Waarom Acer interessanter is dan Apple of Samsung

[Opinie] Geen lange wachtrijen aan de deur of drukbezochte livestreams van het Next@Acer-event vorige week. En toch is dit event bepalend voor het volgende stuk elektronica dat je zal bezitten.

Houdt Apple bij monde van Tim Cook een persconferentie, dan zit de zaal vol nog voor hij met zijn vingers kan knippen. Wie niet binnenraakt hangt vaak aan ’s mans lippen via de drukbezochte livestream. Samsung kan dezer dagen prat gaan op een gelijkaardig enthousiasme. Het Unpacked-event in Barcelona lokt duizenden journalisten en ontwikkelaars van over de hele wereld en ook hier wordt de livestream druk gevolgd. Indrukwekkend beeldmateriaal, gigantische zalen en de occasionele beroemdheid passeren de revue zodat iedere bezoeker, online of ter plekke, met een wowgevoel wegwandelt.

Beperkte interesse

Acer doet het anders: het Taiwanese bedrijf trekt geen tienduizenden bezoekers voor de livestream en de persconferentie vindt plaats in een relatief bescheiden zaaltje, diy jaar op de 57ste verdieping van 4 WTC in New York. Het zicht naar buiten toe is spectaculair, maar de ongeveer tweehonderd aanwezige journalisten zijn in vergelijking met de technologiegiganten met weinig. Weinigen volgen Acer echt op de voet, en nog minder mensen liggen echt wakker van de aankondigingen die op het Next@Acer-event plaatsvinden.

MC Chen

Ondanks de ontspannen laissez-faire-laissez-passer-sfeer die eigen is aan Acer, en de soms komisch enthousiaste CEO Jason Chen die zich bij wijlen een MC waant (“Onze Chromebook 14 is uitgerust met de nieuwste mu-mimo ac wifi-standaard”, zegt een man op een podium, waarop die prompt wordt onderbroken door een “AC WIFI!!!”-scanderende Chen), is Acers persevent eigenlijk interessanter dan dat van de giganten.

Samsung kondigt over een hele avond een nieuwe smartphone aan, Apple houdt het op dezelfde iPhone als vorig jaar met een nieuw cijfer achter. Op een ander event komt de Macbook dan weer aan bod. Zowel de smartphones als de laptops zijn echter stinkend duur. Of ze hun geld waard zijn of niet, laat ik in het midden. Het is echter een minderheid van de consumenten die 800 euro aan een smartphone of 1.200 euro aan een laptop geeft.

Vraag naar redelijkheid

Vrienden, familie en lezers komen geregeld bij mij aankloppen met de vraag naar een interessant toestel dat redelijk geprijsd is. Bij een telefoon denken ze dan aan een toestel van ongeveer 250 euro terwijl een laptop in de regel tussen de 500 en de 800 euro mag kosten. Het grote merendeel van de consumenten bevindt zich in die prijsklasse en laat het nu net daar zijn dat Acer zijn focus legt.

[related_article id=”179843″]

Op één jaarlijks event overstelpt de fabrikant de aanwezige journalisten met aankondigingen allerhande, van een betaalbare smartphone over een goedkope maar snelle Chromebook tot wat het merk een concurrent voor de Macbook noemt. Geen van die toestellen is echt een rechtstreekse concurrent voor hun duurdere broertjes of zusjes, maar allemaal bevinden ze zich in een aantrekkelijk spectrum.

Niet de dunste, wel de dunste betaalbare

Zo pakt Acer niet uit met ’s werelds dunste laptop met de Aspire S13. De Macbook van Apple, maar ook de Spectre van HP, zijn een stuk dunner, mooier en voelen meer premium aan. De Aspire is daarentegen een van de mooiste, dunste en snelste betaalbare laptops van het moment.

Hetzelfde geldt voor de smartphone: de Liquid Zest Plus is niet de meest sexy telefoon op de markt, maar “hij moet superdun zijn” is een eis die ik consumenten niet al te dikwijls hoor formuleren. “De batterij moet lang meegaan en ik betaal liefst niet te veel” hoor ik dan weer vaak genoeg. De Liquid Zest Plus is een banaal toestel, maar het kost niet zo veel geld en heeft een batterij die ongeveer 30 procent groter is dan die van de concurrentie. Daarmee scoor je geen headlines, maar het is volgens mij wel een smartphone die mensen zal bekoren.

Duur en toch goedkoop

Zelfs in het high-end prestigesegment blijft Acer op een lagere prijs mikken. Chen en de zijnen verrasten met de Predator 17X, een laptop voor gamers die maar liefst 2.699 euro kost. Een bom geld, dat zeker, maar het toestel gaat rechtstreeks de concurrentie aan met de ROG 700GX van Asus die 4.999 euro kost. In dat opzicht is zelfs de Predator 17X een prijsbreker.

Na de persconferentie gaan de journalisten gretig aan de slag met de aanwezige samples. Acer zorgde voor een heleboel demotoestellen zodat iedereen iedere nieuwe aankondiging naar believen kan bepotelen. Daarbij staat er geen strakke beveiliging op je vingers te kijken: de toestellen liggen er en we mogen er mee doen wat we willen. De meeste journalisten houden het echter redelijk snel voor bekeken. De internationale pers zal vandaag geen duizenden stukken neerpennen en een ‘Wat we verwachten op Next@Acer’-artikel vooraf waagden mensen zich evenmin aan. Het stuk zou helaas toch niet al te veel lezers aantrekken.

[related_article id=”179196″]

Relevantie

Acers event is minder flitsend en de toestellen spreken minder tot de verbeelding, maar uiteindelijk kondigde Jason Chen vorige week aan wat de consument op een budget de komende jaren kan verwachten. Daarbij gaat het niet enkel om Acer-toestellen, tal van andere fabrikanten maken net zo goed betaalbare elektronica. Acer mikt echter steeds op een erg scherpe prijs, en hoewel er af en toe een stinker tussen zit, zijn de meeste smartphones en computers bijzonder interessant voor hun geld. Wie ’s werelds dunste laptop wil maken moet de Apples van deze wereld de loef afsteken, wie de aantrekkelijkste prijs-kwaliteitdeal wil bieden, concurreert met Acer.

In welke mate de aangekondigde toestellen hun beloftes waarmaken, blijft afwachten. Acer scoort desalniettemin steeds beter, zeker in het laptopsegment, en ook de Liquid Jade Z-telefoon van vorig jaar kon me bekoren. Vraagt volgende maand iemand om raad voor een smartphone die twee dagen mee gaat, of een mooie maar niet al te dure laptop, dan is de kans reëel dat ik de Liquid Zest Plus en de Aspire S13 moet overwegen voor mijn antwoord. De Galaxy S7 en de Macbook spelen in ieder geval niet mee.

Budgetvriendelijk event

Dit is, voor alle duidelijkheid, geen pleidooi voor Acer. Ook andere fabrikanten zoals Lenovo, Toshiba, maar ook HP op laptopvlak, en zeker Motorola op smartphonevlak, kennen iets van budgettoestellen. Zij pakken echter steevast uit met impressionantere toestellen. Die heeft Acer niet echt, waardoor Next@Acer één van de weinige grote events is die echt in het teken staan van budgetvriendelijke ontwikkelingen.

Gerelateerde artikelen

Volg ons

69% korting + 3 maanden gratis

69% korting + 3 maanden gratis

Bezoek NordVPN

Business