Achtergrond

Wat is een systeemcamera?

De systeemcamera laat het midden tussen een compactcamera en spiegelreflex. Hij biedt meer geavanceerde mogelijkheden, terwijl hij toch handzaam blijft.

Met een systeemcamera die beschikt over verwisselbare lenzen is het mogelijk om foto’s van hoge kwaliteit te maken. Een echte systeemcamera ligt ergens tussen een spiegelreflexcamera en een compactcamera in. De sensor is groter dan die van de compactcamera. Er bevindt zich geen spiegel voor het zoekerssysteem. Hierdoor zijn ze lichter en kleiner dan de meeste andere camera’s. Het is mogelijk om objectieven te verwisselen, waardoor deze camera een groot gebruiksgemak kent.

Net zo krachtig

De systeemcamera is eigenlijk de lichtere variant van de digitale spiegelreflexcamera zonder onder te doen in kwaliteit. Ze bevatten geen spiegel en geen prisma waardoor ze lichter zijn en hierdoor handzamer. Doordat de objectieven verwisselbaar zijn kunnen systeemcamera’s op verschillende locaties en in verschillende situaties gebruikt worden. Het zijn niet alleen de hobbyfotografen die gebruik maken van deze camera. Ook de professionele fotograaf weet zijn weg te vinden met dit type camera.

Sensor in de camera

De sensor in de camera kan per type nogal verschillen. Panasonic maakt gebruik van de Micro Four Thirds vatting en sensor. Ook Olympus maakt hier gebruik van. Het doel van het Four Thirds systeem is het uit kunnen wisselen van objectieven onder verschillende camera’s. Overige fabrikanten hebben hun eigen systeem waardoor objectieven niet zomaar uitwisselbaar zijn. Nikon hanteert zijn 1” systeem en daaromheen zijn er nog vele andere mogelijkheden. Bijvoorbeeld Cameratools.nl is een aanbieder met verschillende systeemcamera’s van uiteenlopende merken. Hier is duidelijk te zien wat het aanbod is en hoe de merken onderling verschillen.

De grootste merken

Fuji is een bekend merk wanneer het om camera’s gaat. Met betrekking tot de systeemcamera komen ze met de Fujifilm X-E2s of de X-t10-serie. Nikon is ook een bekende speler op dit gebied en brengt met de 1-V3 een uitstekende camera uit. Hierbij zit de stabilisatie in de lens. Leica is voor de professionele fotograaf en geeft een uitmuntende beeldkwaliteit. Wie zich voldoende verdiept in dit type camera zal al snel ontdekken dat deze het beste van twee werelden te bieden heeft. Zowel voor de hobbyist, maar misschien wel nog meer voor de vakfotograaf.

Gerelateerde artikelen

Volg ons

69% korting + 3 maanden gratis

69% korting + 3 maanden gratis

Bezoek NordVPN

Business