Om comfortabel de winter door te komen, is een verwarmingssysteem onontbeerlijk. Met behulp van een slimme thermostaat kan je tegelijk komaf maken met verspilde energie.

slim verwarmen tado

Aan/uit-regeling

Er bestaan twee manieren waarop een centrale verwarmingsketel kan worden aangestuurd, namelijk met behulp van een aan/uit- of een modulerende regeling. Indien je in het bezit bent van een oudere verwarmingsketel is de kans groot dat deze over een aan/uit-regeling beschikt. Zoals de naam doet vermoeden, kan je deze ketels enkel in- of uitschakelen.

Om een dergelijke verwarmingsketel correct aan te sturen, dien je gebruik te maken van een aan/uit-thermostaat. Deze zal de ketel inschakelen wanneer de kamer kouder wordt dan een vooropgestelde temperatuur en weer uitschakelen wanneer de kamer warm genoeg is. Om te voorkomen dat de verwarming continu wordt in- en uitgeschakeld, is hierbij een kleine buffer ingebouwd.

Aangezien enkel het in- en uitschakelen geregeld kan worden, zal de verwarmingsketel telkens even hard in gang schieten, ongeacht het verschil tussen de gevraagde en de werkelijke temperatuur. Dit kan ertoe leiden dat energie wordt verspild en de kamer te warm wordt. Om dit fenomeen tegen te gaan, maken veel thermostaten gebruik van anticipatie. Hierdoor zal de thermostaat de verwarming al uitschakelen alvorens de gewenste temperatuur bereikt is, aangezien de warme buizen van de radiatoren de ruimte nog enige tijd verder zullen opwarmen.

Netatmo Thermostaat

€ 179 www.netatmo.com

16587201268_4cdb5db196_oDe thermostaat van Netatmo wordt geleverd met een staander, montageplaat en de Netatmo Relais. Dit laatste apparaatje dien je aan je verwarmingsketel aan te sluiten, wanneer je de thermostaat draadloos wilt gebruiken. De Relais zal dan voor de wifiverbinding zorgen en connecteert eveneens met de thermostaat via radiosignalen. Indien gewenst, kan je de thermostaat ook rechtstreeks met je verwarmingsketel verbinden. De Relais zal dan volledig draadloos de communicatie met de thermostaat en je router verzorgen.

De Netatmo programmeert zichzelf aan de hand van de antwoorden die je op 5 vragen hebt gegeven. Dit programma kan je te allen tijde aanpassen met behulp van de app die voor zowel iOS en Android als Windows Phone bestaat. Behalve met je antwoorden, houdt het toestel ook rekening met de buitentemperatuur. Zo zal je verwarming niet opspringen wanneer de temperatuur buiten hoog genoeg is om je huis op natuurlijke wijze op te warmen.

Honeywell Round Connected Wireless On/Off

€ 179 www.honeywellenergiebesparen.be

Round-Connected-Wireless-Honeywell-slimme-thermostaat

Honeywell heeft verschillende slimme thermostaten, waarvan deze de eenvoudigste is. Net als bij Netatmo wordt de thermostaat van Honeywell geleverd in een pakketje met randapparatuur. Dit pakje bestaat uit een draadloze thermostaat, een internet gateway om de wifiverbinding met de app te verwezenlijken en een wireless on/off module, welke verbonden moet worden met de verwarmingsketel. Via de app op Android of iOS kan je een programma vanop afstand instellen en je verwarming in- of uitschakelen. Ook ondersteunt de app IFTTT, waardoor je bijvoorbeeld van geo-fencing gebruik kan maken. Deze functie zorgt ervoor dat je verwarming automatisch uitschakelt wanneer je je buiten een bepaalde straal van je huis begeeft.

Salus IT500 Internet Thermostaat

€ 139 www.salus-tech.com

1

De thermostaat van Salus is draadloos en werkt wederom samen met twee apparaatjes om correct te functioneren. De IT500RX Receiver verzorgt de communicatie met de thermostaat via radiogolven en dien je aan je verwarmingsketel aan te sluiten. De ITG500 Gateway maakt daarentegen de internetconnectie mogelijk en zal je met de bijgeleverde ethernetkabel met je router moeten verbinden.

In tegenstelling tot de vorige toestellen heeft de thermostaat, behalve een app voor Android en iOS, ook een webinterface om de controle vanop afstand over te nemen. Door eveneens de IT300 Remote Sensor aan te schaffen, kan je bovendien je huis in twee zones verdelen. Hierdoor kan je bijvoorbeeld je bureau verwarmen op dagen dat je van thuis uit werkt, zonder dat de radiatoren in andere ruimtes staan te draaien.

HoneyWell Evohome Wi-Fi single zone On/Off

€ 299 www.honeywellenergiebesparen.be

honeywell

Heb je verschillende ruimtes die je onafhankelijk van elkaar wilt verwarmen, dan is een thermostaat die multizoning ondersteunt een must. De Evohome van Honeywell is een dergelijke thermostaat, welke tot 12 zones ondersteunt. Om gebruik te kunnen maken van verschillende zones, dien je echter ook radiatorthermostaten aan te schaffen voor iedere verwarming die je afzonderlijk wilt aansturen.

Hiervoor koop je best het multi-zonepakket van 539 euro, welke behalve de thermostaat ook vier radiatorthermostaten bevat. Extra radiatorthermostaten kan je eveneens achteraf bijkopen aan 89 euro per stuk. Behalve de ondersteuning van verschillende zones, ondersteunt de thermostaat IFTTT en leert het je huis kennen. Hierdoor weet het toestel perfect wanneer het een bepaalde radiator moet inschakelen om de ruimte op exact het juiste moment de gewenste temperatuur te geven.

Modulerende regeling

Tegenwoordig worden zo goed als alle nieuwe verwarmingsketels van een modulerende regeling voorzien. Deze is namelijk nieuwer dan de aan/uit-regeling en past de verwarmingscapaciteit aan op basis van de benodigde energie. Hierdoor zal de brander volledig open worden gezet wanneer je huis snel op de gewenste temperatuur gebracht moet worden. Hierna zal de brander stilletjes aan zachter worden gezet, aangezien de kamer in de buurt van de gevraagde temperatuur komt. Op deze manier kan dit type regeling voorkomen dat je huis te hard wordt verwarmd, wat niet alleen beter is voor je portemonnee, maar ook voor het milieu.

Om optimaal te functioneren, heeft een modulerende verwarmingsketel een thermostaat nodig die OpenTherm ondersteunt. Dit is een communicatieprotocol dat door HoneyWell werd ontwikkeld, maar fabrikantonafhankelijk is. Hierdoor wordt het mogelijk om een verwarmingsketel aan te sturen met een thermostaat van een ander merk.Om te achterhalen welke type regeling jouw centrale verwarmingsketel heeft, dien je op zoek te gaan naar een label op de ketel. Ook in de handleiding kan je terugvinden welk type ketel het betreft.

Honeywell Round Connected Modulation

€ 149 www.honeywellenergiebesparen.be

d_modulation__V3_NL

Deze thermostaat van Honeywell is de tegenhanger van de Honeywell Round Connected Wireless On/Off. Dit toestel ondersteunt OpenTherm en is daarom uitermate geschikt om met een modulerende verwarmingsketel te gebruiken. Net als bij zijn tegenhanger wordt de thermostaat geleverd met de internet gateway, welke de internetverbinding verzorgd. Deze thermostaat is echter niet draadloos en dien je dus via de correcte bekabeling met je verwarmingsketel te verbinden.

HoneyWell Evohome Wi-Fi single zone Modulation

€ 299 www.honeywellenergiebesparen.be

evohome-connect-wireless-modulation

Ook de HoneyWell Evohome bestaat voor zowel modulerende als aan/uit-verwarmingsketels. Deze thermostaat wordt geleverd met een tafelstandaard en de OpenThermmodule. Dit laatste appraatje dien je aan je ketel aan te sluiten en communiceert draadloos met het bedieningspaneel. Je kan het systeem uitbreiden met dezelfde radiatorthermostaten als bij de aan/uit-variant van Evohome om verschillende ruimtes afzonderlijk te kunnen verwarmen.

Nest Thermostaat

€ 249 www.nest.com/be/nl

nest

Wat de Nest onderscheidt van andere thermostaten is zijn zelfprogrammerend vermogen. Je hoeft in het begin enkel de temperatuur op de thermostaat aan te passen wanneer je het te koud of te warm hebt. Hierdoor zal de thermostaat je dag- en nachtritme leren kennen en zijn programma hier automatisch op afstemmen. Bij het toestel wordt de Nest Heat Link geleverd. Dit apparaatje dien je rechtstreeks aan je verwarmingsketel aan te sluiten en communiceert al dan niet draadloos met de thermostaat.

De Nest kan eveneens samenwerken met tal van andere producten, waaronder IFTTT, Logitech en de Nest Cam. Bovendien bevat het toestel sensoren die de temperatuur, activiteit, omgevingslicht en luchtvochtigheid meten. Deze uitgebreide ondersteuning en de mogelijkheid om tevens je warm water aan te sturen, maakt er een erg compleet product van.

ThermoSmart

€ 249 www.thermosmart.nl

thermosmart-schuin-aanzicht

De ThermoSmart is van Nederlandse makelij en kan je enkel gebruiken als bedrade thermostaat. Het toestel heeft behalve een app voor zowel iOS als Android ook een webinterface, waarmee je vanop afstand je verwarming kan regelen. Verder houdt de thermostaat rekening met de buitentemperatuur en zijn kennis van je huis om je verwarmingsketel optimaal aan te sturen. Ook is het mogelijk je warm water aan te sturen met het slimme toestel en ondersteunt het toestel IFTTT.

Nefit ModuLine Easy

€ 257 www.nefit.nl

easy

Nefit is een Nederlandse leverancier van hoge rendementsketels. Zijn slimme thermostaat is dan ook compatibel met ketels van Nefit zelf, al kan je het ook voor andere verwarmingsketels gebruiken. Om de ModuLine Easy te koppelen aan een ketel die niet van Nefit is, dien je bijkomstig een adapter van 36 euro aan te schaffen. Hierna kan je volop van het toestel genieten, welke zich net als de Nest thermostaat automatisch programmeert. Je kan de thermostaat eveneens naar je hand zetten via de app voor Android en iOS, de webinterface en een Samsung smart tv. Het slimme toestel weet bovendien wanneer je je huis verlaat en zet automatisch de verwarming uit.

Anna

€ 255 www.annabyeni.be

2015-12-03 16_59_23-Plugwise Thermostaat Anna

Ook energieleverancier Eni wil zijn klanten slim laten verwarmen. Zijn thermostaat, Anna, kost slechts 59 euro voor klanten. In tegenstelling tot de andere thermostaten dien je bij dit toestel wel een abonnement te nemen om van de slimme functionaliteit gebruik te mogen maken. Een Eni-klant zal hier maandelijks 3,99 euro aan kwijt zijn, terwijl anderen zich aan een kostprijs van 7,99 euro mogen verwachten. Anna houdt rekening met de buitentemperatuur en leert je huis en levensstijl kennen om te allen tijde de ideale temperatuur te verzorgen. Het toestel heeft een app voor Android en iOS en maakt tevens gebruik van geo-fencing.

Tado thermostaat

€ 249 www.tado.com/nl

Tado_ro_2web_kl

Om een bedrade thermostaat te vervangen met het toestel van Tado heb je voldoende aan het basispakket. Koppel de thermostaat aan je verwarmingsketel via de bestaande bedradingen en verbind de tado Bridge met je router met behulp van de bijgeleverde ethernetkabel. Wanneer je echter gebruik maakt van een draadloze thermostaat, dien je eveneens de tado ExtensieKit van 99 euro aan te schaffen. Hierin zit een appraatje dat je met je verwarmingsketel moet verbinden. Om gebruik te kunnen maken van multi-zoning dien je nog eens per extra ruimte een additionele slimme thermostaat aan te schaffen, welke 199 euro kost.

De slimme thermostaat van Tado kent de buitentemperatuur en leert je huis kennen om je verwarmingsketel optimaal aan te sturen. Het toestel weet bovendien wanneer je je huis verlaat en verlaagt op deze momenten automatisch de temperatuur in je huis. Je kan eveneens het warme water in je huis regelen via de webinterface of de app voor iOS, Android en Windows Phone.