Achtergrond

10 (vrij) onschuldige virussen uit de geschiedenis

Sommige virussen zijn vervelend, anderen regelrecht crimineel. Wij geven je een overzicht van tien grappige/onschuldige virussen waar het allemaal mee begon.

Opgescheept zitten met een computervirus: je hebt liever dat het iemand anders overkomt dan jezelf. Sommige van die softwareziektes pakken het heel creatief aan om jou te verleiden tot de verkeerde klik. Anderen zijn gewoon grappig of vreemd. Hieronder een overzicht waarvoor je je niet achter een firewall moet verschansen.

  1. Anna Kournikova

De mysterieuze onderwerplijn “Here you have, ;o”. Het bestandje dat op het eerste zicht een onschuldige afbeelding leek en prikkelend annakournikova getiteld was. Bij vele ontvangers van deze mail in 2001 was de nieuwsgierigheid sterker dan het gezond verstand. Het resultaat als je een kijkje wilde nemen naar de ‘foto’: een vrij onschuldige worm die zich naar al je Outlookcontacten verstuurde.

  1. Techno

Dat het computerziektes niet enkel om je frustratie en je data te doen is, bewijst techno. Dit al wat oudere virus nestelde zich in DOS-programma’s, waar het .COM bestanden infecteerde. Je had 1 kans op de 10 om Techno te activeren als je je computer opstartte. Via het audioapparaat van de processor klonk dan een beat, terwijl een DOS-venster zich ritmisch vulde met het woord “techno”. Nadat het scherm volgepropt was met het woord, verscheen het als bisronde ook nog eens in het groot. Entertainend, maar het corrumpeerde daarnaast wel je bestanden.

  1. Skulls Trojan

Ook smartphones krijgen te maken met virussen, en daarvoor hoef je echt geen Androidtelefoon te hebben. In 2004 zagen Nokiatelefoons hun schermicoontjes plots veranderen in doodskoppen met gekruiste beenderen. De smartphones-avant-la-lettre werden bovendien gedegradeerd tot klassieke Nokiabakken: enkel de belfunctie werkte nog. De malware verspreidde zich via Bluetooth en zoog de batterij van je toestel helemaal leeg door constant te scannen naar andere toestellen die rijp waren voor een restyling in piraatthema.

  1. Happy99

Met een beetje vertraging wenste Happy99 zijn besmette gebruikers een “Gelukkige Nieuwjaar 1999!!” aan de hand van een vuurwerkanimatie die samen met het Windowssysteem opstartte. Het feestelijke programmaatje verspreidde zich vanaf 20 januari 1999 en wordt gezien als de pionier van de moderne computerworm, een mijlpaal die je niet meteen associeert met slingers en confetti.

 

  1. ILOVEYOU

Nog zo’n verlokker die opdook in je inbox. Een e-mail met als onderwerp I Love You: in eenvoudigere tijden, waarin we enkel Nigeriaanse prinsen wantrouwden, zag het bericht er veelbelovend uit. Als bijlage in de mail zat een bestandje met de naam LOVE-LETTER-FOR-YOU.TXT.vbs. Dat .txt niet de echte extensie is ontging menig internaut, met een vervelende worminfectie tot gevolg. Het venijnige virus kopieerde zich over heel je systeem, verstopte zich in verschillende mappen op je harde schijf en probeerde zo wachtwoorden terug naar huis te sturen.

  1. Pikachu

Zelfs virussen hebben doelgroepen. Deze geniepige infectie richtte zich op kinderen, vermomd als een mail van een van de monstertjes uit de alomtegenwoordige Pokémon rage van de late jaren ’90. In slecht Engels liet het gele animatiefiguurtje je weten dat jij zijn uitverkoren vriend was. Een vriend voor wie het graag enkele belangrijke computermappen zou willen wissen. Het virus dat in bijlage bij de mail zat, was wel zo beleefd om je eerst te vragen of je je schijf wilde schoonvegen, de voornaamste reden waarom het uiteindelijk niet zo schadelijk was.

  1. Marijuana

Het Marijuana Virus, ook wel Stoned Virus genoemd, dateert al van 1988. Het dook voor het eerst op in Nieuw Zeeland waar het zich gedroeg zoals een het een stoner betaamd: het was een beetje vervelend maar niet écht lastig. Wiens systeem geïnfecteerd werd kreeg de veelzeggende melding: “Your computer is stoned. Legalize Marijuana”. Latere varianten op het virus waren minder onschuldig: zij verpestten de Master Boot Record en File Allocation Table op je harde schijf, iets waar je computer niet zomaar van herstelt.

  1. Marburg

Vernoemd naar een echt virus dat een broertje is van Ebola, lijken de symptomen van het Marburg computervirus eigenlijk nog het meest op een ernstige mazeleninfectie of aanval van acne. Het kon zich in 1998 verstoppen op de CD-ROM van het populaire EA spel Wargames en verspreidde zich zo als een lopend vuurtje. Pas drie maanden na infectie manifesteerde het zich en ontsproten overal op je computerscherm “kritieke fout” symbooltjes.

 

  1. Implant

Nietsvermoedende computeraars afleiden met een verboden vrucht, het is een aloude tactiek van computervirussen. Het Implant virus was tijdens het floppy disk tijdperk de bekendste boosdoener die deze methode toepaste. Had het zich in je computerbestanden verstopt, dan verscheen er in MS-DOS een foto van een aantrekkelijke dame in lingerie in (een voor die tijd) hoge resolutie. Vervolgens ging ze dan met alle bestanden op je harde schijf aan de haal.

  1. Ika-tako

Het Ika-tako virus kan misschien het best worden uitgelegd als een uit de hand gelopen aprilgrap en werd gecreëerd door een Japanner met een erg onduidelijk levensdoel. Ika-tako verving bestanden op je harde schijf, van beelden tot programma’s, door foto’s van inktvissen. Tussen de 20.000 en 50.000 computers werden uiteindelijk gegrepen door de tentakels van Ika-tako.

Gerelateerde artikelen

Volg ons

69% korting + 3 maanden gratis

69% korting + 3 maanden gratis

Bezoek NordVPN

Business