Windows 10 één jaar later: met vallen en opstaan

Windows 10 blaast zijn eerste kaarsje uit. Microsoft legde geen vlekkeloos parcours af, maar mag tevreden terugkijken op het eerste jaar.
Anton Watman / Shutterstock.com

Vandaag exact een jaar geleden werd Windows 10 op de wereld losgelaten. Het nieuwe besturingssysteem had niet alleen als taak om Windows 8 te doen vergeten, maar betekende ook een radicale ommezwaai in de strategie van Microsoft. Gedaan met een volledig nieuwe versie van het OS elke drie jaar. Daar kwam het model van Windows-as-a-Service om de hoek kijken. Windows 10 wordt de laatste versie van Windows ooit genoemd en zal voortaan aan de lopende band van (gratis) updates worden voorzien.

Alsof dat nog niet genoeg was, werd de update bovendien een jaar lang gratis aangeboden aan Windows 7- en 8-gebruikers. Tot vandaag kon iedereen met een geldige Windows-licentie zijn systeem gratis upgraden naar de nieuwste versie. Opnieuw een ongeziene zet van Microsoft, maar ook een begrijpelijke. Het model van Windows-as-a-Service is alleen interessant voor Microsoft als iedereen er gebruik van maakt en het bedrijf niet langer kreunt onder het zware gewicht van ondersteuning voor verouderde systemen.

(G)een miljard

De ambitie een jaar geleden klonk dan ook resoluut dat tegen 2018 maar liefst 1 miljard toestellen op Windows 10 zouden draaien. Eén jaar en meer dan 350 miljoen Windows 10-apparaten later, moet Microsoft al toegeven dat het die doelstelling wellicht niet zal halen.

De grootste boosdoener daarvoor zijn de tegenvallende cijfers van Windows Phone, die al een tijdje in een neerwaartse spiraal gaan. Bovendien is Microsoft niet meteen van plan om die dalende verkoop aan te pakken. “Als je veel klanten wilt aanspreken, is Windows Phone niet de manier om dat te doen. Als je Windows-gebruikers wilt aanspreken, moet je dat doen op de 9 tot 30 inchschermen,” klonk het eerder dit jaar op ontwikkelaarsconferentie Build.

[related_article id=”174554″]

Maar ook op desktops en laptops verloopt de adoptie van Windows 10 wellicht toch iets trager dan verwacht, ondanks het gratis upgradeaanbod en Microsofts verwoede pogingen – die niet door iedereen in dank werden afgenomen – om gebruikers tot upgraden te overtuigen. Hoewel het besturingssysteem zeer goed ontvangen werd (lees hier onze review) verliep de lancering niet zonder slag of stoot. Al snel staken verontrustende berichten de kop op dat Microsoft wel heel dicht over je schouder meekeek naar wat je op je pc aan het doen was. Wie bij het installeren voor de snelle instellingen koos, leek zijn hele doen en laten prijs te geven aan het OS. Die beweringen waren grotendeels overroepen, maar zetten desondanks heel wat kwaad bloed bij gebruikers.

Ook het vernieuwde updatebeleid zorgde voor de nodige wrevel. Samen met de kans op compatibiliteitsproblemen met verouderde software en hardware, heeft dat ertoe geleid dat met name professionele gebruikers en bedrijven de kat nog even uit de boom kijken. Al is op ook daar beterschap op komst. Volgens Microsoft zou de overgrote meerderheid van de bedrijven die Windows gebruiken op z’n minst wel al aan het bekijken zijn om de overstap te maken. Volgens Gartner zou de helft van de bedrijven in 2017 de overstap maken.

Rooskleurige toekomst

Ondanks enkele obstakels, heeft Windows 10 in zijn eerste jaar toch een prima parcours afgelegd. Microsoft beloofde op regelmatige tijdstippen updates en nieuwe features uit te rollen, en hield woord met een eerste grote update in november. Eind maart werd op ontwikkelaarsconferentie Build de verjaardagsupdate aangekondigd. Die komt uit op 2 augustus en voegt opnieuw een hele lading nieuwe functionaliteiten aan het besturingssysteem toe.

Ook de huidige adoptiegraad is zeker niet slecht, ondanks dat het ambitieuze streefdoel van 1 miljard toestellen op drie jaar tijd werd opgeborgen. Het besturingssysteem heeft Windows 7 in België en Nederland reeds voorbijgestoken als meest gebruikte OS op desktops en kruipt ook wereldwijd steeds dichter bij zijn populaire voorganger in de buurt. Voor consumenten is er dan ook weinig reden om de update niet uit te voeren, zo stelde collega Michaël Aussems recent in een opiniestuk.

Het eerste levensjaar van Windows 10 was er eentje van vallen en opstaan. Microsoft heeft een aantal foute keuzes gemaakt, maar dat neemt niet weg dat Windows 10 het beste besturingssysteem is dat de reus uit Redmond ooit heeft gemaakt. De toekomst ziet er dan ook rooskleurig uit voor Windows 10, en dat is goed nieuws voor iedereen.

 

Gerelateerde artikelen

Volg ons

69% korting + 3 maanden gratis

69% korting + 3 maanden gratis

Bezoek NordVPN

Business