlekkeloos werken in het nieuwe besturingssysteem. Voorbereiding is zoals altijd de sleutel. Personeel dat Windows 7 gewoon is zal gelukkig niet al te veel moeite hebben met Windows 10, aangezien de basisprincipes behouden blijven. Geen gedoe dus met een nieuwe en slecht onthaalde interface, zoals dat met Windows 8 het geval was.

Testen

Idealiter start je met een kleine testopstelling waarin je alles zelf configureert en uittest. Pas als die resultaten je bevallen is het een goed idee om Windows 10 ook zelf te gebruiken. Vooral wanneer je bedrijf nog Windows XP gebruikt is het geen slecht idee om iets sneller dan gewoonlijk te werk te gaan. De voordelen van een up to date OS wegen immers op tegen eventuele kleine nadelen die aanvankelijk de kop kunnen opsteken.

Natuurlijk moet je het gezond verstand de deur niet uitgooien en geen mirakels verwachten. Zelfs met het nieuwe upgradeproces zal een overstap problemen met zich meebrengen en tijd vergen. Kies dus een opportuun tijdstip uit waarin je bedrijf eventuele vertragingen kan verwerken. Met drie belangrijke deadlines voor de deur wacht je misschien toch liever een maandje extra.

Uitstel kan, afstel niet

Voor houders van een volumelicentie is Windows 10 Enterprise vanaf 1 augustus beschikbaar maar dat is in de meeste gevallen toch véél te vroeg om het lot van een gans bedrijf aan een niet getest OS toe te vertrouwen. Plan de sprong in ieder geval in, of het nu binnen zes maanden of binnen twee jaar is. In tegenstelling tot vorige Windowsversies is het geen optie om deze editie over te slaan. In de nabije toekomst zal er Windows 10 zijn, en de achterblijvers.


Blijf op de hoogte van het laatste ICT-nieuws!

Email*

Gerelateerde artikelen

Volg ons

Ga jij apps uit alternatieve appstores installeren?

  • Nee, App Store of Play Store is goed genoeg (57%, 109 Votes)
  • Alleen als ik een app écht nodig heb (29%, 56 Votes)
  • Ja, ik wil apps van andere bronnen installeren (14%, 27 Votes)

Aantal stemmen: 194

Laden ... Laden ...
69% korting + 3 maanden gratis

69% korting + 3 maanden gratis

Bezoek NordVPN

Business