OneDrive snoeit in cloudopslag: gratis alternatieven

Nu Microsoft de gratis opslagruimte van OneDrive terugbrengt naar 5 GB, zijn er interessantere alternatieven. We lijsten ze op.

Gratis cloudopslag geeft je de kans je belangrijkste bestanden gratis te back-uppen. Zelfs wanneer je huis in vlammen op gaat, blijven de documenten in je OneDrive behouden. Natuurlijk zijn het niet alleen documenten die je graag wil bijhouden: foto’s, vakantiefilmpjes en muziek zijn minstens even belangrijk.

[related_article id=”183756″]

Wie grote projecten naar de cloud wil zetten, zal waarschijnlijk 100 GB of meer nodig hebben wat wil zeggen dat je een abonnement moet betalen, maar voor de gebruiker met minder veel belangrijke bestanden vallen er heel wat gratis gigabytes te rapen. We geven een overzicht. Ken jij nog andere clouddiensten die hier niet aan bod komen? Schrik er dan niet voor terug om ze voor te stellen in de comments hieronder.

OneDrive

Microsofts OneDrive is de aanleiding voor dit stuk. Microsoft gaf zijn gebruikers 15 GB gratis opslagruimte en was daarmee één van de meer vrijgevige cloudproviders. Bovendien kreeg je extra opslagruimte indien je via je mobiel toestel automatisch foto’s naar OneDrive stuurde. Microsoft snoeit echter flink in zijn gratis aanbod. De fotobonus verdwijnt, en van de 15 GB blijft nog maar 5 GB over.

Wie voorzienig was en op tijd heeft aangevinkt dat hij of zij het beleid van Microsoft maar niets vond, blijft zijn 15 GB wel behouden. Voor al de rest is het te laat: nieuwe gebruikers krijgen slechts 5 GB terwijl oude gebruikers die meer dan 5 GB bezitten plaats moeten vrij maken.

OneDrive werkt perfect met Microsoft Office en volstaat voor documentopslag in de cloud. Om 5 GB te spenderen aan Worddocumenten en spreadsheets zal je heel wat mogen typen. Foto’s naar OneDrive sturen is eerder verspilling van ruimte en ook voor muziek is de dienst niet geschikt. Microsoft stoeft met integratie van OneDrive in Groove Music, maar zonder extra opslagruimte is die functie eerder waardeloos.

Via OneDrive heb je wel toegang tot online versies van de populairste Officeprogramma’s. Zo kan je van overal ter wereld in je browser een Worddocument bewerken in een vertrouwd uitziende light-versie van het tekstbewerkingsprogramma.

Ben je op zoek naar een volledige versie van Office? Dan is OneDrive plots interessanter. Voor 7 euro per maand krijg je immers een persoonlijk Office 365-abonnement met bijhorende terabyte aan ruimte. Dat is zowat de goedkoopste cloudterabyte die je zal vinden.

Google Drive

Google Drive is één van de beste en meest uitgebreide gratis cloudopslagdiensten. Google biedt iedere gebruiker nog altijd 15 GB aan gratis opslagruimte aan. Daarmee doe je wat je wil. De internetreus heeft zijn eigen versies van tekstbewerking- en spreadsheet-software onder de noemers Sheets en Docs.

De kracht van de Google-cloud zit echter niet in de 15 GB die je van Drive krijgt, maar de vrijwel ongelimiteerde ruimte die Google je ter beschikking stelt voor respectievelijk muziek en foto’s. Met een Google-account heb je gratis toegang tot Googe Music, de Spotify-versie van Google. Je hoeft geen abonnement te hebben om er van te genieten. Van Google mag je immers tot 50.000 eigen nummers uploaden naar de cloud. Die zijn dan altijd en overal beschikbaar. Je kan ze bovendien terug downloaden moest je computer ooit sneuvelen.

Voor je foto’s biedt Google een gelijkaardige oplossing: je mag zoveel kiekjes en filmpjes uploaden naar Google Foto’s als je wil. De dienst ordent die afbeeldingen op een erg handige manier en laat je bovendien toe om snel foto’s naar vrienden te sturen. Het sterkste punt is echter de ongelimiteerde gratis opslag. Er zijn echter wel beperkingen: Google zal foto’s automatisch verkleinen naar 16 megapixel en video’s naar full hd. Voor foto’s getrokken met een duur fototoestel is dat een beperking waar je rekening mee moet houden.

DropBox

Dropbox is één van de bekendste en populairste synchronisatiediensten. Nieuwe gebruikers krijgen amper 2 GB ruimte in het blauwe doosje, maar daar kan je al snel een mouw aan passen. Door de tutorials te volgen en enkele mensen uit te nodigen stijgt je gratis opslagruimte al snel met 10 GB of zelfs meer. Door foto’s automatisch met je pc te laten synchroniseren via Dropbox krijg je bijvoorbeeld extra ruimte, en zijn je foto’s meteen overgezet naar je computer in volledige kwaliteit.

Dropbox zet in op zakelijke gebruikers en heeft dankzij een samenwerking met Microsoft een aantal OneDrive-achtige functies in huis. Sinds begin dit jaar kan je bijvoorbeeld samen werken aan documenten in de cloud. Nieuw is dat niet: Google doet hetzelfde. Dropbox vertrouwt echter niet op z’n eigen bewerkingstools, maar laat je Officedocumenten openen met Office Online van Microsoft zelf.

Dropbox was heel snel met het gratis ter beschikking stellen van cloudopslag en synchronisatie, en is daarom erg bekend. Als consument die op zoek is naar een gratis cloudoplossing die zo veel mogelijk biedt, zijn er dezer dagen echter uitgebreidere alternatieven. Dat gezegd zijnde is zelfs Dropbox na het investeren van een beetje moeite een uitgebreidere dienst dan OneDrive.

Box

Box houdt het simpel: wie intekent, krijgt 10 GB cloudopslag gratis. Meer nog dan alle voorgaande diensten zelf Box echter in op professionals. Wie er intussen twee jaar geleden optijd bij was en de splinternieuwe Box-app downloadde op Android, geniet levenslang van 50 GB aan opslag maar voor nieuwe klanten is het niet mogelijk om voorbij de 10 GB te raken zonder te betalen.

Box en Dropbox jagen dezer dagen op dezelfde gebruikers. Ook hier kan je immers samen aan documenten sleutelen met de hulp van Office Online. Box hanteert voor gratis accounts spijtig genoeg een strikte maximale bestandsgrootte: 250 megabyte. Dat maakt zelfs het synchroniseren van een vakantievideo in het slechtste geval onmogelijk. Door de beperking is Box de minst interessante van de gratis clouddiensten.

IDrive

[related_article id=”170864″]De makers van IDrive hadden vooral back-ups in het achterhoofd bij het ontwerpen van IDrive. Dat is dan ook het hoofddoel van de dienst, die voor een centje voldoende ruimte voorziet om een heleboel toestellen integraal veilig te zetten in de cloud. IDrive bezit echter ook mappensynchronisatie, wat de dienst een alternatief maakt voor OneDrive, Drive, Dropbox en Box. IDrive biedt gebruikers die niet willen betalen 5 GB gratis in de cloud. Niet het meeste, maar desalniettemin een degelijke optie. IDrive is voor het synchroniseren en back-uppen van een werkmap echter niet de eenvoudigste optie.

Andere spelers

Natuurlijk bestaan er nog andere spelers. Zo is er het bekende Sugarsync, dat dezer dagen helaas geen gratis opslagruimte meer aan biedt. Apple pakt dan weer uit met z’n iCloud Drive waar je wel 5 GB gratis krijgt, maar die dienst is niets meer dan een veredelde backupdienst voor het Apple-ecosysteem.

Niets houdt je tegen om bovenstaande diensten te combineren. Zo kom je aan heel wat gratis opslagruimte. Je kan OneDrive bijvoorbeeld inzetten voor de opslag van documenten, terwijl je foto’s en muziek naar de cloud versluist met Google Drive. Misschien is Dropbox wel de dienst waarmee je je eigen projecten bijhoudt, terwijl je Box enkel gebruikt om met anderen samen te werken. Door een beetje creatief om te springen met de beschikbare diensten, hoeven de 10 GB die Microsoft afpakte van OneDrive helemaal niet zo’n probleem te zijn.

Gerelateerde artikelen

Volg ons

69% korting + 3 maanden gratis

69% korting + 3 maanden gratis

Bezoek NordVPN

Business